0-6個月

跳至

首頁
34567...12

尾頁

複式洋房

引用:Quote:原帖由+kammy615+於+15-08-19+發表初

原帖由 elaine_20hk 於 15-08-20 發表
我都覺醫院好似乞食,我個仔都唔知好彩定唔好彩,一出世血糖低拎左去兒科觀察,因為每日得2段時間探仔,我 ...
係。係病房冇人理。連阿b凍想拎個睡袋都冇。

大宅

回覆:餵奶粉係=唔夠偉大

身同感受!
好彩我媽咪一早支持奶粉,話唔駛咁辛苦

複式洋房

自己都試過無餵人奶俾阿B呢個問題唔開心過...覺得自己好似好自私...無盡力比最好0既俾BB。
不過之後都無再鑽呢d牛角尖, 用令自己舒服同平衡0既方法令BB開心健康成長。 唔駛理其他人點睇同比較~
自己都唔開心唔舒服同唔enjoy去湊B又點會湊得BB好呢。
最緊要BB同自己開心同身體好, 用咩方法去達到根本唔重要~~

子爵府

d人奶媽有d好扮野

大宅

引用:我B今日滿月.+未生之前都好理想地試下餵人

原帖由 MUF 於 15-08-20 發表
我B今日滿月. 未生之前都好理想地試下餵人奶. 於是花咗好多錢買定泵, nipple cream, 乳墊, 上奶茶, 哺乳衫 ...
我生之前又係成日有順產媽係咁講自已幾勁幾勁暗示d人開刀無用。最後其實我都係順產,但有人問我通常會答\"ok la好快生完唔記得啦同唔係人地講得咁誇張\"然後轉話題

大宅

引用:Quote:原帖由 MUF 於 15-08-20 發表我B今日

原帖由 megaminds 於 15-08-21 發表
我生之前又係成日有順產媽係咁講自已幾勁幾勁暗示d人開刀無用。最後其實我都係順產,但有人問我通常會答"o ...
無錯,順產vs開刀,人奶vs奶粉,都有相同情況,事實上的確係順產人奶比較natural,但開刀奶粉就係唔夠愛自己骨肉咩? 我小朋友開刀既,不嬲健康,小病痛,我朋友既小朋友順產既,一個藥煲,食藥多過食飯,唔係話呈英d咩,係個人覺得呢d野無咩好比較,依家d人喜歡將所有事情放大,你人奶你既事,我奶粉我既事,點解要抬起自己,自命清高呢?
ps: 順產開刀人奶奶粉咩都支持

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

我覺得食乜都唔洗批評其他人的,有人睇唔起人食奶粉,都有人睇唔起女人餵人奶,做媽媽無必要互相攻擊,人人都有難處,都會自豪,就好似自已個仔點你都一定愛佢,唔會想同人換左自已個仔一樣。
人奶媽定奶粉媽都有值得自豪同改進的地方,大家分享下心得,平常心d,少d怨氣吧!希望大家bb都健健康康

別墅

我都係窮媽一名,呀囝唔肯埋身啜,一啜爆喊,泵又泵極得20ml,飲咩上奶湯水都唔谷,壓力爆煲,最後餵左一個月人奶就放棄,曾經我都好介懷,覺得俾唔到最好bb,人哋可以做到全人奶點解自己唔得,坐月已經喊咗幾次,後尾自己諗通,餵奶粉唔代表我唔愛bb,餵唔到人奶都無辦法,bb都需要個開心嘅媽咪,所以就釋懷咗
我身邊有全人奶媽又有全奶粉媽,又唔會話好歧視另一邊嘅,不過有啲人,就算係唔識嘅,第一句都最鍾意問呀b食人奶定奶粉,跟住問點解唔餵人奶呀,我就話因爲唔夠囉,可能我答得比較輕描淡寫,通常啲人都唔會再講咩,仲反話返食奶粉都幾好吖嚟打完場,都唔知佢問嚟做乜!
我身邊亦有識啲人明明好夠奶,但因為嫌辛苦所以餵幾個月就放棄,咁佢哋又係咪唔夠偉大呢?呢樣嘢我唔衡量,但我唔會因爲有無餵人奶就去斷定呢個媽咪錫唔錫bb,同樣如果有人咁樣質疑我,我都會反問到佢無地自容。
最後,有啲好自豪餵人奶嘅媽媽覺得食人奶係健康啲,我可以講唔一定囉,食奶粉食人奶都有機會病,係講個人體質的,唔好再以此來攻擊奶粉媽媽。

大宅

大家都愛惜小朋友喇,其他人講乜咪由得人咯!我先生日日OT所以照顧唔到阿仔,有同事即話咩你先生唔錫BB架!我唯有默默心中講聲:痴線!

大宅

引用:我B今日滿月.+未生之前都好理想地試下餵人

原帖由 MUF 於 15-08-20 發表
我B今日滿月. 未生之前都好理想地試下餵人奶. 於是花咗好多錢買定泵, nipple cream, 乳墊, 上奶茶, 哺乳衫 ...
其實我都好想順產,但可惜人算不如天算,最後都係催生失敗要開刀。
唔知關唔關開刀事,我都係要好幾日先上奶,攪到BB要留多一日院,我即時喊左出黎,不過經朋友開道,我好快就補左奶粉,係醫院果幾日真係好好湊,我本來想做個奶粉媽就算,但係個人奶姑娘就提議我努力學左點餵人奶先,到時有得揀,我都好多謝呢位姑娘,如果唔係我都冇左呢個同自己個仔的特別聯繫感覺。
返到屋企人奶加奶粉仲要用杯仔餵,真係人都癲,老公同奶奶都係咁說我全奶粉,但我唔知痴左咩線攬住個仔係房係咁埋身餵,最終得左,上左奶,做兩個月全人奶mum, BB生長正常。
之後要返工,都好難全人奶,所以我覺得人奶or奶粉都好。

複式洋房

回覆:megaminds 的帖子

係呀我係全泵媽,有d全埋身嘅媽媽連人哋泵都覺得唔滿意,總之佢哋覺得全埋身+餵到自然離乳就係最偉大 仲聽過有媽媽連用樽餵人奶佔用育嬰室都開post話,簡直走火入魔,唔通要分餵奶粉室,樽餵人奶室同埋身餵奶室咩!真係頂唔順太偏激嘅思想

KLC1357    發表於 15-8-23 08:50
Solarflare    發表於 15-8-22 00:26

禁止訪問

複式洋房

回覆:kammy615 的帖子

係喎!尤其係開完刀已經好辛苦,見你餵唔到人奶就唔理人!公立醫院生冇計啦...

別墅

我係全埋身,bb就快3個月大,我好堅持埋身,對奶粉十分抗拒,就算比bb啜損咗,等佢好番我又會再埋身,好怕自己一唔埋身就唔夠奶,生完頭兩日,日日都喊,食飯喊,沖涼喊,自己唔知咩事,啲眼淚自動流出嚟,可能太辛苦,我呀媽見我咁,好多次叫我轉奶粉or泵出嚟比佢餵,等我可以休息吓,我死都唔肯,我真係好唔想餵奶粉,覺得奶粉對bb唔好,直情係“唔好“呀!
但最近諗,點解我會有咁嘅諗法?點解我會咁抗拒奶粉/泵奶?我先發覺原來我嘅想法係來自醫生,護士同埋醫院啲小册子!我睇咗好多人奶好處,奶粉壞處,我入晒腦,bb未出世我已經唔鍾意奶粉,到bb出世,喺醫院,護士係咁推我埋身,完全洗咗腦,到而家,我知道比人洗咗腦我都仲係好堅持埋身先係最好,奶粉最差(我知奶粉唔係壞,只係冇人奶咁好)
我見有媽媽話有全埋身媽媽聽到奶粉b即刻黑面,再諗番自己曾經聽到奶粉b嘅反應,可能都有不自覺咁令對方有hard feeling,我冇黑面,但聽到奶粉b已經再冇話題,見到咁多奶粉媽嘅感受,提醒我再遇到奶粉媽嘅時候,喺傾計嘅過程裡面要顧及對方嘅感受……

Siuyee_chee    發表於 15-9-1 06:21

禁止訪問

我的育兒心得勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章 畀面勳章

禁止訪問

我的育兒心得勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:我係全埋身,bb就快3個月大,我好堅持埋身

禁止訪問

引用:係呀我係全泵媽,有d全埋身嘅媽媽連人哋泵

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 MUF 於 15-08-20 發表我B今日

大宅

我陀b後期,心理壓力好大,
去咗睇精神科醫生,
佢仲同我講,有好多媽媽因為餵唔到人奶而搞到有產後抑鬱,
佢仲話,餵唔到唔係媽媽既錯,
有好多時bb唔肯食,仲有其他因素,
總知唔好怪責自己。

我老公知道後,同晒屋企人講,生咗之後唔好話餵唔餵人奶,
(而且我老爺奶奶都唔見意餵,
話驚我食錯野,搞到bb皮膚敏感仲敝wor!!)

當然我都好專重人奶媽媽,但有時佢地講野可以客氣d lor

大宅

引用:我從來冇理過其他人講咩,雖然身邊冇人好mea

原帖由 misstriangle 於 15-08-22 發表
我從來冇理過其他人講咩,雖然身邊冇人好mean 咁講,可能只係問點解唔餵人奶?人奶好喎! 係,我都知,就當我唔偉 ...
係! 「偉大媽媽」可以有好多種。你做ftm真係好偉大呀! fulltime or not又係好多對立討論。人類真係太膚淺!

首頁
34567...12

尾頁

跳至