母乳餵哺

跳至

首頁
34567...28

尾頁

大宅

Re: 2004年4-6月母乳分享交流區!

今日真係有d想放棄餵人奶啦,
因為bb好似唔想食咁,
我琴日因為要去健康院,
所以就餵o左2次奶粉,
bb返o黎後就埋身餵,
但而家就唔肯食咁,
食o左5分鐘就訓,
亞係就痾o左臭臭,
要換片至肯食,
但都係食得唔耐囉,
我由凌晨3點至到朝早6點每個鍾都嘈一次,
6點後我奶奶醒o左抱佢,
我就訓o左,到o左11點bb又嘈,
我至醒,幫佢換片,餵奶,
但都係食得個幾分鐘,又訓o左.
我奶奶7點幾畀bb食奶粉,
我都唔知點算,
我一陣諗住畀d泵o左o既奶bb食啦.
唉........點算好呀.
:-(
偉麟16/6                             偉灝25/720:41出世啦.                       11:33出世啦.3.41kg日                                     3.98kg17/6    8.83kg                     29/7     3.61kg                                            1/8      3.66kg[size=large]偉麟大相簿[size=large][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/109422]偉雄仔相簿

民房

你唔好氣累,你現在是最辛苦的楷段,就算你bb食得密,都要盡量喂人奶不要補奶粉,否則慢慢會依了奶粉,而你身體亦不懂得製造足夠的乳汁給bb,只要走過這個一關,之後便會好輕鬆了。我bb2個多月,因為初初處理得唔好,所以一直都要補奶粉。我記得初給bb補奶粉時他亦表現喜歡食奶粉多些,同時亦睡得較好,其他表現同你bb一樣,令我沒有信心、不敢不想喂他,很沮喪,但是慢慢發現其實他亦喜歡我喂。
你bb食幾分鐘便不食,如果飽便沒問題,每次喂完泵清佢保持奶量,如果食時睡了可以替BB抹面弄醒佢。
BB唔睡,睡得唔好,可以有好多原因,未必一定關食事。就算是就大家俾些耐食,BB慢慢學懂食得好些,耐飽些便會好些。
我老公說只要BB食得有大便有增磅精神好便是健康,聽他講了之後我便沒有這樣緊張(頭個月自己總會白擔心BB會否有唔舒服)。BB出世最初個月是會好辛苦,但之後回想起來,你會很SWEET,因為你曾經同BB共同完成了一仗。
努力吧,不要錯失這個親密的時刻•
以開心輕鬆的心情處之,多同BB玩下傾下笑下,BB真的是快高長大,你會很開心的。兩個月的人仔同出世時已實淨多多,為人媽媽真很欣慰。

大宅

happypo:
個個bb開頭食人奶都係咁,你都無咁快放棄住,我阿b6月1號出世,開頭都一樣,阿b食幾分鐘又想訓,我就不停搞佢手仔,腳仔,摸下頭,咀仔等,我唔係餵奶前換片,而係餵到一半換,因為我阿b都係食食下痾臭臭,食到佢又想訓時就換片,佢又會醒返,又可以餵多幾分鐘了.如果阿b食完可以訓一頭半個鍾都好了,我個時阿b食一兩個鍾都唔訓,一放低就喊,都係成日要抱住食.所以你阿b如果可以訓到一個鍾又食,佢應該唔係之前食唔飽,人奶好易肚餓架,你有無谷奶或脹,如果有,而阿b每次食5-10分鐘只係食到你前奶,前奶易肚餓,你想阿b飽肚d,可以先泵走d前奶,咁比後奶阿b食可以等阿b長d時間訓,就算只餵到5-10分鐘,都好過只食到前奶了,不過都唔好長期只比後奶佢食,前奶水份多d,對阿b都有益架.你盡自己努力架,而且又有奶奶可以幫你手,我個時都要一個人搞定,總好似有產後xxx,日子好快過,阿b會慢慢適應返.大家互相支持!我又要餵奶了!

子爵府

happypo,
好多餵人奶的媽咪都會遇到同樣問題的,得閒上來bk傾吓,好多人支持妳的!

熊媽,
妳阿b就快滿月了,而家食奶的時間如何?日頭食到幾多餐?夜晚又食幾多餐呢?我阿b呢兩日好似食少咗次數,有d擔心!

大宅

多謝你O地支持,我會努力,
而家BB餵親佢都起碼換2-3次片,
因為唔換BB會唔肯食,
我BB唔知點解好多眼屎呀.
有咩方法令佢少D.
偉麟16/6                             偉灝25/720:41出世啦.                       11:33出世啦.3.41kg日                                     3.98kg17/6    8.83kg                     29/7     3.61kg                                            1/8      3.66kg[size=large]偉麟大相簿[size=large][url=http://www.babyhome.com.tw/bb/109422]偉雄仔相簿

大宅

BB唔知點解,餵佢又喊,
唔餵又喊,又唔知係佢唔舒服定咩,
片又成日換,但都係喊,
搞到我成晚無得好訓,
喊我又畀奶佢食,
次次都係食到佢唔願食,
食o左2分鐘到唔食都試過,
佢喊我就餵囉,
但bb都唔係好肯食,
可能佢唔肚餓啦,
但唔知點解唔肯訓咁,
無晒付.

大宅

熊媽,
喜見你和我都像逃出生天一樣,總算捱過了.我想現在之所以覺得好一點,大部分原因是我們都適應了,也接受了bb是這樣的習性,所以舒服多了

happypo,
眼屎我個女都有,係因為bb淚管發育未成熟,有點閉塞,你勤d每次喊完就用凍滾水同佢抹,由內到外.得閒又可以用手指在眼近鼻的位置同佢按摩,會好d的
我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

大宅

kohelen,
雖然阿b滿月了,食奶都好左,不過都唔係好定時,以家佢鍾意大人抱,又喜歡啜住奶訓,又成日食完奶都唔訓,就算我餵到佢訓左,一放落床佢又醒左,又喊,又要抱起,又要比人肉奶咀佢吮,或者抱住訓先得,特別係下午7,8點後,特別拗抱,又食得密,又唔知喊ma,通常要搞到半夜1點佢先訓.不過好在佢1,2點可以訓到3,4點,再餵10-15分鐘佢又會再訓到6點到,之後再餵一餐又訓到早上7-8點,10點再餵一餐,11,12點就幫佢沖完涼再餵,下午1,2點又訓,3-4點又餵一餐了.bb一訓開就一路訓,一係就4,5個鍾都唔訓,就算訓左,都係幾分鐘就醒,所以我都係某一時段辛苦d.如果要計餐數,我都唔知點計,因為阿b以家有時都會一餐食幾次咁,大多數會2個-2個半鍾就要食了,都已經算好了. ,你阿b點樣?

大宅

happypo,
我阿b有時都會咁,你試下拍下佢背脊,摸下佢頭仔,同佢講下野,有時佢可能有啖,或者要痾臭臭.我阿b有時係痾臭臭之前都會喊下,可能想用力又唔知點用呱,又成日谷到面都紅,嘔奶同咳天,但又唔係便秘哦,又成日伸賴腰,又要喊下,訓下又喊下又訓了,有時熱佢都會喊架.
我阿b夜晚都會咁.

大宅

熊媽

我b女又係咁喎, 佢日頭多唔訓但個樣係好眼訓, 又扭抱抱, 抱上手就訓, 但一放低幾分鐘就醒加喊... 攪到我成日都要抱住佢...

唔知係咪個個bb都係咁呢..

ps. 佢6月7日出世..

子爵府

我囡囡又係會在痾臭臭前喊的!有時食食下奶,會突然喊然後谷到面仔紅晒,仲係咁扯我個乳頭但又唔肯放口(好多時係咁樣俾佢整損),我就知佢要痾臭臭了。
我見我阿b又係成日伸賴腰、喊下訓下又喊下又訓,係咁所有bb都係咁呢?仲有呀,有時佢睡著了,會被突然的大聲響(如關門聲)嚇醒而大喊的,所以要好小心。

阿b的生理時鐘仲未完全適應夜晚要睡覺,每隔幾日就會半夜眼光光,希望佢快d調節番!

大宅

bb今朝無訓,到o左下午就係咁訓,
佢食o野都唔洗點食,
只係訓咋.
希望佢夜晚唔好唔肯訓啦.

大宅

我bb又係咁呀!
我咪用被包實佢先放底
有d人用米袋妳地試下呀!

我依家仍然係埋身喂全人奶
bb 個半月也半夜喊
希望她快d介啦!
學懂凡事感恩和感謝,孩子終身受用不盡

男爵府

我奶奶買左d油甘紙葉做枕頭,用黎壓住bb,等佢訓得"冧"d。
因為我呀b有小小聲音都好易扎醒!

呀b依家2個半月了,埋身餵!
但大大下有個問題,就係唔肯飲奶粉,就連pump出來的母乳也唔肯飲,只係鍾意埋身食,搞到同bb出街好麻煩,
所以買左幾件哺乳衣!

就算想自已去下街,頂多3-4小時就要返家做奶媽了。

大家現在也好嗎?一同努力吧! :-P

大宅

甜心糖糖 ,
你係全職媽咪黎架,如果我遲d要返工,阿b唔食奶樽點算架,我都試過泵d奶出黎用奶樽餵,阿b唔識啜,又咳,又嘔,又喊咁,又推開d奶樽,見佢食得好辛苦都無再試了,以家我真係擔心遲d返工點算.

男爵府

熊媽
以前比奶粉佢又食,泵出黎又肯飲,點知佢2個月大左右就開始識得揀擇,咁先至衰! ?-(

你用既係咩牌子既奶樽,我用Nuk既,因為佢個咀係模仿媽媽既乳頭。

依家上奶上得好嗎?多d補充水份會增加奶量架!努力!

大宅

甜心糖糖,
我都係用nuk個奶樽,以家我有奶水,不過阿b食奶越黎越似玩我咁,食5-10分又唔食,又唔訓,要抱,有時抱都唔行,唔知佢想點,晚晚唔到1-2點都唔訓.

大宅

各位
我想問妳地bb有無塊面生粒粒
我個女成塊面也係
好左之後又生過
我聽人講喂人奶bb會生得特別多
我怕自已d奶有問題
但我又無亂食野

甜心糖糖,
妳係邊度買哺乳衣???
我在美國果D好核突又唔平
我想叫我老公幫我買

學懂凡事感恩和感謝,孩子終身受用不盡

大宅

我都係呀,
bb生o左好多粒粒,
好擔心呀,
我都怕我d奶有問題,
我而家泵奶入奶樽畀bb食啦,
唔夠至埋身餵,

子爵府

我囡囡塊面都出了好多粒粒,今日出完呢邊,明天退了又在另一邊出。因為散得快,所以無睇醫生。d老人家話bb會係咁出粒粒的,只要bb唔痕唔痛,可以不理。初家我都好擔心,而家慣了。

首頁
34567...28

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊