夫婦情感

跳至

首頁
34567...9

尾頁

瑪瑙宮

wing514 發表於 16-5-9 14:17
就算生出來要佢受苦,都係佢要受O既業報<--- 呢句先不知所謂 ...

同意, 講到 BB 出世後一切唔好要受 ge 係 BB 應得的/自作自受的 (from 前世定 n 世前), 唔係化?!

大宅

回覆 wing514 的帖子

Sorry可能我表達得唔好!令你地誤會。我信佛,當然係咁睇!但大前題生出來當然要愛佢!唔係話就算佢要受苦就活該!每個人都有自己嘅業報。我最想講係,佢要來,必有因!

男爵府

就算生出來要佢受苦,都係佢要受O既業報--->呢句不X知所謂

總好過你殺左佢,BB會恨你架--->如果我係BB一出世比人笑無老豆 , 學校旅行日、家長日、觀課日、畢業日個老豆完全失蹤 , 眼見個個同學爸爸媽媽一雙一對咁出席 , 我會好恨呢個阿媽點解要當我係工具?明知家庭不完整都要格硬生我出黎 , 我真係多X謝哂你!!!

oscar0305    發表於 16-5-11 13:53
月牙兒♡    發表於 16-5-10 23:09

水晶宮

回覆 Hommemama 的帖子

佢叫得你落, 答案已非常明顯, 而小朋友從來都不是維繫夫妻關係的工具

大宅

Hommemama 發表於 16-5-8 21:00
回覆 vivibabyvivi 的帖子

如果我是想用來修補與老公關係?或用來令出面情人知難而退?有冇jm試過?
我朋友試過, 佢老公出面有女人, 個女人係有老公的, 我朋友有一個小朋友, 小朋友好痴個老豆, 我朋友又好愛佢老公, 朋友用左好多方法都唔得。。。最後佢話比小三個老公知, 小三自動消失, 我朋友即攪多個b出來, 而家又有左, 即係好快有三個小朋友。而家見佢地 facebook 啲相好恩愛, 都鄧佢開心, 不過, 如果係我, 我未必忍到.... 希望佢老公以後真係生性啦。

大宅

1314625 發表於 16-5-9 15:10
回覆 Hommemama 的帖子

佢叫得你落, 答案已非常明顯, 而小朋友從來都不是維繫夫妻關係的工具 ...
totally agree, 我覺得唔 work, 可能, for 我唔 work....

大宅

Kitty1230 發表於 16-5-9 15:04
就算生出來要佢受苦,都係佢要受O既業報--->呢句不X知所謂

男爵府

回覆 ewatsang 的帖子

個main point 你個fd個小三本身有老公
因為小三吾甘心放棄自己曾經多年用心經營的一個家
所以取易捨難兼回頭是岸
我是可理解的。

如果樓主個小三冇老公
就完完全全是兩個case不能相提並論
如果樓主個小三是個機會主義者呢?
小三既然 nothing to lose 何不玉石俱焚拼一場硬仗?

子爵府

lovehinhin 發表於 16-5-9 14:44
回覆 wing514 的帖子

我信佛,當然係咁睇!但大前題生出來當然要愛佢!唔係話就算佢要受苦就活該!每個人 ...

你邊一方面睇到父母係愛佢
阿媽生佢出黎係工具
阿爸叫阿媽落左佢
問阿媽自己一個搞唔搞得店
永遠無正面回答
因為阿b只是工具
唔係生命
好似生左阿爸就會自動回歸
如果阿b有選擇權
佢會唔會想要一個唔係家的家
樓主自己自私連累個b
anyway 點做阿b都係受害者
害佢一時定害佢一生好呢?

大宅

將來事冇人知,你地點知佢人生會否快樂?命運可以由自己改變!心態亦是。但我相信,就咁殺左個BB,做嬰靈就一定好慘!我唔知生佢出來會否怨父母,我只知淪為嬰靈嘅佢會有怨恨,因為要投胎做人一D都唔易!而家唔係話落左佢,佢就從此消失,其實只係阻止佢投唔到胎做人,跟住變左嬰靈,知唔知佢地要在人間淪落到命終咁多年時間係幾慘!以上係我在佛教嘅睇法,當然你地可以唔信佢地會變嬰靈,始終有信仰自由,但請唔好歪曲我原意!我只為BB好,唔想佢變成嬰靈而已。

伯爵府

唔生。。。

子爵府

lovehinhin 發表於 16-5-9 16:21
將來事冇人知,你地點知佢人生會否快樂?命運可以由自己改變!心態亦是。但我相信,就咁殺左個BB,做嬰靈就 ...

快唔快樂係視乎樓主有無做母親的自覺
我唔知樓主當阿b係工具
萬一如意算盤打唔響
佢會對阿b點
佢唔係從母親的角度出發去愛小朋友
只不過係無可奈何搵野出黎做捉住個老公
父母都無自覺為人父母
阿b正確觀念同快樂從何來?
天生天養自己領悟?
還是重複原生家庭所帶來的悲劇
扭曲的人格加價值觀
要生,麻煩樓主有經濟自立的能力
有做母親的自覺
從你口中,除左唔好扼殺佢的出生權利
生完出黎,做無人愛的細路
將來再重複原生家庭帶來的影響嗎?

大宅

如果落左佢而bb從此可以脫離痛苦,而消失於世上,我都贊成唔好生,但並唔係咁...我自己就係曾經做錯...我以前都以為落左佢就可以一了百了,之後發生左D事令我知佢存在,亦因為呢個原因我信左佛,每日為佢唸經。其實做嬰靈慘過做人好多。法忍法師話,每件事唔會無端端發生,必定因緣和合, 有因有果,兒女投胎於你,必有因緣未了。都係果句,如信仰不同,可否定我,但唔該唔好講到我話咩個bb出世要受業報係自作自受,完全冇落井下石之意!其實每個人都要受回自己過去所作之業報,就算你跌倒,咁小事都係你嘅業報。更何況,冇人知道BB將來係點!佢出生可能佢大個會出人頭地,亦可能佢有個幸福家庭,冇人知。

男爵府

由呢個咁無腦的阿媽生我出黎都喊3聲
我係阿B我寧願吾揀呢個阿媽

大宅

我都知大家唔想BB受苦,唯有睇佢因緣造化啦。決定權最終在樓主身上。

子爵府

引用:如果落左佢而bb從此可以脫離痛苦,而消失於

原帖由 lovehinhin 於 16-05-09 發表

如果落左佢而bb從此可以脫離痛苦,而消失於世上,我都贊成 ...
話分2頭,要落仔,邊個女人會想?你當時要選擇唔要佢,亦係你地之間既因緣,若一切天有定數,失去佢,亦應該係同佢緣盡之時,忘記佢,等佢唔好係世間有牽掛,過好自己,將欠佢既用另一種形式償還,一定好過自責!

如果唔係出於愛b, 佢夾硬生,個罪孽咪仲重

子爵府

畀面勳章

回覆 mini1204 的帖子

絕對係人神共憤!!小朋友有呢種阿媽,實在係慘過做孤兒。。

子爵府

害左個小朋友

子爵府

如果我是想用來修補與老公關係?或用來令出面情人知難而退?有冇jm試過?

如果你老公叫你落應該都唔多愛你 出面又有女人

複式洋房

妄想,佢叫你落左佢,仲會因為佢回心轉意?
我只是覺得 BB 淪為你們夫妻關係的工具,對佢好唔公平。

首頁
34567...9

尾頁

跳至