自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:婆婆在醫院病危,手上玉鐲.想除下留念..怕逝世後更難除

係親人病危時諗到lee d又真係怪怪地……
我有三位至親已離去但都無諗過這問题,佢地走前都收哂水和大肉,一夜間可變得好瘦,手上的玉鐲會好易除出,如果吾係,係佢走左之後,e院會有人替佢淨身,到時可以叫果d人幫你除。
take care

子爵府

回覆:婆婆在醫院病危,手上玉鐲.想除下留念..怕逝世後更難除

首先婆婆願意除下嗎?如果佢唔願意你純粹你地自己估,除左佢落黎好似唔太好,應該等佢走左先除。

我自己都有戴玉鐲,我都想我隻鐲陪住我離開,至於世人會否留作紀念,則隨緣。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

問姑娘, 佢地有辦法幫到你

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

等婆婆離開咗都唔遲,用膠袋除,可容易的。。。去片
https://www.youtube.com/watch?v=fPdlrjFGYBI

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

其實樓主都表明左婆婆一早就想除左隻鐲留比屋企人……但d人仲要問有無諗婆婆感受?
有無問過婆婆願唔願意?
唉……

大宅

我婆婆走時我媽都有幫婆婆除玉鐲,因為婆婆好鍾意,同埋怕仵工偷/搬動時粗手粗腳整爛 到出殯前就幫婆婆戴返

我相信樓主唔係貪心,如果婆婆真係好鍾意隻玉鐲就留返俾婆婆陪葬啦,所有同婆婆美好嘅回憶一早已經响你心入面

侯爵府

你身份係外孫....其實唔需要你去諗啦....留返佢D仔女決定啦

伯爵府

大宅

引用:婆婆在醫院危在旦夕,手上有隻玉鐲,之前她巳

原帖由 channin 於 15-10-30 發表
婆婆在醫院危在旦夕,手上有隻玉鐲,之前她巳想除出留比家人,當然自己點除都除不出.事情亦不了了之.

現在生 ...
算啦……不要除!!

別墅

【本報訊】今次已非首宗「打劫陰司路」案件,廉署於九九年曾搗破歌連臣角火葬場的前市政總署員工有組織地盜取棺木內陪葬品變賣,拘捕十一人,並搜出「金勞」、玉珮、二胡、球鞋等大量陪葬品,但原來當時在富山火葬場也有同樣勾當正在進行,卻至今才被識破。

別墅

九九年十月,廉署拘捕十一名前市政總署職員,包括兩名高級管工,指他們在八年間盜取在歌連臣角火葬場火化的棺木內陪葬品圖利,事後當局在主要的火葬場內裝設二十四小時閉路電視,監察火化過程,並派駐場及非駐場人員,作定時及突擊的巡查,以防事件重演,但怎料竟仍有人以身試法。

別墅

channin 發表於 15-10-30 02:39
我都想到...有人覺得我似在謀財

但不是
婆婆好愛它, 但係你除走左佢, 咁婆婆咪唔開心囉, 唔好令快要往生的人在走個時生起嗔心。
其實我們一天到晚造口業

伯爵府

回覆 myaisha0435 的帖子

x3

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

媽媽離世時都有隻金介指除唔到 , 當時叫姑娘幫手 , 佢地用潤滑膏好快就除到 , 我地唔係趕住攞去賣 , 而係諗住放入骨灰盅內

大宅

我婆婆麵係過身了才除下玉鐲。
當時我們除下,即使格硬除她也不會感覺痛。
只是我們心更痛。

伯爵府

引用:好少見有人好傷心係想呢d野.......

原帖由 myaisha0435 於 15-10-30 發表
好少見有人好傷心係想呢d野.......
有啲野,傷心都要去面對,都要鎮作去處理,人世間愛別離係好痛

男爵府

我見之前有人教除介子係有條線繞住住手指除

但手鐲唔知得唔得

伯爵府

引用:Quote:原帖由 myaisha0435 於 15-10-30 發

原帖由 狐朦 於 15-10-30 發表
我諗樓主係想隻手鈪完整地留底記念。我又睇唔到佢有衰野喎!唔好咁諗人啦!

...
有D人諗人太衰

大宅

回覆:channin 的帖子

我有經驗 媽媽嗰時一去左 會有姑娘幇佢除
即刻俾番家人
嗰時媽媽一去左 姑娘就大聲同佢講
婆婆而家同妳除番隻鈪俾妳老公呀
跟住佢就好輕易除到喇

大宅

用潤膚膏(多d)便可除出

HI ! 我叫MATTSON 仔,

首頁

尾頁

跳至