自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:自由版剛剛出個post問老師辛唔辛苦,我覺得....

我絕對敬佩樓主個份熱誠同無私奉獻 :good

不過,我都想分享我所認識嘅 3 個教師

1 我姨,以前教小學,要不停改簿改簿同改簿。有陣時,家庭聚會食飯,佢做唔切,都會交俾我幫佢手對。依家轉左教特殊學校,看似輕鬆好多,但亦有吃力嘅一面

2 我喺馬會做兼職認識呢個男同事,教中學,咩學科不詳,肯定唔係教中文,因為曾經有其他同事問佢某 d 詞語點寫,呢位男同事大聲話唔識。佢可以時間充裕到喺馬會番兼職,以往星期三夜馬見佢番,星期六同星期日都有番通宵。通常星期日晚番工,就見到佢著西褲恤衫皮鞋皮包,到星期一朝早收工,佢就直接番學校

3 喺男名校任教嘅女教師,可以空閒親自接女三點半放學,然後黎上跳舞班。但凡有任何跳舞表演比賽,例必出現永無失蹤

我和我最後的倔強,握緊雙手絕對不放,下一站是不是天堂,就算失望不能絕望!

侯爵府

引用:樓主老公好好+原來老師成日都要咁樣OT法+好

原帖由 milkjelly 於 15-09-23 發表
樓主老公好好
但我識個中學老師成日玩we chat ,佢話唔忙,好鬼多時間玩

珍珠宮

美味 發表於 15-9-23 21:45
咁極端 其實其他行業都係一樣 有人做到死死下 有人可以好 hea 都係睇工作態度同彩數

...
係呀, 我老公都係中學老師, 佢每年學期尾都會同我講 "老婆, 對唔住, 今年真係太忙, 下年會好D, 我會有多D時間陪你架啦!"然後下年, 同樣既對話仍在重覆, 到有左個囡, 就加埋陪我同囡囡, 但仍然係"下年會好D架啦!"

我都睇到化晒, 只係同佢講, 你早少少返黎教個囡讀書啦...... (潛台詞, 你教咁多學生, 都要留返D時間教下自己個囡掛.....)
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

感謝全港每一位老師!

珍珠宮

春季勳章 玩具勳章 畀面勳章

公爵府

同意老師係好辛苦,但年紀小小的學生又何嘗唔係辛苦?小一時小女成積已O K,但班主任都要建議我買多些補充練習俾佢做。咁究竟邊個做成大家都咁辛苦呢?
香港的教育制度?由上而下的壓力?

大宅

回覆:SUGAR0612 的帖子

我覺得忙唔忙好睇个老師有無真心付出。如果要做得好,真係可以一日24小時都做晒學校野。有副校级好hea好得閒,有小薯仔做到好忙,真係可以好個人。雖然我自問有能力教高班教得唔差,但要教高年班真的要付出很多時間,只係做SBA要同每一个學生傾已經花好多時間,叫我hea教我又唔想对唔住學生。。我自己就一直做得好低级,然後已經同老细講唔会升職,会轉番全部教低班, 雖然錢揾少咗,但我求問心無愧,做足本分,可以花多D教湊兩個细路。在有限的資源換取生活上的平衡。

男爵府

樓主老公好好
感謝所有對教學有熱誠 認真又用心的老師
辛苦你地 知道你地壓好大 又好忙

男爵府

引用:Quote:原帖由+someone123+於+15-09-23+發表

原帖由 myww 於 15-09-23 發表
樓主教小學,或中學?
我妺都係老師,佢有好多朋友都是老師,妹有講過某D學校好「金」!

...
中學,當年去教小學既同學辛苦得來都叫做有生活,但係中學特別教高班個d真係無日無夜,仲要大家人工差不多
不過都唔係睇錢架啦,都係睇自己鍾唔鍾意

大宅

我覺得做香港人就係辛苦,無論係老師,老師另一半,家長,學生,甚至乎其他行業既人,甚或FTM.

大宅

正因為你有咁體貼的 C6,所以你才可以義無反顧的向前衝 每年你都在 BK 為 DSE 家長解答疑問,我都有幸受惠過,但感激之餘,希望你都留多一點點時間給你的家庭,要珍惜眼前的人啊!

子爵府

引用:我唔係做老師,但我同你差不多。希望都有人

原帖由 kc_01k 於 15-09-23 發表
我唔係做老師,但我同你差不多。希望都有人表揚在職媽媽以爸爸
Agree

珍珠宮

但這裡有些人還會説什麼老師多假期很得閒..

珍珠宮

2018復活節勳章

好彩嫁左個好老公咋!

珍珠宮

依家啲小學返晒全日,課程又咁緊密,我都絕對相信唔止學生辛苦,老師應該更辛苦
支持老師們,加油

人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

公爵府

老師!
多謝你為我們的孩子,社會的未來楝樑努力!

加油!

保重身體

別墅

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

回覆 someone123 的帖子

不如請番個工人或鐘點負責做家務同煮飯煲湯, 兩公婆就唔洗咁忙.

子爵府

引用:Quote:原帖由+laiyuen+於+15-09-23+發表我

原帖由 ekoo 於 15-09-23 發表
但我識果d好得閒架,日日一落堂即刻whatapps吹水,教小學的五點幾就返到屋企,朝朝搭的士返工根本吾使逼巴 ...
其實老師係學校基查上冇休息時間,上堂固定時段,空間改簿改作文,小息午膳要值巡、處理學生問題(包括欠交功課,默書不合格,上課不守規, sen 學生跟唔上課堂,另外仲有特發事情,如學生受傷,推撞打架,學生情緒失控........) 好多時小息都冇得坐,午膳只有15 分鐘,(記住:係唔會有工友幫你reheat 飯盒,或麥麥送到台上, 呢15 分鐘係包埋以上既野)咁如果咁既情況,老師5-6 走(記住老師一段返工時間係7:30-8:00, 即係話佢而經衝左9 -10 個鐘) 放工去輕鬆,返工搭的士為左補眠,咁又何罪之有呢? 唔樂意思jm, 我唔何你既朋友係唔係hea 教,但請容許我呻下

子爵府

引用:Quote:原帖由+bb108+於+15-09-23+發表係呀

原帖由 正太2011 於 15-09-23 發表
不過教師薪酬真係好,跟政府薪酬表,每年加薪跳point,3日病假可請代課,公積金更

...
三日病假係校長like 你先會請代課,唔like 你, 要病完要自己同同事代番

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

朋友親人係幼稚園教師, 自己仔囡既活動永遠出席唔到(大部份間間學校都係果d日子), 要家人代上, 唔可能突然話請假就請假, 要其他老師配合

首頁

尾頁

跳至