自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

vv518vv 發表於 16-6-24 18:29
你個妹連你生日都唔請又真係老討啲。買禮物都要掛
無禮物。得2梳蕉!
17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

公爵府

回覆樓主:

如果自己大把就唔介紹請多個,如果自己有頭家,做姊妹分擔下係一種體貼。

我娘家,除左最細個細佬未結婚唔駛比,其餘都係自動自覺一人一餐。

男家就全部我地出,姑奶同老爺成日借頭借路叫食飯,食完又係我地埋單,有時比到好心淡好麻木,乾脆唔諗咁多。上個星期先食完父親節飯已經約定七月中又再食一餐,下下過千,呢啲野講出黎就變左計較,親情都唔顧咁,但實情都唔知係邊個唔顧邊個。

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

食餐飯姐,多雙筷有咩所謂.

再講如同你一人一半, 對佢又唔平, 你四個人請亞爸, 佢一個人請亞媽. 如餐飯1400蚊, 你都要出1000佢夾400, 為左400蚊咪當請妹妹食飯law.

又再講, 可能平時佢比家用多過你呢!

我估你唔順佢""老馮"姐.......

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:食餐飯姐,多雙筷有咩所謂. 再講如同你一人

原帖由 亞路 於 16-06-24 發表
食餐飯姐,多雙筷有咩所謂.

再講如同你一人一半, 對佢又唔平, 你四個人請亞爸, 佢一個人請亞媽. 如餐飯14 ...
樓主細妹擺明老馮啦, 家姐請5次佢請返1次都識呀, 如果細妹識做都唔會搞到樓主咁反感啦, d 嘢相輔相成嘅, 家姐生日唔比錢都買份禮物呀, 淨係老馮兩個字已係死罪

fionafiona    發表於 16-6-25 09:15

珍珠宮

回覆:唉~真係忍唔住要呻一下

好簡單~自己同c6生日唔好一齊食,一家四口算啦!
平時只約父母囉,再唔係直接開口AA。
介意又唔想開口做醜人就叫c6囉

水晶宮

fionafiona 發表於 16-6-24 15:21
我家只有2姐妹, 我: 已結婚有2個小朋友仲要供樓
我妹: 未結婚住阿爸阿媽屋企, 有工作仲要一年去2次旅行!

我未結婚時同父母住,家姐嫁咗人,約我地出黎食飯,都唔駛我夾返錢喎

同埋冇人叫你成日撩佢地出街食架嘛,有心嘅,返娘家食吓飯,你父母仲開心(呢句係我父母同我講嘅)

伯爵府

fionafiona 發表於 16-6-24 15:57
佢人工真的不太高, 本來佢有份工做得好好地, 但返左1~2年之後佢追星(唔返工去接, 送明星飛機) 一個月返得1 ...

完全明白。 唔係錢的問題,係條气唔順的問題。

大宅

回覆樓主:

摘一千颗星星照亮您的前程!种一千朵玫瑰陶醉您的心情;折一文千只纸鹤放飞您的欢乐;找一千种理由让您幸福安宁;说一千个句子祝您春节团圆喜庆!

男爵府

fionafiona 發表於 16-6-24 15:21
我家只有2姐妹, 我: 已結婚有2個小朋友仲要供樓
我妹: 未結婚住阿爸阿媽屋企, 有工作仲要一年去2次旅行!

得一个妹又唔系多,你話次次請晒佢一家大細就話啫。阿妹同父母住唔多唔小等於照顧父母。做埋你嗰份。當多謝佢幫你陪父母囉。

大宅

1mocha 發表於 16-6-25 07:19
完全明白。 唔係錢的問題,係條气唔順的問題。
多謝你理解
17/2  3.14 kg23/2  3.28 kg01/3  3.40 kg07/3  3.61 kg17/3  4.14 kg22/5  6.43 kg24/6  7.20 kg

大宅

Yibu 發表於 16-6-24 19:04
我覺得樓主好正常. 宜家唔係家姐唔俾, 係俾左咁多年個妹都係老馮.

個家姐俾左咁多年飯錢, 家姐生日個妹都 ...

感謝有你支持我, 其實我都係想講出來呻下, 比個位自己抖下氣, 點知比人講我計較~~
其實每年一次半次, 我都算啦, 但係都近10年(之後都可能繼續) 每年都有6次, 我都有d壓力架!

不過原來真係有好多人覺得呢樣野係理所當然, 我感到奇怪, 一家人雖然係唔使分得甘開, 但係互相分

擔唔係正常的嗎?

你會成日出街fine dining, 間中去旅行, 之後聽到家姐話6,7年無去旅行, 無食buffet 而無動於衷嗎?

大宅

rean_chau 發表於 16-6-24 19:41
如果自己大把就唔介紹請多個,如果自己有頭家,做姊妹分擔下係一種體貼。

我娘家,除左最細個細佬未結婚唔 ...
嗯, 我明~~加油!
我好開心在這裡搵到人明白我, 亦明白針唔拮到肉唔知痛的道理

大宅

tung0409 發表於 16-6-24 17:53
其實開壞了頭, 一開始其實細妹有工作能力就應該點都要夾$, 就算人工有差距, 不五五平分, 都起碼出一份錢, ...
感覺你是一個有同理心的好媽媽, 多謝你, 不過由細到大阿爸阿媽都要我"就" 阿妹, 所以我唔話得佢, 實係我
唔岩, 其實我只係大佢4年.......我的童年已經比佢head 住!

子爵府

我明白你
有時唔係話淨係錢問題
是有冇心嘅問題
兩姊妹做家姐就總是會比較多照顧個妹,但大家都咁大個人,會希望個妹都有時氹吓自己,唔係話餐飯幾錢,我生日你請我食一次,一年另外嗰364日我請都心甜好多
現在會感覺是個妹冇自己心

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大大聲講:「你明搵我笨,唔同你食。」

fionafiona    發表於 16-6-25 09:31

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

fionafiona 發表於 16-6-25 09:14
感謝有你支持我, 其實我都係想講出來呻下, 比個位自己抖下氣, 點知比人講我計較~~
其實每年一次半次, 我都 ...

因為好多BK人,係做唔比錢嗰個嘛。

fionafiona    發表於 16-6-25 09:32

大宅

sugarcheung 發表於 16-6-25 09:24
我明白你
有時唔係話淨係錢問題
是有冇心嘅問題
係呀, 說中我心事了, 我記得我小學零用錢唔多, 儲左幾個月先買到個音樂盒送比佢做生日禮物, 但係我真係唔記得佢有送過野比我!
毛都無一條, 係甘2自己畫張卡都叫有心思啦

珍珠宮

樓主我明你,如果我大把錢洗吾曬,如兄弟姊妹無我咁好境,請埋佢一家都吾係問題,但係佢好境過我,又或者大家差不多環境,我要養樓養仔女,條氣係幾吾順。

fionafiona    發表於 16-6-25 09:54

珍珠宮

回覆樓主:

我妹未嫁前都係我地請,有時會夾1份細,因為我成家人佢1人,我老公都話照顧埋妹食飯沒有問題好樂意,有時明知食好貴我會開聲叫妹夾啲,兩姐妹唔駛收埋心,到我妹嫁左,就夾一半。
樓主覺得重皮就提出,唔好收埋心,兩姐妹冇計的,同埋做妹習慣被照顧,有時未必諗到家庭問題

fionafiona    發表於 16-6-25 09:54

首頁
34567...8

尾頁

跳至