婆媳關係

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Lorican 於 14-07-08 發表佢

原帖由 cassie211104 於 14-07-08 發表
係咁的, 佢地認為我男友有能力搵到錢, 就應該娶靚女, 係好靚嗰隻, 仲吾可以整容, 咁楊幂同angela baby 都吾 ...
你條件比你男友好(大家都係四大做,你家底比佢好,樣貌普通即係清秀啦),你點解要由得個男人貶低你。(佢唔認同你唔靚,唔襯佢就唔會講得出d白痴藉口)

你話佢會搵到錢,會搵到即係未搵到啦,未搵到錢都咁對你。有句話叫醜婦終須見家翁,就當佢無講大話,佢只係選擇逃避問題,你同佢點行落去?

子爵府

睛靈勳章

個case同我個妹好似~~ but, 我個妹同佢男朋友只係行咗半年~~ 佢男朋友見曬我哋啲姨媽姑姐, 但我妹未見過佢父母~~

個男仔星期一至星期六都話要返夜學, 得星期四係free, 仲有星期日係family day, but佢嘅family唔包括我妹~~

上上星期日, 父親節+我老豆生日, 本身話咗出黎食飯, 點知話前一日踢波拗柴出唔到黎~~ 但轉個頭又去咗同佢屋企人出街食飯囉~~

一個成卅歲嘅男仔~~ 可以係過年同屋企人去旅行, 大時大節係陪屋企人gathering而唔係陪女朋友, 有無覺得奇怪呢?? 我同我屋企人一致裁定, 個男仔一係結咗婚, 一係有個固定女朋友, 而我妹係第三者~~ 但我妹係唔覺得, 唔見佢屋企人係問題囉~~

大宅

你男朋友是否姓苗?

他說的話好像某個在網上很出名的騙色騙財男人, 你上網找下有關資料.
已有很多人中招.

複式洋房

引用:你男朋友是否姓苗

原帖由 aggie_foo 於 14-07-08 發表
你男朋友是否姓苗?

他說的話好像某個在網上很出名的騙色騙財男人, 你上網找下有關資料.
haha, of cos not

大宅

聽落似係有家室/有固定女友之人
你真係要小心啦
我以前有個EX同佢拍左拖幾個月,
已見家長
但見完一次之後就散左
因為佢阿媽又係覺得我唔靚
雖然聽落EX係裙腳仔, 聽阿媽話
但至少佢都勇於嘗試丫
你同BF拍左兩年都咁樣唔見得光
真係好可疑

別墅

如果你真心想同佢結婚, 就唔好拖啦~呢個問題始終要解決, 結果如下:

1) 根本你男友家人嫌你唔靚係藉口, 實際上你男友已經有第2個 / 佢冇打算同你一世, 廢事介紹俾家人識

2) 你男友家人真係嫌你唔靚, 但連你男友都唔幫你 -> 保護唔到你, 仲點結婚? 飛得啦

3) 你男友家人真係嫌你唔靚, 但你男友選擇保護你, 幫你擋 (不過睇你寫既野, 呢個可能性好低)

你男友話依家唔俾你見家長, 因為佢覺得佢父母接受你既可能性唔高, 咁佢有冇諗過點應付?點解決? 唔通成世唔俾你見家長? 定等到佢過左適婚年齡, 佢父母迫佢快d結婚時, 再無奈接受佢地覺得唔合格既你?

我同好多jm一樣, 覺得呢個只係藉口, 個新抱靚又點, 個仔樣一般, 唔俾下一代個樣似爸爸? 反而你話嫌對方屋企家底唔夠厚就好common囉..

子爵府

回覆:未見家長已覺得條路很難行

其實我覺得你佢嫌你多d, 就算係佢屋企人話你唔夠靚又點?佢真係欣賞你佢唔會介意家人嘅評價,唯一解釋係,佢都默認家人講法係真囉。趁自己後生有條件,快d撇咗條仔識過另一個真正欣賞你外表同內涵嘅人啦

大宅

momobibi 發表於 14-7-8 11:30
其實我覺得你佢嫌你多d, 就算係佢屋企人話你唔夠靚又點?佢真係欣賞你佢唔會介意家人嘅評價,唯一解釋係, ...

認同, 另一解釋就係騎牛搵馬
而家仲未搵到佢心目中既靚女友
又有你呢個樓主
咪是是但但拖住先

還是趁青春, 盡早解決吧

男爵府

引用:Quote:原帖由 Lorican 於 14-07-08 發表佢

原帖由 cassie211104 於 14-07-08 發表
係咁的, 佢地認為我男友有能力搵到錢, 就應該娶靚女, 係好靚嗰隻, 仲吾可以整容, 咁楊幂同angela baby 都吾 ...
咁你男友有無黃曉明同劉凱威啲身家先?無的話,連baby同楊冪都唔洗諗啦,仲要天然美女。。。

珍珠宮

呢個世界上無醜女人, 只要你個底唔差, 化個靚妝, 相信都會係靚女, 唔可以睇相決定, 因為相由心生, 止行舉止都會影響一個人外貌呀。

而家問題喺你男友度, 佢無勇氣向自己父母介紹你有幾好。而家咩年代, 唔通真係棒打鴛鴦嗎?只要對方為你堅持, 一定可以解決問題

複式洋房

我男友終於應承我要一齊面對, 佢話會同佢父母講。 有時都好灰, 睇相覺得自己靚過佢父母的女兒, 竟然話我樣衰, 真係好無奈。 不是己所不欲,勿施於人嗎?

翡翠宮

畀面勳章

假設你男友是說真話(雖然我不大相信),你最好早些見家長,否則時間拖得越久,對你越不利。你倆都是事業剛起步,拖得越耐,你男友的事業理論上應該越好,而你只會越來越老,即是你男友口中的越來越”唔靚“,他家人接受你的機會越低。

為自己著想,早日解決這個問題,否則你只是在浪費自己的青春。

mizle  Agree !  發表於 14-7-8 15:43
日日是好日

大宅

回覆:cassie211104 的帖子

事實上基本上無女仔覺得自己醜,只會覺得自己普通,吾係差個一個

複式洋房

引用:事實上基本上無女仔覺得自己醜,只會覺得自

原帖由 Jenjen2348 於 14-07-08 發表
事實上基本上無女仔覺得自己醜,只會覺得自己普通,吾係差個一個
um, actually i initially i look not ok, and finally my frd told me not, and quite pretty, but not very pretty

男爵府

我覺得你男朋友心底裡都想要個勁靚既女朋友,所以先咁講。

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:同男友拍拖兩年, 一直視佢為結婚對象, 但從

原帖由 cassie211104 於 14-07-07 發表
同男友拍拖兩年, 一直視佢為結婚對象, 但從來沒有見過佢屋企人, 為了這件事情跟他吵過很多次, 總覺得佢唔在 ...
若你真係好有錢我估你八兩金咁都話你靚啦

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:假設你男友是說真話(雖然我不大相信),你

原帖由 mother904 於 14-07-08 發表
假設你男友是說真話(雖然我不大相信),你最好早些見家長,否則時間拖得越久,對你越不利。你倆都是事業剛 ...
我都唔信個男仔的理由

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

講真,問題出係你男友到

不論佢家人話你唔靚而佢唔撐你

又或者係根本就講緊大話,你只係佢其中一個女友或者騎牛搵馬緊都好

你覺得咁既男人幾時先有可能帶你見家長認真同你計劃結婚,定一切都只係假象?

第時又會唔會話屋企人唔支持你地結婚而要你一直等佢所謂一個適合既時機或者用呢個做理由:因為屋企人反對而同你分手?

你本身條件唔係差,無謂俾佢拖泥帶水浪費青春呀。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 gina_JR 於 14-07-07 發表傻

原帖由 cassie211104 於 14-07-07 發表
我都問過我男友同一個問題, 如果靚淨貪錢咁点?佢話屋企人寧願咁傾家蕩產去滿足個靓

...
個男都低低地,咩應該聽屋企人話都唔識分,咁大個人都唔識handle,長此落去無好結果。

珍珠宮

我唔多信!可能佢有老婆?

首頁
34567...8

尾頁

跳至