自由講場

跳至

首頁
34567...19

尾頁

大宅

我理解, 市場上既基金
1) 10之其9 都跑輸大市(指數)
2) 流動性低, 限住你多年不能出否則扣錢
3) 結構複雜, 你只能大概知佢買乜, 對一般人黎講要完全清楚要好識先得

如果你唔熟投資但又想投資, 保本收息既, 係市場上買ibond, 進取d既, 買盈富基金,
1)至少跟大市/通脹, 又唔洗俾人扣管理費
2) 想幾時出入都得
3) 簡單直接, 知道買佐乜, 幾錢買, 即使輸都輸得明明白白

禁止訪問

複式洋房

引用:我理解,+市場上既基金1)+10之其9+都跑輸大

原帖由 mokice 於 15-11-03 發表
我理解, 市場上既基金
1) 10之其9 都跑輸大市(指數)
2) 流動性低, 限住你多年不能出否則扣錢
請問邊度可以買盈富基金? 銀行得唔得? 唔識搞呢d

複式洋房

回覆:康宏理財基金是老千嗎?

最後都推了朋友的女兒
佢講說話好囂張,講到自己係金融才女咁

我心諗:係咁叻,一畢業去咗投資銀行做啦!駛鬼氹阿媽供基金供到7老80咩?!

水晶宮

佢哋個個咁好搵,d錢點嚟?羊毛出在羊身上。

伯爵府

引用:+本帖最後由+大力大力+於+15-10-29+17:59+

原帖由 大力大力 於 15-10-29 發表
我朋友早幾年係另一間做,我都幫佢買左基金,個陣時我問佢之後唔想供拿返出黎駛唔駛手續費,佢話唔駛,哩五年都有賺有蝕,但對上一之最新個報告寫住-20%,我月供個額唔多,千幾蚊,好唔好依家即刻停?

伯爵府

我工作上同convoy合作過,亦有同學喺convoy工作過,係正當公司。不過,fresh grad就經驗小d,等佢做多幾年先啦。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+大力大力+於+15-10-29+發表本

原帖由 szesze_lam 於 15-11-07 發表
我朋友早幾年係另一間做,我都幫佢買左基金,個陣時我問佢之後唔想供拿返出黎駛唔駛手續費,佢話唔駛,哩五 ...
原來有舊同學蝕左十萬都寧願斷供, 好過繼續錯落去,又係比所謂「朋友」Sell

蝕十萬先識醒!

禁止訪問

複式洋房

引用:我工作上同convoy合作過,亦有同學喺convoy

原帖由 ozoz 於 15-11-07 發表
我工作上同convoy合作過,亦有同學喺convoy工作過,係正當公司。不過,fresh grad就經驗小d,等佢做多幾年先 ...
但點解 fresh grad 當正自己天之驕子咁既?
講理財講到囂張到呢⋯⋯

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-11-07+發表我工作

原帖由 portercat 於 15-11-11 發表
講理財講到囂張到呢⋯⋯
我以前工作嘅fresh grad同事,好多時上過下training,聽過d 基金briefing,後生好記性,sell嘢就係咁衝,目標為本,要快d有表現。的確,有d客係好易sell,但由於後生仔女人生經驗不足,好多時都唔會細心諗下啱唔啱個客就充滿自信咁覺得好。其實好多基金表面好似好好,睇真d,個故事未必係咁,基金派㴝brief嘅人一定話係好嘢,乜人都啱,但事實係咪呢,後生仔女要人相信佢,跟佢投資,唔表現自信d點sell呀。

複式洋房

同埋唔明點解要經常whatsapp或者微信一d扮friend, 虛寒問暖的說話

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:我工作上同convoy合作過,亦有同學喺convoy

原帖由 ozoz 於 15-11-07 發表
我工作上同convoy合作過,亦有同學喺convoy工作過,係正當公司。不過,fresh grad就經驗小d,等佢做多幾年先 ...
正當打正旗號的金融保藥黨,因佢地在法例下專賣呃人產品~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

引用:聽過不少人話康宏sell的基金都係呃鬼人,想

原帖由 portercat 於 15-10-29 發表
聽過不少人話康宏sell的基金都係呃鬼人,想知詳情、例子⋯⋯

因為朋友個女大學畢業剛入行,sell 我地
d人唔識又照買輸左就話呃人 有賺就話自己醒 我見得太多太多呢d人啦 如果有心想買基金就自己做多d功課唔好聽邊個邊個講好/唔好 同埋做基金保險投資唔一定係壞人 係睇吓果個經紀想走條咩路姐

珍珠宮

好媽媽勳章

唔會幫襯無經驗的 fresh grad, 你幫佢買完, 可能轉頭佢就因開唔到單俾人炒左.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 portercat 於 15-10-29 發表

原帖由 yatmanchris 於 15-12-02 發表
d人唔識又照買輸左就話呃人 有賺就話自己醒 我見得太多太多呢d人啦 如果有心想買基金就自己做多d功課唔好聽 ...
這些月供基金每年管理費收近8%, 無論你揀什麼基金,頭幾年供款,大步分都係經紀佣金及管理費,絕大多數客人買左30年單供款15年即ㄧ半年期才有機會打和~

唔信,你在網上打 101 Plan 大把苦主個案出來~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

引用:Quote:原帖由 yatmanchris 於 15-12-02 發

原帖由 大力大力 於 15-12-02 發表
這些月供基金每年管理費收近8%, 無論你揀什麼基金,頭幾年供款,大步分都係經紀佣金及管理費,絕大多數客 ...
所以我未就係話唔好聽人講好/唔好 買之前自己做晒功課再衡量買唔買得過 咩野功課都唔做 剩係靠對耳去聽人講 到頭來發覺唔啱自己就話人呃佢… 講到底係佢自己抵死

子爵府

引用:Quote:原帖由+yatmanchris+於+15-12-02+發

原帖由 大力大力 於 15-12-02 發表
這些月供基金每年管理費收近8%, 無論你揀什麼基金,頭幾年供款,大步分都係經紀佣金及管理費,絕大多數客 ...
你講得一D都無錯,我就係嗰D供左12年都未回本的苦主

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實D人成日話康宏呃人唔係話佢賣ge產品唔合法
而係康宏呢間野出job recruitment成日都係title請文員, 助理, officer
到人上去in個時就說人做sale
康宏自己唔認ga,成日都話係出面d job agent咁做,唔關佢地事

anyway,康宏係大公司黎ge, 一般話咩走單ar or 唔跟足ar etc,都係個人問題
你知啦,始終保險ar基金ar呢d行業,唔係山窮水盡你都唔想做啦
有得走唔通唔走呀?

講返樓主個case, 你朋友個女岩岩入行(仲要大學畢業tim!),講真呢d工,都係水泡黎姐(點都好過量地ge....),莫講話唔係真係對呢行有興趣,就算講對d產品有幾熟悉,大家都心照啦,基金ge野,唔係one-off 比完錢就算,要供ga,搵著個agent同你一樣乜都唔知ge,盞攬住一齊死ga jar

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

portercat 發表於 15-11-11 19:21
講理財講到囂張到呢⋯⋯
咁可能唔係真係個人囂屎而係表現出黎好洞悉一切令人對佢有信心姐
唉,唔係點tum你落疊丫

首頁
34567...19

尾頁

跳至