家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:sauNG+發表於+16-5-26+07:46+多謝你

原帖由 ac321 於 16-05-26 發表
保臉agent上堂會教佢地同client講,買純住院如果吾加買儲蓄plan,會貴D架!
點解?舉個例子比你:
如果一張單 ...
真人真事,我係買左純住院,claim左一次小手術後勁加保費,agent話純住院個pool細,所以會貴,sell我轉儲蓄+住院

大宅

maggie92 發表於 16-5-27 06:45
真人真事,我係買左純住院,claim左一次小手術後勁加保費,agent話純住院個pool細,所以會貴,sell我轉儲蓄 ...

睇下你幫襯邊間保險公司,乜嘢 plan 啦

公爵府

ac321 發表於 16-5-27 03:10
要買純住院,無儲蓄成份,比一年錢保一年果D。
另外,有D分好多吾同項目上限可claim既單,可能係手術幾多 ...
多謝你咁細心及詳細既分享,如果靠保險經紀,真系唔湯唔水,佢地真系只講咁買會好啲,咁買又會貴啲,但裡面好多細節都會避過唔講,衰在我當年又唔多識哩方面既野,變咗自己都唔識得去問,好在有你既分享另想問下,如果買純住院,不幸有事而要CLAIM錢,保費系咪多數要加啊?

侯爵府

引用:我唔係agent. 但我覺得危疾唔係完全無用,

原帖由 a328 於 16-05-26 發表
我唔係agent. 但我覺得危疾唔係完全無用,我朋友同佢小朋友買咗危疾,到小朋友三歲find out 係自閉,有得賠 ...
自閉都有得claim?你買咩保險?介紹下

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 a328 於 16-05-26 發表我唔係

原帖由 freshrose 於 16-05-27 發表
自閉都有得claim?你買咩保險?介紹下
自閉是先天性疾病,保險公司開善堂~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

引用:Quote:sauNG 發表於 16-5-26 15:25 我真系

原帖由 ac321 於 16-05-27 發表
另外,有D分好多吾同項目上限可claim既單,可能係手術幾多 ...
你講得啱,如果分開每樣都有limit,好有機會一樣過limit,咁要自己畀錢出來。

侯爵府

大力大力 發表於 16-5-27 10:01
自閉是先天性疾病,保險公司開善堂~
係喇, 我心諗自閉都可以CLAIM 危疾, 真係好新奇, 可能係保險新PRODUCT, 我好想知邊一間
係唔係連生出黎有智障都有保險保呢?

別墅

freshrose 發表於 16-5-27 10:57
係喇, 我心諗自閉都可以CLAIM 危疾, 真係好新奇, 可能係保險新PRODUCT, 我好想知邊一間
係唔係連生出黎有智 ...

天生智力問題應該唔屬於危疾, 先天性疾病應該係另一類保險包

侯爵府

lipstickjoey 發表於 16-5-27 11:01
天生智力問題應該唔屬於危疾, 先天性疾病應該係另一類保險包

即係自閉有保險保啊?

侯爵府

好媽媽勳章

sauNG 發表於 16-5-27 09:41
多謝你咁細心及詳細既分享,如果靠保險經紀,真系唔湯唔水,佢地真系只講咁買會好啲,咁買又會貴啲,但裡面好多 ...

吾係!
有好多保險公司(特別係無agent果D),係吾會因為client claim過而加保費。
只會因年齡而加價。

侯爵府

好媽媽勳章

maggie92 發表於 16-5-27 06:45
真人真事,我係買左純住院,claim左一次小手術後勁加保費,agent話純住院個pool細,所以會貴,sell我轉儲蓄 ...

好在你係買純住院,如果因為小病claim過佢就勁加價,那你現在要做的,不是聽個agent點去供個十幾二十年既儲蓄plan去縛往自己無得走,而係正正相返,到期就轉另一間吾會因小病claim過就勁加價既保險公司買返純住院,早走早着!
呢個case,就睇見吾供儲蓄plan吾缚死自己,只買one off 既纯保險既好處同靈活性!
係agent 既角度,當然想用長期共款既plan縛往你,任佢

侯爵府

好媽媽勳章

freshrose 發表於 16-5-27 10:57
係唔係連生出黎有智 ...

又或者係保險agent為開單人亂吹水(BK都見吾少呢D agent )!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

大力大力 發表於 16-3-8 09:39
你地自已靜心想一下,手的的錢=今日投保,在賠償額不變下,幾十年後真正價值祗淨下多少,到拿到的賠償金, ...

其實都有槓桿比例,我無買其他保險,唯獨係危疾,我明你所講到最後可能拎返既錢已貶值到低,但而家d人好後生都會有重病,如果我可以活到最後先當人壽,我唔太介意貶值得勁,因為都死左,一了百了。
驚唔係好老時有重病無錢醫多d

大宅

我唔係agent, 所以冇必要亂吹,亦唔好PM 問我,我唔熟保險,原來自己份保險有cover 都唔知。

自閉係有得claim, 但要嚴重及要俾幾千要專家寫report. 其實我原本唔知,朋友仔仔較嚴重,佢同我話要俾幾千俾專家博下claim 唔claim 到保險我先走去check 自己個份及問agent, 原來我個份都有cover, 但因為我仔好輕微所以我冇問,朋友都話我仔情況應該claim 唔到。

Anyway 我只想講出我所知道嘅例子,唔使咁敏感郁啲就話人係agent. 但有cover 自閉是有的,,但更係唔係百份百claim 到,你地想知自己去問自己agent,唔好問我。我買既只係一般危疾.

大宅

ac321 發表於 16-5-27 03:10
另外,有D分好多吾同項目上限可claim既單,可能係手術幾多 ...請問邉D銀行有不分parts claim既係單,即係一個總數,可以PM我嘛?THX

別墅

我愛Corina 發表於 16-5-27 21:52
其實都有槓桿比例,我無買其他保險,唯獨係危疾,我明你所講到最後可能拎返既錢已貶值到低,但而家d人好後 ...

如果擔心因為通脹而貶值, 倒不如買多幾份供款比較細的保險, 然後自己儲蓄, 自己買股票或者被動式基金, 唔需要將錢交俾公司去做儲蓄保險投資

大宅

ac321 發表於 16-5-27 03:25
所以我咪成日係BK講,怕有事起黎家人無依靠,平平地買分吾經agent既純人壽最實際!
...
可分享點樣可以買分吾經agent既純人壽嗎?

侯爵府

好媽媽勳章

lunch1 發表於 16-5-30 00:10

好多公司/銀行都有呢D plan,如DBS,道享等
還有D係以成個家庭做單位既醫療住院保,比單獨買又買平D(如有2個仔女或以上)

侯爵府

好媽媽勳章

winwintam 發表於 16-5-30 13:45
可分享點樣可以買分吾經agent既純人壽嗎?

我就直接係銀行買,因朋友買了(同我差不多年紀),我一比較個價錢,比我買開有agent 果間平1/3!
之後我就攞左分行個電話,去分行買左個純人尋plan.

大宅

咁會唔會所有銀行的保費都差不多呢!等我又問下先, 謝謝!

首頁

尾頁

跳至