自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

sweethearts812 發表於 16-11-30 12:07
親人在控制塔做,佢一早叫左我哋呢幾個月唔好飛,佢哋內部知道套野唔掂,但上頭夾硬黎........
...

你唔一早講,唉,死火,仲比晒錢訂咗去旅行添

珍珠宮

gigi1227 發表於 16-11-30 11:38
有無錯我就唔清楚啦, 聖人都有錯啦, 唔錯得架咩?
但問責官員只要集體承擔, 就唔需要認錯或下台架啦
...

事有先後緩急輕重

呢啲真係喺出街得唔錯得
要錯就uat錯哂fix哂先
到production有錯都要有support or contingency plan

而唔係不停話無問題

侯爵府

mmhoxxxxxx 發表於 16-11-30 08:16
好在用嘅係强國雷神公司系統
今次唔知雷神定衰神喇
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

要買重旅遊保險先得

大家好,我是子悠~~

子爵府

curryfishball 發表於 16-11-29 20:28
每年政府都唔知買左幾多垃圾收收埋埋無人知。

呢個堅係,收藏了很多

大宅

我自己出電郵向民航處表達我對民航處用新系統的擔憂.佢地有好官腔的回覆

先生/小姐:

閣下意見備悉。民航處一直最重視航空安全,就此絕對沒有妥協的餘地。

民航處處長李天柱於十一月二十九日已公開講解事件,雷達顯示屏幕未能顯示航班的一些資料(例如航班呼號及飛機航速),時間約二十六秒 。為保障航空安全,空管人員其間曾暫停處理離境航班十五分鐘。事件中,香港飛行情報區內其他航班運作正常,航空安全沒有受到影響。

民航處已即時要求承辦商高層,親自來港跟進事件,同時責成承辦商在四十八小時內就事件提交報告,提出解決方案,避免同類事件發生。

因應今次事件,民航處亦會成立專家小組,邀請學者、電子工程師及空管人員代表參與,就新航管系統磨合期出現不順暢的種種情況,向民航處提供客觀意見。

詳情請參閱民航處的新聞稿:
http://www.info.gov.hk/gia/general/201611/29/P2016112900913.htm

香港民航處
公共關係組

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

面子問題
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

大宅

choco_soup 發表於 16-11-30 11:24
重點。

正如樓上jm 話齋,如果驚既,咪去第二個機場囉。

去第二個機場你要確定飛機航缐唔經香港管制範圍先有用喎!例如澳門航班,其實大部分會飛入香港㗎

珍珠宮

Ah_JJ 發表於 16-11-30 16:24
去第二個機場你要確定飛機航缐唔經香港管制範圍先有用喎!例如澳門航班,其實大部分會飛入香港㗎
...

去第二個機場唔係我講嫁

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

Zenia 發表於 16-11-29 21:36
對於政府黎講,相信解決提出問題嘅人比較容易。

我同意

男爵府

carriecc 發表於 16-11-30 02:04
印度都決定下年唔用這空管啦

咩呀,咁到時全世界淨番香港同边個地方用呀? 咁嗰間公司不如搬埋去香港機場,等佢地嘅工程師日日夜夜芒住個系統

子爵府

MiuMiuLi 發表於 16-11-30 13:39
"聖人都有錯啦 , 唔錯得架咩 ?" , 呢句說話係咪真係咁好洗好用 ?? 如果下次係醫生咁同你講你會覺得如何 ?? ...
呢句梗係唔好駛啦, 聖人會有錯啦, 但我地係唔會錯的, 供應商問題
我地咪叫供應商提交報告LU, 無危害病人呀

我地都成立專家小組跟進,並責成新空管系統承辦商派高層來港善後,兩日內提交調查報告。

引述東方日報: 真的好驚,因為空管系統就係我哋control(控制)飛機的工具,唔明點解高層唔驗清楚、試清楚,先畀我哋用?當時個個同事都好緊張,啲大Sir(高層)好快嚟到!

子爵府

終極熊貓 發表於 16-11-30 13:56
事有先後緩急輕重

呢啲真係喺出街得唔錯得
唔通唔用呀, 唔用咪話我地買錯野, 死人都唔認, 出左街先

唔用點知有問題喎, 門常開唔用鬼知咁多問題咩

翡翠宮

同意面子問題。而且誰揹?買果位巳走了。吾通叫新上任果位揹咩?

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實套系統差到印度都唔用,係未當中有人收左水架

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:點解唔換走個空管系統?

咁貴買左個咁廢(得幾個國家用緊, 仲已知唔岩香港都照買) 嘅系統返黎, 一日未出事緊係都死頂話照用啦…

大宅

honeyhonry 發表於 16-11-29 19:35
即係有人出錯啦, 我過幾個月去旅行都仲驚緊

我聖誕節去,重擔心,希望冇事

首頁

尾頁

跳至