自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆:慈父壓力爆煲-劏頸殺兒自刎

悲劇

珍珠宮

香港政府對病者家屬嘅支援太少!

男爵府

大廚勳章

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

照顧特殊小朋友的壓力真係好大, 家人/ 朋友/ 社會應該多關懷!
自閉症小朋友當情緒發時真係不易去處理
RIP

大宅

政府推呢d學生入主流學校簡直無良,佢地無可避免會同人起衝突,受人排斥,老師同社工根本照顧唔到幾多,最後辛苦嘅又係家長,特别係責任心重嘅家長。

侯爵府

2023年兔年勳章 2018母親節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

伯爵府

唉!!! 人間悲劇!

大宅

佢哋最叻出左事就提人要求助,簡直不知所謂,我也是特殊兒童家長,壓力爆燈了,求助過啦,有用嗎,根本就無理,係零支援,話處理吾到你自己請工人,大佬呀吾難我吾使求你,難處理的case很難請到工人肯做的,之後處理吾到就算連跟進下都無!

男爵府

唉... 我都係同路人... 剛才囝囝又鬧情緒, 我真係激到吐血, 我只係捱咗2年多D, 佢依家仲未夠4歲, 漫漫長路.... 有時諗兩公婆將來死咗佢都唔知點算.... 呢段日子淨係訓練都洗咗好多$, 如果佢係正常小朋友的話, D$都夠佢讀到大學畢業....

未生前都估唔到會發生係自己身上, 兩公婆生活正常, 身體健康, 唔煙唔酒, 又唔係高齡, 又冇家族病例, 所有要做的檢查都已經做咗, 冇發現異常.... 奈何個天要俾呢種考驗我地, 尤其係囝囝....將來仲要面對呢個咁複雜嘅世界, 好可能受盡旁人白眼與欺凌, 諗到呢度, 真係感覺好無奈....

最後, 希望大家唔好將所有嘢都推到政府頭上, 自己嘅人生, 自己負責番先至係正確嘅態度, 如能力做得到, 多D幫助包容身邊嘅人, 小D白眼已經幫了很大忙.

ecling  你仔一定會有進步,唔好放棄!  發表於 14-6-30 08:27
ricohui  加油。  發表於 14-6-30 08:09

大宅

政府要俾多D支緩,排政府服務要差不多2年,來港1年可申請公緩,點解?

大宅

我曾經係太古廣場見過一個大約十幾歲嘅男仔,佢老豆加一個菲慵都拉佢唔住,最終個男仔仲打佢老豆同菲傭,個男仔生得好高大,差不多六呎,最終個老豆同個菲傭比佢打到流哂牙血仲瞓係地下,個男仔跟住大叫大喊,我當時好登佢老豆傷心,我又唔敢幫佢。

複式洋房

大宅

係排到了,但話處理吾到因為難做,但D眼見有問題D雙非兒童難的易的都做到,你掉低吾理吾煩就ok,出事前我都是土生土長勤力工作交足稅的香港人,不是絕路也不好意思求人幫,点知....唉!求助係想長命D陪伴阿仔耐D,但真的看不到出路,現祇希望他走先過我我就好感恩。因為自己身體不太好,他又身體殘障,吾知仲可以handle到多耐,無力了!但我仍很欣然接受上天給我這位罕見孩子

伯爵府

子爵府

大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:Quote:原帖由 fatchu@home 於 14-06-28 發

原帖由 ahpoo 於 14-06-28 發表
會唔會係出世無事後來高燒壞腦?
其實係胎兒期間,腦部發展異常,影響社交,言語及認知,以致智障,自理能力差。並非發高燒燒壞腦類別。

主 賜 平 安

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:係排到了,但話處理吾到因為難做,但D眼見有

原帖由 405olive 於 14-06-30 發表
係排到了,但話處理吾到因為難做,但D眼見有問題D雙非兒童難的易的都做到,你掉低吾理吾煩就ok,出事前我都是土 ...
曾經聽過一位自閉症兒童媽咪講:冇咩願望,只望白頭人送黑頭人

六安  聞者心酸  發表於 14-6-30 08:35
主 賜 平 安

伯爵府

翡翠宮

減齡達人勳章

個細仔好慘

首頁

尾頁

跳至