單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

睇到喊
樓主唔好喊 留番氣力捱落去 我代你喊
真係唔識講咩安慰說話 因為無可能睇得開 祝福你以後事事順利 小朋友健康長大!

伯爵府

樓主, 加油, 好好生活落去
開開心心又一天

大宅

回覆樓主:

我都係同路人,我先生在個幾星期前因癌症過身,我哋有一對分別讀初小同幼稚園嘅子女,我本身係家庭主婦。
佢患病時,要照顧佢,又要兼顧年幼子女,真係心力交瘁!
現在,佢已經上到天家,已經不再受疾病折磨,再沒有痛苦。但留在地上嘅我,正受著無限思念的折磨,失去每晚pillow talk對象,真係感到好孤單,好痛苦! 好想再次攬住佢,再次拖實佢……
對未來日子亦充滿焦慮,好怕未能好好管教對仔女,好怕辜負先夫對子女嘅期望,現在好崩潰,唔知幾時先可以走出喪夫之痛,重身上路…

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

加油!你先生會係另一個角度守護你

大宅

回覆樓主:

唔知講咩安慰你地, 多一點正能量及自已,孩子接收正能量,才會健康成長,慢慢黎,為孩子及自已,加油加油, 希望在明天。

大宅

回覆樓主:

面對現實(我知講就易,做就好難),比我都唔知點算,只能說用你悲傷化成力量去面前將來,加油!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

加油

大宅

加油,我老公也有病要等侍報告出才知有幾嚴重,我也很擔心他會離我和仔女而去呢!希望你早日搵到工作,有所寄托,記住仲有BB等你照顧,你要堅強吖!

大宅

樓主加油! 各位同路人加油! 我先生舊年5月去世, 當時
我們的兒子讀緊幼稚園。 自從他去世直到今日,我的眼淚從來沒有停止。

大宅

回覆樓主:

加油!

民房

回覆樓主

真係要加油!

複式洋房

回覆樓主:

祝福你
供果層樓用黎放租
你同bb 搬去老爺奶奶或娘家可以嗎?
起碼供樓筆錢可以幫補下
亦有人幫忙照顧bb
你自己都要take care自己

大宅

祝福

別墅

carriexman 發表於 16-10-16 01:30
比較長小小 好想一口氣舒發哂出黎⋯

加油

複式洋房

回覆 carriexman 的帖子

當時係2016年 在我先生去世3個月時打的我當時心情簡直係直插地獄
一直同自己講 我只能夠堅持
我的唯一選擇就係繼續向前 不能回望

經歷過無數晚 惡夢夢醒
經歷過無數朝 不想起床而為工作為生活為自己為女兒
冬天起床早起出發 送女兒 之後我去返工
望見女兒熟睡 仍要嘈醒她 因我要出門口

面對好多個要我選擇的難關
所以都係我畢生以來最難受 成長的磨練

現在2018年了 事隔年半
要解決的 我已一早決定了
不能解決的事仍然都沒有改變

心情平靜了 只有向前走的路才會理想
我有找工作 這段期間不斷轉 不停找 沒有站停
到今天仍然做著一份不滿意的

面對生活 仍然要繼續

所以現在我的使命就是女兒

她很可愛 大個了 識跑識走識講句子
每天和她的日子 亦是我每天的動力每天的快樂

我再不需要依靠伴侶 因為我也可以獨立
我可以照顧我的女兒成長
我會用我最大的勇氣去完成女兒的成長
只要她快快樂樂健康康 我的人生就完滿
人求太多了 不知足的人生 就像壓力球 總有天會爆
希望同路人都可以感受 愈是簡單 我們就會愈快樂!

男爵府

carriexman 發表於 18-1-10 00:10

當時係2016年 在我先生去世3個月時打的我當時心情簡直係直插地獄

Exactly, 不同人比較,我地就會快樂好多。keep add oil 同路人!

洋房

樓主 我好明白你嘅痛苦 明白親人離去嗰種心情 你要加油努力, 為咗小朋友好要繼續加油 要撐住

大宅

我這一年所經歷的事情同你一樣所想的事情都同一樣,一齊加油

大宅

開心吸收勳章

加油, 為母則強,希望你能搵到一份合適你嘅工作,
同女兒開開心心咁生活

平淡是福

大宅

真係辛苦你了 希望你可以快點捱過呢d日子。同bb 開心生活。加油

首頁

尾頁

跳至