興趣嗜好

跳至

首頁
34567...20

尾頁

大宅

Panina 發表於 15-3-22 19:22
自學ling,,,學左半個月 而家彈到生日歌
勉強彈到we wish you a merry Christmas...仍然努力練緊 ...
我都想自學鋼琴, 要點起頭學?

禁止訪問

引用:Quote:Miss_Kwok 發表於 15-8-26 23:15 練

禁止訪問

引用:Quote:Miss_Kwok 發表於 15-8-26 23:15 練

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 kitblack 於 15-08-27 發表咁

大宅

大家好, 想問下你地有無鋼琴老師推介我, many thanks!!

大宅

回覆:成人學琴互相支持區

http://www.tan8.com/home-887260.html

大宅

引用:Quote:原帖由 kitblack 於 15-08-27 發表咁

原帖由 Miss_Kwok 於 15-08-27 發表
你彈15mins就頸痛,好大機會係因為坐姿唔正確,係咪你張櫈太高呢?

另外,要留意彈琴時應要放鬆身體……我 ...
應該係 坐得唔好 成身硬哂

有些曲我想彈, 但係個調我唔熟好似B調 咁我想把個電子琴轉調然後好似c調咁彈 其實係米一樣冇問題架?

複式洋房

引用:做了媽媽才學,由零開始,互相支持,大家一

原帖由 reis 於 15-03-15 發表
做了媽媽才學,由零開始,互相支持,大家一起揮手分享呀
請問你現在還在堅持學麼?我要是自學了半年,彈到599 。 有興趣交流下麼?

複式洋房

引用:我都係一個學琴媽媽,是古箏來的,由大仔出

原帖由 yipyipamy 於 15-07-06 發表
我都係一個學琴媽媽,是古箏來的,由大仔出世後學了六年,今個月中考7級,重玩埋樂團,認識到一班志同道合 ...
好厲害啊!我現在自學到599,有空請教你麼?

大宅

各位好....
我都係大個先學琴,6年前考到GADE 6(未PASS)
之後決定唔再考,因為我D AUAL完全唔掂,同埋受唔住考試壓力..
之後跟老師學左幾年,好似都無咩起色,跟住無學了,
其實我成日都唔係好明老師成日要我分析首歌係咩調有咩用???我都係要逐粒音追住彈,好似無咩幫助
一直都有D唔甘心,因為一直夢想係可以考到GADE 8,奈何我D AUAL真係TOO BAD(五音不全),反而樂理還OK...
而家生左B,時間少左,不過間中都有手痕又開個琴玩下...

公爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆 kitblack 的帖子

Hi Hi 我由陀BB果陣因為太悶 開始學彈流行曲 我本身吾識睇五線譜及指法 純粹自娛解悶
老師只係教左手彈Chord 右手彈音符 練練下 好快學識左月亮代表我的心 朋友都以為我學咗好耐

之後充滿信心再學埋其他歌 例如:念親恩丶約定丶他約我去迪士尼丶遇見⋯

my heart will go on丶somewhere in time…總之 真係好滿足

大宅

一之蘭太太 發表於 15-9-13 11:07

Hi Hi 我由陀BB果陣因為太悶 開始學彈流行曲 我本身吾識睇五線譜及指法 純粹自娛解 ...
wow envious!!
有冇琴譜分享下?

大宅

Hi Hi 我由陀BB果陣因為太悶 開始學彈流行曲 我本身吾識睇五線譜及指法 純粹自娛解 ...
有冇學Canon, 天空之城, 千與千尋, 都好好聽

公爵府

因我E家身在北京無帶 彈熟咗吾駛睇譜了 當然間中要練啦
你可以試綱上找流行鋼琴簡譜 再唔係我本週末返到HK SEND 比你

教埋你都得 只要肯練 人人都可以達表演級

利申:我唔係教師喔 純粹亨受

大宅

一之蘭太太 發表於 15-9-13 12:24

因我E家身在北京無帶 彈熟咗吾駛睇譜了 當然間中要練啦
只要肯練 人人都可以達表演級

翡翠宮

回覆:成人學琴互相支持區

原來有咁多媽媽學琴
我一直以為自己好怪,
而家先開始學

別墅

請問除了鋼琴,有冇人學電子琴?

子爵府

好媽媽勳章

hi, 我想問學chord 難嗎?

公爵府

回覆 Dinosaur 的帖子

簡單Chord係由左手彈3個位組成 我覺得唔難
如果學識C丶Em丶F丶G丶Am呢幾個Chord 基本上彈到好多歌啦

上綱睇片都有教

子爵府

好媽媽勳章

一之蘭太太 發表於 15-9-14 16:04
回覆 Dinosaur 的帖子

簡單Chord係由左手彈3個位組成 我覺得唔難
TKS, 我都有上網睇片自學. 因想彈流行曲, 但可能冇琴係手, 比較難掌握.

首頁
34567...20

尾頁

跳至