夫婦情感

跳至

首頁
34567...25

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Lovelovebear 發表於 14-5-26 15:31
其實我都好想返娘家架, 只不過我同老公結婚時講過, 點樣吵架都唔好玩離家出走, 要返屋企, 個心一日仲愛都唔 ...
你個老爺會唔會好傾D?

一係叫你老公同老爺傾下睇下佢幫唔幫到你地啦,

大住個肚唔開心好影響 BB 既,

無必要為咗佢搞到自己bb唔開心吖,

你奶奶唔會因為你唔開心而收手架,

只會再玩得勁d啫,

信我....唔好似我咁,

我搞到入過幾次院,

上血壓試過over 200,

嗰次爭d中風,

我就係大肚嗰時比奶奶同姑奶搞到我發癲.....

禁止訪問

回覆:Lovelovebear 的帖子

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Lovelovebear 發表於 14-5-26 15:41
多謝阿貴的分析。

我有叫過老公報警, 但老公話唔好搞咁大件事, 安撫左佢媽就無事, 我叫老公搬返去同99住, ...
我睇到你咁而家忍唔住流眼淚,

你既case我身同感受,

我諗無經歷過有個癲奶奶真係唔知我地有幾難頂,

為咗呢兩個女人我同貴佬呢廿年不斷重覆又重覆咁騷擾,

之前貴佬只要我死忍.....

到後來影響到亞仔貴佬先肯真係面對同解決,

但呢個過程我捱咗十年都有,

只要奶奶出聲話乜貴佬話唔過份都要就下佢,

咁我既感受呢?

lovelovebear,

我真係唔想你步我後塵,

我出晒名EQ高但都有頂唔住既時候,

對住個老公攰到唔想再見到佢,

我同貴佬一齊廿幾年,

當中咩甜酸苦辣乜都有,

我地就算捱到得辛苦都開心,

我地就算點都拖住手行,

貴佬幾攰都好都抱下我同我親親下,

但只要佢亞媽又發癲,

貴佬就變得好唔理智,

係而家有個仔幫口貴佬先對佢亞媽企硬咋,

所以........湊仔嗰度我勸你真係按自己意思做,

你係BB媽媽,要考慮既只有BB前途,

你要比你老公知道呢點,

你老公知你底線既話....咁佢要自己諗辦法搞惦佢咯

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Lovelovebear 發表於 14-5-26 15:31
其實我都好想返娘家架, 只不過我同老公結婚時講過, 點樣吵架都唔好玩離家出走, 要返屋企, 個心一日仲愛都唔 ...
樓主捱得好辛苦

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

亞貴 發表於 14-5-26 15:43
你個老爺會唔會好傾D?

一係叫你老公同老爺傾下睇下佢幫唔幫到你地啦,
亞貴,---->我就係大肚嗰時比奶奶同姑奶搞到我發癲..... 佢地點搞到您發癲?.
不過您99真係好x賤

侯爵府

Lovelovebear 發表於 14-5-26 15:41
多謝阿貴的分析。

我有叫過老公報警, 但老公話唔好搞咁大件事, 安撫左佢媽就無事, 我叫老公搬返去同99住, ...
你同老公講:"我都覺得99好可憐, 咁辛苦養大你! 不如我地扮分居, 你搬返去住一排, 陪下佢, 等佢條氣順返!"
每一次你老公同你報告佢阿媽發癲, 你都咁回答.

我覺得你老公的用意是覺得你還正常, 所以叫你妥協會比說服佢阿媽容易!

伯爵府

引用:Quote:Lovelovebear 發表於 14-5-26 14:35

原帖由 亞貴 於 14-05-26 發表
你個case同我有9成似喎,

早喺年幾前我奶奶為咗迫我老公賣樓套現比佢個死人女還債,
呀貴,你講得好啱。真係吾好比99得請呀。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 亞貴 於 14-05-26 發表你個ca

原帖由 Lovelovebear 於 14-05-26 發表
多謝阿貴的分析。

小朋友唔係用黎安撫大人嫁 咁同搶人個仔有乜分別 你老公個腦比門夾 叫佢睇下醫生先 我地會聽你傾最重要你唔怕講

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:只睇左開頭2句即刻要答你, 即然99咁想湊就

原帖由 pakuii 於 14-05-26 發表
只睇左開頭2句即刻要答你, 即然99咁想湊就質比佢啦。 到時你會慶幸有條懵丙執左個燙手芋頭去孭

...
小朋友唔係玩具 唔係用黎安撫大人用 照顧小朋友既應該係父母 而唔係掉比人地 仲要係一個成日郁下自殺 又限住探b既人 個小朋友邊個生嫁 咁想湊叫佢自己生多個

大宅

回覆:我集中唔到精神做野…

極品奶奶。。。

民房

其實你奶奶係唔係有d emotional problem ?
你老公都真係幾慘既,夾左係中間!!!

珍珠宮

引用:其實你奶奶係唔係有d emotional problem ?

原帖由 kent2679 於 14-05-26 發表
其實你奶奶係唔係有d emotional problem ?
你老公都真係幾慘既,夾左係中間!!! ...
老公話99 有情緒病, 精神緊張…
但唔代表可以咁自私, 連bb都想搶埋…

大宅

回覆:我集中唔到精神做野…

睇到你依家情況,真係登你心痛。
樓主要振作,首先BB就一定唔可以俾你99湊架啦。佢咁嘅要求,同借你個肚生仔有咩分別?仲要成份人工俾晒佢。太唔講道理啦。
你C6對你面黑,應該佢都係受壓太辛苦,唔知點面對,唯有用黑面黎逃避。
不過我覺得你溫柔手段同時,亦要令老公知道呢一刻已經係人老公,將會係人爸爸,要保護你同BB,同佢分析俾你99湊即係破壞個家,金錢身心都完全講唔通,係咪真係為孝而愚孝,問下你C6,有一日你媽媽用自殺要脅你打劫,係咪要脅得多就要妥協呢?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 kent2679 於 14-05-26 發表其

原帖由 Lovelovebear 於 14-05-26 發表
老公話99 有情緒病, 精神緊張…
但唔代表可以咁自私, 連bb都想搶埋…
無錯

男爵府

拿拿拿....你99呢d人, 我大膽假設佢係要臉子既8婆, 十成十已經一早同d同事講話提早退休湊孫, 個仔仲比2萬一個月佢, 炫耀自己一返后, 而家話冇得退休仲請工人湊wor, 幾冇face先得架. 老人家落唔到台ma. 併埋條老命都緊係要同你死過啦. 你應該同你老公從呢方面著手念計.
請工人湊b, 唔洗佢甘辛苦, 過開佢到有可以幫手執下野甘. 又可以教bb英文.
佢亦可以日日上你到睇bb.
休可以照退, 家用加多少少,睇佢受唔受.
各自想想辨法啦.... 一開波就reject佢, 冇計傾緊係發癲啦. 亞婆真係一d都唔好蝦ga. 對老人家一定要智取. 企硬既佢一定憎到你死.

Lovelovebear  我有氹過99, 話唔駛湊孫咁辛苦, 你平時放假可以隨時睇bb, 佢立即串我, "我如果唔湊就唔會特登黎睇b 啦,唔駛做咩?"

我話, "你應該覺得自豪呀, 個仔成家立室買樓生仔都靠自己, 又唔駛辛苦你湊孫喎" 佢答我:"   發表於 14-5-26 17:47

大宅

Lovelovebear 發表於 14-5-26 10:59
補充: 婚前, 99 對我都唔錯, 客客氣氣, 婚後覺得女嫁左就應該係男家人, 唔可以再親女家 (但佢完全忽視老公 ...
$15000湊個B,佢都好好喎.請個工人都唔洗啦,仲唔洗自己做家務添.

珍珠宮

引用:你而家大肚, 情緒好容易波動, 其實你亦可以

原帖由 biloveu 於 14-05-26 發表
你而家大肚, 情緒好容易波動, 其實你亦可以趁下次去政府產檢時, 同姑娘/E生講你唔開心, 情緒有問題, 等佢地 ...
我真係驚自己快跳樓過佢阿媽呀

99 自己癲都算, 仲要周圍同親戚講, 親戚又用埋d 唔知咩電話打黎, 我之前有用小熊來電block 電話, 但自從有左之後就無喇, 驚有時驗血驗尿醫院打俾我, 到佢地打黎, 最初好聲好氣講道理我都會傾下, 講講下就開始侮辱我, 故意激嬲我…

大肚後, 情緒好敏感, even 睇到負面的新聞我都會忍唔住喊, 搞到我隔日就喊一次, 我覺得自己好對唔住肚裡面個bb…

大宅

引用:Quote:原帖由 j947 於 14-05-26 發表你c6係

我已經努力忍, 但老公唔再對我溫柔唔對我笑, 冷冷淡淡, 試過幾次半夜我地訓緊覺, 99 打俾老公話喺天台準備 ...
睇咗2頁,就覆你!你99下次都係咁同你老公講,你老公應該同佢講,話,“媽!我都想跳樓一了百了,你係咪想咁,你係咪想白頭人送黑頭人!我仔細老婆嫩,上有你倆老人家健在,我可以一下就dump低你哋唔理咩?我做唔到!你每日都叫我離婚,用死去威迫我,媽,你真係覺得咁係行得通?談何容易,我真心係愛我老婆,我亦真心好愛我媽媽你,你倆個係我人生都好重要,我仔就嚟出世,我有責任去比個健全嘅家佢!媽,總總原因,我係唔會離婚,我亦唔會唔孝順你到百年歸老,如果你咁都唔滿意,我只可以大家公平啲!我走,係你方面,我每月會自動過錢比你作家用到你歸老,如果作為母親嘅你係願意睇住個仔我行到咁一步你為之滿意!
其他,你唔需要擔心,我會自己搞定!”

樓主,雖然未必幫到你,但如果你老公係我老公,佢一定會咁講,因為我99最驚係個仔唔養佢!所以我99係聰明,佢唔敢yet我!!
但最終都係睇你老公,如果你老公太冇guts,可能到最後你哋只可以接受!作為一個丈夫同兒子同爸爸,佢係有責任去fix this issue. 所以我亦明白你老公點解咁大壓力!我知樓主你好難受,但只有温婉嘅諒解你先可以得到你老公嘅同情分!哩個係事實!

試下先啦!萬事起頭難!努力啦!

j947  但有d男人,要個屋企(99),唔要個家(老婆仔女)呢。  發表於 14-5-26 18:46

大宅

引用:話說99知道我生b+後唔打算俾佢湊之後,+我地

話說99知道我生b 後唔打算俾佢湊之後, 我地關係愈來愈差, 佢成日喺老公面前講我壞話, 我都忍佢, 唔想老公難 ...
可以㸃做---->直接打比99同佢開火!

佢玩自殺?你同佢講你一屍2命添呀!!

俾$15000+$6000佢仲要好似申請排隊+討好佢先可以接返個仔幾日&見下個仔??咁貴又咁煩,挽下手到時仲坐地加價,又有人「志」喺手,唔愁你唔肯!咁計法,分分鐘你成份糧俾晒佢都唔止!咁你直接辭職做ftm好過啦!

好,火完喇!不過客觀講,真的不如考慮做ftm,可以收到佢聲+老公唔駛煩+可以自己湊跟自己方法。當然,如果經濟唔許可,直接同99講你們請唔起佢,請得起嘅你已經自己做咗ftm,咩人都唔駛請&煩到,所以先決定便便地請個工人/姨姨。如果佢話收少d,你咪話最多afford到$6000全包!講真,無論請人定bb,同一屋簷下多個人,水電煤柴米油鹽錢都只是多dd,唔會真的多成份咁誇張,絕對請佢唔起囉!

至於打毒針,你真的要小心。對一個男人,最大影響力嘅就是枕邊人,謹次於的就是阿媽了!雖然唔係想你學佢,一日到黑講佢壞話洗C6腦,但如果你一味容忍,只受不自我保護,你C6真的有可能俾佢洗腦然後同你關係變差⋯⋯你要小心呀!

Lovelovebear  我而家就係同老公講我辭職湊仔, bb 讀n 班我立即出黎做野, 但老公負擔會好大, 我驚到時更加多問題… 唉, 好唔想返屋企呀…  發表於 14-5-26 18:41

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 biloveu 於 14-05-26 發表你

我真係驚自己快跳樓過佢阿媽呀

99 自己癲都算, 仲要周圍同親戚講, 親戚又用埋d 唔知咩電話打黎, ...
我會轉電話再唔係錄音播番比你老公聽 咁落去我驚影響到你呀

首頁
34567...25

尾頁

跳至