自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+eelcyy+於+16-03-16+發表如果

原帖由 molasses 於 16-03-16 發表
咪係,小一同k3只係兩個月之差,好,當而家三月,都係七個月,唔會bomb一聲長大咁多吖?!唔幫,可以引導佢 ...
小學生仲好細,遇到事會驚嫁,我妹讀小一時,我小四,同學校,佢起課室喊傳左比我知,去到佢課室,原來佢食完學校飯盒將份餐具放左入飯盒比人收走左。你大人睇,真係小事到咩咁,份餐具係平野。但對小學生來講係大事,驚到喊,結果老師幫佢搵番,件事我到依家都記得。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 dazzlelulu 於 16-03-16 發表

男爵府

好冇愛心,好寸,好自以為是的老師.如果係沒心教好小朋友, 就唔好誤人子第.

子爵府

回覆:忍吾住要講一下,請大家評

只要老師講野有點同理心,協助小朋友處理問題,小朋友就有左經驗,下次就會知點做,而唔會因為老師做多左而變為公主王子。

父母老師本身同理心都唔多,試想想返小學都未夠一年,任何突發事情應該仍在適應中,無飯食呢度有人覺得要小一學生,更係要承受呢個結果,但有呢d想法既人,假如有一日或者當你老左,去快餐店唔小心倒瀉碟飯,你又肚餓又身上無錢,唔好指意快餐店會比過碟飯你,唔好想有人怕你無飯食而伸出援手請你食飯。

父母老師對人既態度及同理心如何,小朋友係張白紙,會有樣學樣,社會成日講依家d人冷漠無同情心,其實學左邊個,心有數。

大宅

引用:Quote:原帖由+eelcyy+於+16-03-16+發表如果

原帖由 dazzlelulu 於 16-03-16 發表
我家孩子食飯食到天一半地一半,兩三歲已經開始自己執返,唔係姐姐責任。呢啲training 幾時才是合適的時機 ...
我地係度討論緊老師的冷漠態度,沒人話老師要幫佢清潔,但至少可以關心or安排下比同學有野食。

係學校唔同係屋企,好多初小學生對住老師(尤其平時已經覺得冷漠的老師)會唔够膽問,唔够膽講自己的問題。

仲有,難道jm你老公係你唔舒服時一句\"幫你唔到\" or 下一句\"you are not a baby\",然後你覺得完全沒有問題?唔覺得佢冷漠?

我地只係想老師關心一句有沒事,同小朋友講如果好唔舒服要同老師講,安排佢去休息室。

nieualma    發表於 16-3-16 11:57

男爵府

引用:Quote:原帖由+chanhazel+於+16-03-16+發表

原帖由 dazzlelulu 於 16-03-16 發表
你覺得老師要送第一位去醫院?幫第二個執返?
其實是否應該帶埋家長姐姐返學?
下?如果你係個老師D小朋友一定會好慘。個老師一D都唔關心小朋友,點為人師表。不知所謂!

公爵府

小朋友的成長,除了自理和解難能力,還需要愛和關懷,老師的反應,絕不是一個身教的好榜樣……

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

而家有些老師好變態,對學生唔關心

侯爵府

無愛心

珍珠宮

開心吸收勳章

brbaby2007 發表於 16-3-16 08:53
冷漠既教育者,
就會教出更冷漠既學生.......
冷漠既教育者,
就會教出更冷漠既學生....... 非常同意

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

其實個小朋友胃痛就真係應該安排個小朋友去校務處喎

飯盒個到 就算無飯盒 我諗比包餅都唔係問題 而唔係唔出聲

水晶宮

畀面勳章

又或者咁講,如果第 1個同學仔成日有事無事詐胃痛肚痛……或者第二個跌飯只係因為唔想食,特登整跌……樓主只係聽小一女兒回家覆述,我哋亦係從多方面猜測,無人在現場目睹

男爵府

言教不如身教

其實老師多一句關心,學生(不論係病咗果位學生定係隔離睇到嘅學生)會感受得到

而家係返學,唔係軍訓,真係就咁一句「我幫你唔到」dut 過去,小學生就學得到自立、自理、明白點解決問題?

記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 dazzlelulu 於 16-03-16 發表

原帖由 lovebabyking 於 16-03-16 發表
樓主EC糸第一,睇下學生要唔要去休息室休息唔糸一句幫唔到你。

第二糸睇下會唔會安排到多一個餐比個學生
好野,講出我心聲

大家好, 我是脾脾蟲  

珍珠宮

薯圈 發表於 16-3-16 08:22
其實。。。。好多老師(尤其小學老師) 都極無愛心, 發小朋友脾氣, 有時有d行為仲好唔尊重人。 但無計。。 ...

水晶宮

而家啲老師

公爵府

雖然話唔好過份保護小朋友, 但係最簡單比過第二個飯盒都唔肯, 可見呢位老師堅係"打份工"心態

大宅

同意樓主講法。宜家係小一唔係中一,仍然需要成年人從旁協助或關心。況且我覺得做老師唔係打份工咁簡單,一言一行可以影響到小朋友好多野,愛心同耐性好重要。
果位jm有吾同意見,都無需要句句咁串呀。

子爵府

原帖由 Mikibk0505 於 16-03-16 發表
你d人咁無同理心,希望你以後遇到困難千祈唔好expect有人會幫你!
人必要學會自助,而非旨意別人無微不致的照顧。
呢個題可見大家無限愛心,下次怪身邊人又煩你乜,又累你物時,多多實踐,把愛心兌現。

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:Quote:elyannes+發表於+16-3-16+10:04+人地

原帖由 浩霆豬豬 於 16-03-16 發表
其實講咁耐佢都好似未明,大家講緊嘅係老師嘅冷漠態度,佢就猛話小朋友要自理,父母覺得老師冷漠就係過份 ...
所以我冇理佢,C想同咀形刀唔岩

首頁
34567...11

尾頁

跳至