自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

catcatcat549 發表於 15-12-11 10:45
我見到果集唔算濫用的,只係浪費咗D。 坐隧巴($9.3)但唔係過海,兩個站便下車,有其他巴士只係收4個幾,上 ...
因為係咪都只收2蚊,所以唔會理。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 15-12-11 發表怎

原帖由 catcatcat549 於 15-12-11 發表
我見到果集唔算濫用的,只係浪費咗D。 坐隧巴($9.3)但唔係過海,兩個站便下車,有其他巴士只係收4個幾,上 ...
咁睇, 原本長者搭都有半價, 就算政府補貼都係貼多1 個幾毫, 咁可以令到長者多出去走走都唔太過分。 不過都係納稅人錢。

最好就有分段收費啦。 上車doo, 落車doo。

禁止訪問

回覆:2蚊乘車,原来好多人滥用

已刪除用户

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實真係好易被濫用....依家d人...閒閒地都幾張八達通,
好似呢次小巴有咁多張長者八達通真係一d都唔奇!
而且除左個人八達通係要登記資料之後...其他八達通都係可以任買!

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

其實我覺得2蚊長者8達通應該要變個人...
跟長者身,如果報失咁上一張都用唔到,
唔係周街都買到的話,就算買個時要身分證證明都冇用

如果有其他(如傷殘),可以入紙申請
願身邊人皆有所歸

伯爵府

我親眼見過有人嘟$2長者傻惠坐小巴架
話說車程$7,個女人一啲都唔似65,身著黑衫黑裙加對長boot, 眼測最多4x已經俾多佢,佢一路講電話上車一路嘟卡、佢一嘟完我呆左呆諗緊啲聲唔同嘅?定一定先醒起因為長者或小童卡啲嘟聲唔同;咁司機個下都望住佢好懷疑!

好啦,司機出聲叫佢拎張卡出黎睇,佢即時發癲話咩事,司機話想睇佢証件,佢再癲啲話做咩呀,咪証件呀,而家歧視我呀!咪8達通囉(係咁上下我唔係好記得內容,都好幾個月前嘅事)咁司機話你用優惠我想睇証件,佢仲發癲話你而家係咪歧視我丫?

個司機見到咁都頂佢唔順,唯有開車
全程車佢係大聲通電話爆哂粗,把聲好雄厚下,完全係冇人信佢65.

但我想講睇証件絕對唔係睇張8達通係睇身份証明文件囉

真係咩大都有架

伯爵府

好媽媽勳章

我見過輕鐵職員捉到個呀姐用,叫佢攞長者咭證明又話無帶,身份證又無帶,職員話無帶身份證我地唯有報警,呀姐先死死地氣攞出嚟!

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

cathy29 發表於 15-12-11 11:03
我親眼見過有人嘟$2長者傻惠坐小巴架
話說車程$7,個女人一啲都唔似65,身著黑衫黑裙加對長boot, 眼測最多4 ...
司機真係好難執法。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

我係醫生批傷殘津貼先有$2車撘,要申請有相個隻個人八達通先用得,
我都係八十後身體健全架,係要長期覆診醫生先批

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

wingwing515 發表於 15-12-11 11:18
我係醫生批傷殘津貼先有$2車撘,要申請有相個隻個人八達通先用得,
我都係八十後身體健全架,係要長期覆診 ...
明白。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我知有人明明有錢但都用老人八達通
已被人罸左兩次都唔識驚
都唔明D人點諗

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

以前過海車,未過海,通常都無人落車,

現在的$2人士,唔理車費幾多, 有車照上。明明$4.3上唔上,上部

$9.3

伯爵府

引用:Quote:cathy29+發表於+15-12-11+11:03+我親

原帖由 142526 於 15-12-11 發表
司機真係好難執法。
遇著啲癲嘅係咁嘈真係奈佢唔何,除非個司機企得好硬

男爵府

制度唔完善導致被濫用以廣州為例,65歲老人搭任何交通工具(的士除外)都係免費,但係長咭唔係隨便買到,係要拎齊退休資料等證明去一個部門申請辦理,張咭背面印咗當事人身份資料,上車嘟咭亦會讀出【l老人免費咭】冇得呃,有d司機有懷疑可以即刻提出。唔合符資格既人根本唔會有呢張咭

珍珠宮

引用:有聲有燈,好難過關

原帖由 tintao22 於 15-12-11 發表
有聲有燈,好難過關
你以為

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

引用:仲有傷殘個D都係,佢話佢有事,司機好難查

原帖由 142526 於 15-12-11 發表
仲有傷殘個D都係,佢話佢有事,司機好難查,成車人,又趕時間……一大堆理由。無符。 ...
傷殘都係個人八達通, 有相架

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

唔知醜

子爵府

好唔o岩.

首頁
34567...16

尾頁

跳至