少年成長

跳至

首頁
34567...8

尾頁

複式洋房

回覆:LKS媽媽 的帖子

不要心灰,而家的青少年都一樣反叛,最重要不要學壞,離家出走,所以做父母的要冷靜,不多說話,只有默默守護.💪🙏

別墅

引用:不要心灰,而家的青少年都一樣反叛,最重要

原帖由 Apan 於 15-05-24 發表
不要心灰,而家的青少年都一樣反叛,最重要不要學壞,離家出走,所以做父母的要冷靜,不多說話,只有默默守 ...
明白。但真的身心都好攰,我個是仔,中三了,最近比以往更加 hea,過2個星期大考啦,態度又差,叫他溫習 ~ 求其到不得,時常惡過我,就黎頂唔順,晚晚都瞓唔得唔好,眼淚就不自覺地流了出來

複式洋房

回覆:maymay_1 的帖子

我個仔中一,一様係咁, 我越管他,他越反叛,最近我每日只提一次,叫他溫書,他只答我「係」,冇再態度差,雖然他也沒有溫書,照舊打機,但我已放下,不再煩他,我已盡了做母親責任就算,等他考試不合格先再算,無謂破壞大家感情,等他試下跌倒。

男爵府

放學返來就返房,話做功課,其實篤手機,話CUT WIFI,做狼過MUG,夜一夜先做功課,12點幾先訓,叫早了,明早6:20要起身,朝朝要勞氣,好煩!!!

伯爵府

引用:放學返來就返房,話做功課,其實篤手機,話CUT

原帖由 terrorist 於 15-05-28 發表

放學返來就返房,話做功課,其實篤手機,話CUT WIFI,做狼過MU ...
吾叫起身咪得,試過就會怕。
自然會自動起身。

侯爵府

回覆:lm251099 的帖子

聽見到辛苦

大宅

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 Apan 於 15-05-24 發表不要心

原帖由 maymay_1 於 15-05-24 發表
明白。但真的身心都好攰,我個是仔,中三了,最近比以往更加 hea,過2個星期大考啦,態度又差,叫他溫習 ~ ...
好開心發現呢度!我個仔中二啦!有呢度大家倾吓!同個仔關係又係好差,兩公婆因教仔搅到關係好差

別墅

引用:Quote:原帖由+maymay_1+於+15-05-24+發表明

原帖由 island 於 15-05-31 發表
好開心發現呢度!我個仔中二啦!有呢度大家倾吓!同個仔關係又係好差,兩公婆因教仔搅到關係好差

...
呢度好多同路人,放鬆d,雖然知易行難,但必須要 keep 好大家的關係,尤其是夫妻呀!

大宅

引用:Quote:原帖由+maymay_1+於+15-05-24+發表明

原帖由 island 於 15-05-31 發表

...
我兩公婆都係為左孩子關係差,前排真係攪離婚,我C6 才認真話改。以前我一湊二,現在兩公婆合力教件青春期,效果其係好d, 可能佢覺得父母意見和方向也一致,無得賴。

男爵府

引用:聽見到辛苦

原帖由 sunshine0613 於 15-05-28 發表
聽見到辛苦
其實佢好輕鬆的啊,真係溫書時間都係半小時,只不過係無睇開電視,但都會同佢玩吓遊戲。

伯爵府

回覆:投降了!放開-棄好了

我個女14歲 F3, 佢嘅世界就係IG, whatsapp,自理能力差、自我要求低,成績唔留级為標準,要佢補習冇問題,大補習社單對單都得,但成績冇進步,課外活動只有操水,亦係hea游志在見下隊員嘻嘻哈哈2粒鐘,除咗學界其他比賽咪預佢。苦口婆心開片勁鬧都冇改變,佢好醒唔會駁咀妙咀而係無視,對手冇反應我仲可以點。試過心淡冷戰成個星期,佢唔會氹我但又唔招惹,兩個變咗路人甲乙。
我只望佢有承担、負責任、盡力后能够冇悔。要求太高?

複式洋房

引用:我個女14歲+F3,+佢嘅世界就係IG,+whatsapp

原帖由 Hanayori 於 15-06-06 發表
我個女14歲 F3, 佢嘅世界就係IG, whatsapp,自理能力差、自我要求低,成績唔留级為標準,要佢補習冇問題, ...
做阿媽的個個都想自己的仔女生性,不要朗費時間,但這個是他們的人生,我們只有在旁提點,他們不聽也冇辦法,由得他們跌倒,否則永遠不會長大,記得不要破壞大家的感情,唔值得。

大宅

2018復活節勳章

引用:我個女14歲 F3, 佢嘅世界就係IG, whatsapp

原帖由 Hanayori 於 15-06-06 發表
我個女14歲 F3, 佢嘅世界就係IG, whatsapp,自理能力差、自我要求低,成績唔留级為標準,要佢補習冇問題, ...
我都佢阿仔冇太大期望,只希望佢唔好做D傷天害理嘅嘢

洋房

引用:不要心灰,而家的青少年都一樣反叛,最重要

原帖由 Apan 於 15-05-24 發表
不要心灰,而家的青少年都一樣反叛,最重要不要學壞,離家出走,所以做父母的要冷靜,不多說話,只有默默守 ...

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

我連講都唔想講

複式洋房

回覆:142526 的帖子

唔講都好

男爵府

我都教仔,令到心很痛,咩方法都用晒,施展渾身解數都做唔到d乜,我個仔人品好有問題,冷漠,自私,無同情心,愛講大話,無責任心,無信用,佢對住我都單純d,係fb上成日掛住溝女,三九唔識七都溝一餐,每次都話愛,其實一次都未見過,轉頭又溝第二個,成日係fb話up人氣,d留言十句唔埋九句粗口,把口又唔收,為左佢咁,真係傾到牙血都出埋,我真係再無辨法,唔知點面對,日日都頭痛

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:我都教仔,令到心很痛,咩方法都用晒,施展渾

原帖由 sman 於 15-06-09 發表
我都教仔,令到心很痛,咩方法都用晒,施展渾身解數都做唔到d乜,我個仔人品好有問題,冷漠,自私,無同情心,愛講 ...
幾大????

男爵府

回覆:maggielau0705 的帖子

14歲

水晶宮

sman 發表於 15-6-9 14:35
14歲

14歲都是初中生,應該F3,真的要好好溝通,為自己將來想一想

首頁
34567...8

尾頁

跳至