自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

侯爵府

回覆:請教六人家庭每月生活費

你大使左d

大宅

回覆 mom06 的帖子

是的。其實開支四萬只係大約數,只有計少無話計多架,每日好多瑣碎使費無記了,例如儿子放學有時去71買下零食,去街坊鋪買下玩具⋯⋯
我成日趁小朋友熟睡就熄冷氣架,不准浸浴,沖涼快手快腳。

有時有去遠點啲但又便啲的街市買一車送,已經盡量節約了。

男爵府

有冇passive income?私己or投資?

大宅

回覆 forgive?forget? 的帖子

係啊,好工人難得,我都好感恩了。如果一個人搞家務和功課,長期落去好易崩潰的。

男爵府

小朋友買衫唔使咁多啦 家姐比細妹咪得 合唱團玩學校既唔得?果度都6000

大宅

樓主老公搵幾多錢? 可否提高家用?

大宅

回覆 ceci_tse 的帖子

有少少私己和投資,不會動用只會加碼,打算作為養老基金的。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

我覺得你4萬搞掂好勁,我唔止,我個3個單是學費每月已經4萬!慘爆!還未計衣食住行!

wcpcelia    發表於 16-1-15 13:40

大宅

回覆 jemappellec 的帖子

有着舊衫的。鞋都係番學黑鞋,白波鞋各一雙,細了或爛了先買。
合唱團是一收就一季度,其實每月1000x2=2000。

剛想起仲有女兒鋼琴考級的費用,芭蕾舞考級的費用,参加表演的費用,家長自買門票看表演的費用,芭蕾舞服裝和鞋襪,合唱團的團服⋯⋯

珍珠宮

引用:+本帖最後由+鎸瀛媽+於+16-1-14+18:37+編輯

原帖由 鎸瀛媽 於 16-01-14 發表

我們一家六口,夫妻兩個,我是全職媽咪。小朋友三個,工人姐 ...
OK啦,我屋企開支仲多過你,每家情況唔同

象牙宮

什費開支大

大宅

回覆 lymchau 的帖子

你的仔女應該是讀私幼和私小了,佢地學費年年加,真係幾甘架,但小朋友又真係學到野嘅。你地有能力就無所謂的。
我有朋友個仔同我細仔一樣大,考左九龍塘幼稚園,無學劵,每月學費加校車都7,8千,加興趣班成萬幾一個月,一個頂我三個。

我不敢讓仔女考私校,自己知自己事,入到有學劵的幼稚園和免學費的津小和官小很感恩了。

大家加油啊。

大宅

回覆 chunchun2013 的帖子

他正在努力中,不過今年經濟不容樂觀,希望越來越好吧。

侯爵府

大廚勳章

回覆:鎸瀛媽 的帖子

合唱團?好貴。仔囡超級愛唱歌嗎?

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Leetamdamleung+於+16-01-14+

原帖由 Sumyeema1 於 16-01-14 發表
樓主三個仔女,書本雜費、興趣班,每月已過萬……

食用10,000
可以唔用工人嘛

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

子爵府

試吓係食方面着手,多點DIY,宜家d麵包店好貴,成十蚊個包,自制麵包蛋糕餃子,自己蒸燒賣,起碼平一半,而且健康d好味d,過年又可以整年糕蘿蔔糕送禮,成本好平,低糖年糕好受老人家歡迎,好過送藍罐曲奇

男爵府

我反而建議你留工人, 如果冇姐姐幫手, 出街食飯一定多左, 都係會洗多左, 工人姐姐幫手家務你又可以多D時間親子(呢點好重要), 而呢個姐姐同你咁合拍,可遇不可求, 比我就用多2年先考慮唔要

大宅

回覆 謙仔媽咪 的帖子

其實一直都在考慮買麵包機或焗爐,又便又健康,但屋企人多地細,無位放;又怕買番黎用幾次就懶了。
我的貴夫人攪拌機買了幾年,用左無十次。

大宅

回覆 chol1mama 的帖子

係啊,今年三月份開始第三個約了,我是心甘情願俾長服她的,她真的很有愛心很幫得手。
打算不用她也是2年以後的事了,現在無她根本搞唔掂的。

大宅

回覆 幸福羊寶寶 的帖子

係啊。我仔比較內向,唔鐘意講話和不合群,他去了葉氏幾個月之後變得開朗和多野講,在家裏家姐彈鋼琴他會唱歌的,老師和朋友們都讚他變叻仔了。佢同家姐放假都話想番去唱歌架。
其實合適的興趣班係俾到小朋友自信和技能,並且能學會團隊精神和坚持到底的性格,令他們身心都得到良好發展的。

這些都是他們很喜歡而且學得好好的,不然我早cut了,以免浪費我的金錢和他們的時間。

首頁
34567...15

尾頁

跳至