自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:問題:你用8蚊買隻雞返來,用9蚊賣出去,

原帖由 Lam-美咲 於 16-04-08 發表
問題:
你用8蚊買隻雞返來,用9蚊賣出去, 用10蚊買返來,又用11賣返出去!
賺$1
本身得$8買入,$9賣出,賺$1
而家得$9,要問阿茂借$1,湊夠$10再買入,$11賣出,賺$1

帳面賺$1+$1=$2,但唔好忘記要還錢比阿茂,所以只賺了$1

所以道理就係,唔好問人借錢,自己有幾多本就玩下

大宅

引用:Quote:原帖由 Lam-美咲 於 16-04-08 發表問

原帖由 方麗娟 於 16-04-09 發表
賺$1
而家得$9,要問阿茂借$1,湊夠$10再買入,$11賣出,賺$1
都係麗娟姐你心水最清,同解釋得好好!

男爵府

回覆:你是否答中呢?轉-Viu TV 問題

我啱咗
但我數學攞u

伯爵府

sharonhwyc 發表於 16-4-9 02:12
8蚊買返黎,9蚊賣出去係賺左1蚊,
10蚊買返黎,11蚊賣出都係賺1蚊,
total 2蚊,
但個9蚊巳經包含上一次賺的1蚊在內。所以唔使再加。

大宅

我計到$0喎

男爵府

方麗娟 發表於 16-4-9 02:20
賺$1

以你咁講,本身得 $8,最後有 $11,還 $1 比阿茂,仍有 $10 在手,
即係賺 $2

orangesasa    發表於 16-4-9 03:29

大宅

引用:Quote:原帖由+Lam-美咲+於+16-04-08+發表問

賺$1
$11賣出後、還返$1俾亞戊、個袋淨低$10、原本只得$8、一買一賣兩次後$10-$8=$2

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

我係正常人

凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

大宅

答案肯定係$2

男爵府

miu1998 發表於 16-4-9 02:44
$11賣出後、還返$1俾亞戊、個袋淨低$10、原本只得$8、一買一賣兩次後$10-$8=$2

其實前面有好多人解釋得好好,肯定係 $2 。

珍珠宮

環保接龍勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

答1嘅人都會話自已係答中而唔話係計啱...

侯爵府

賺$1
你解釋得好搞笑

別墅

問完老公之後 個結論係我賺左好多錢,

老公堅持答案1蚊,
因為佢話要考慮成本問題

我就計極都係2蚊, 諗極都諗唔通

佢話佢銀包好多散銀拎哂出黎計,我都係我自己拎左d出黎
計完都係諗唔通, 但最後佢以為d散銀全部係我既,放哂入我銀包,先記得佢都有份拎出黎, 所以我賺左好多錢

禁止訪問

侯爵府

引用:$2。若果你本身有9蚊,用左8蚊入貨,9蚊賣

原帖由 Sansam 於 16-04-09 發表
$2。若果你本身有9蚊,用左8蚊入貨,9蚊賣出,交易完成會有10 蚊。再用10蚊買入,11 蚊賣出,會收返11蚊。 ...
完全同意。認為答案是一蚊的人要好好學習。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回埋最後一次:

當分開2個transaction 計,1+1= 賺2元
當用成本法整體一個transaction 計,包括阿茂果1蚊,11-8-1=賺2元

用1+1-1=1 呢個唔係正常人既思維,
等於有人話1+1=11 咁,冇話唔啱既,咁拎2隻手指出黎真係11嘛。平常心,得啖笑。2以外既答案,哦。

用戶要求終止服務

畀面勳章

$2

假設我手上有$20

做完依幾次買賣之後

$20-$8+$9-$10+$11=$22

由$20變$22,咁都有人話唔係賺$2...

子爵府

引用:Quote:原帖由 Lam-美咲 於 16-04-08 發表問

賺$1
你混淆了revenue and profit 的慨念。
1st transaction
9-8=1 (profit)
2nd transaction
revenue 11
less:成本 9
还債 1
-----------------------
profit. 1

除非阿茂收貴利 否則两次
profit 1+1=2

profit 是revenue less cost.
你㸃鎘資係冇関係。
除非要俾利息。

珍珠宮

賺$1

你個解釋表明上好似講得通..但實際上有盲點...
上面 sis 已經解釋過..
其實呢條好多年前已聽過..
當年講既正確答案係$2...
如果照你個理論.. 好多做生意既咪要執粒?
因為來貨價唔會一次比一次低...係一定會有高高低低...
照你咁講.. 如果下次來貨價高左.. 咁咪之前賺既都蝕埋?

大宅

答咗$1蚊而真心以為自己係啱的真係千萬不要學人做生意。真係連D基本概念都無

首頁
34567...8

尾頁

跳至