自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

本身麻麻地細路又冇耐性,生完直頭見到其他細路都驚,自己果個湊咗一年啱啱要睇精神科,我諗最癲係我,遲啲佢返學做功課我都唔知點算

珍珠宮

bongbongpatty 發表於 17-1-12 08:31
請指教方法

無方法,只係好面子,鍾意扮「優雅」,但個底其實都係一個老粗

伯爵府

KT0603 發表於 17-1-11 19:37
我和我老公,尤其我老公,超唔鍾意小朋友,我哋個仔係意外有嘅,咁當時都開心嘅 。對住自己個仔, ...

好嬲,湊到發火。 書已讀唔好,又懶。
要佢做家務就推三推四。 叫佢做功課,唔識重要拖加發脾氣。
煮埋比佢食都重要三崔四請。

伯爵府

Ytfc 發表於 17-1-12 09:58
本身麻麻地細路又冇耐性,生完直頭見到其他細路都驚,自己果個湊咗一年啱啱要睇精神科,我諗最癲係我,遲啲 ...

我湊咗十年都ok. ,今年十一。 開始青春期,我嬲到爆。 你現在已要睇精神科,我怕你過多十年,直頭要入院

伯爵府

1mocha 發表於 17-1-20 11:47
我湊咗十年都ok. ,今年十一。 開始青春期,我嬲到爆。 你現在已要睇精神科,我怕你過多十年,直頭要入院
...

我真係驚架,trouble two未到已經搞成咁,所以我有病趁早醫,怕遲下積積埋埋加埋個仔又曳我真係頂唔住

珍珠宮

aibaba 發表於 17-1-11 18:10
再揀一次仲生唔生?
我對小朋友冇咩耐性
而家大女trouble two, 日日對住佢咆哮。 好似生佢出黎就係為左鬧佢 ...
當初唔係特別鐘意小朋友但唔抗拒因為老公好鐘意所以都決定生....生咗大仔就好鐘意小朋友因為想大仔有個伴所以再生多個.....2個其實都好激氣但每次我都覺得無後悔生咗佢地..生佢地係生人生最大成就..

伯爵府

jojoplanet 發表於 17-1-20 12:04
當初唔係特別鐘意小朋友但唔抗拒因為老公好鐘意所以都決定生....生咗大仔就好鐘意小朋友因為想大仔有個伴所 ...
我都係想有你呢個咁POSITIVE的想法, 但真係好激氣,成日博咀.我由現在開始,會叫我的朋友想清楚先生.

珍珠宮

1mocha 發表於 17-1-20 13:17
我都係想有你呢個咁POSITIVE的想法, 但真係好激氣,成日博咀.我由現在開始,會叫我的朋友想清楚先生.
...
當我好嬲完冷靜後就會諗當初有咗但未生之前我對小朋友有咩期望? 我諗好多父母都係咁..就係健康同快樂..其實小朋友出世時健康四肢健全唔己不是理所當然...而家好多人有自閉同其他學障, 相比我地己好好彩, 起碼我地老黎, 佢地大咗都識照顧到自己....咁諗係令自己熄怒先....冷靜過後當然都要因應佢地能力去PUSH下佢地, 唔好令大家將來後悔...我成日同個仔講我可以唔理你既野但我係唔想你將來後悔..我有時都諗好想放棄..記得早年我好激氣想放棄有個JM話..你放棄佢就無架啦...佢又好岩. 世上對小朋友最大包容量係父母. 其他人係無債任理佢既..
事實我眼見有D小朋友父母放棄咗佢地真係好慘....我見一個有抑鬱, 一個小學未讀完就無讀, 一個成日只係打機同有情緒問題...

仔女不是還債就是討債...生得佢出大家都係有緣才做到父母仔女...好好咁珍惜這份緣...

男爵府

再揀一次仲生唔生?
我對小朋友冇咩耐性
而家大女trouble two, 日日對住佢咆哮。 好似生佢出黎就係為左鬧佢 ...

Trouble 2 and terrible 3 係最慘,因為係小朋友試你底線嘅時候(因為佢地唔知乜係可以做同乜係唔可以做)但一過左就佢地開始明白大人說話就會唔同曬。仲會開心講D說話好好笑。耐心地過呢一、兩年後你會發現小朋友比好多開心你架啦

水晶宮

回覆樓主:

我諗好少人會後悔生左嘅

珍珠宮

一向不喜歡bb丶小孩。但超鐘意自己的2個子女,後悔咁遲生。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我係呀,拍拖初期已同男友表示唔結婚唔生b, 後來發現佢好鍾意小朋友,唔放棄男友的話唯有妥協。

我視生養b 如project 處理,事前已睇定育兒書,我冇好興奮期待但好奇bb咩樣。生左仔仔覺得佢好得意,亦覺得好神奇,當然會愛佢,但唔會一日不見如隔三秋,照樣放低佢去旅行,唔會有好大擔心及緊張❨我d 朋友會❩.

可能我有心理準備佢曳,雖然激氣但我覺得正常,因為我睇好多育兒書,一路湊一路應用,唔得試到得,育兒書堅係幫到。

我自己就咁睇,因為大人一己私慾而製造一個生命出黎,我一定要對佢負好大責任,我冇打過佢,我生佢出黎係有責任教好佢,生佢出黎唔係為著打佢,如果仔仔知原來做我仔係要被我打,佢會願意做我仔嗎?小朋友係無辜既,佢只能依靠父母。

時光跟本冇得倒流,而當時既我確係因為當時各種因素"選擇"生。我同老公及湊仔都唔係一帆風順,人生總係多波折,每次既決定同心態都會影響自己日後條路。當你湊仔時感到疲累,請你記住,時間係會過,特別係小朋友,佢地唔同階段有唔同特性,睇吓書尋找辦法,講咩"鬧又鬧過,打又打過,都冇用。"呢d 係癈話*,跟本就係自己唔夠耐性又唔識又唔肯睇多d育兒書。一個方法對唔同人有唔同效果,亦唔係神單做一兩次就得,一定要比耐性試同做。

講住咁多先,共勉之!

*我睇完topic 樓主內文就覆,冇睇其他jm, 所以呢句說話並唔係針對人只係針對做法。

伯爵府

Ytfc 發表於 17-1-12 09:58
本身麻麻地細路又冇耐性,生完直頭見到其他細路都驚,自己果個湊咗一年啱啱要睇精神科,我諗最癲係我,遲啲 ...

我湊咗十一年都ok, 但一到TEENAGE, 攪到我都想睇心理醫生.

你都係快手開始食藥,越大個越重得人驚。

伯爵府

回覆樓主:

我,到而家都系唔鍾意

伯爵府

魚兒小寶貝 發表於 17-1-21 14:19
我係呀,拍拖初期已同男友表示唔結婚唔生b, 後來發現佢好鍾意小朋友,唔放棄男友的話唯有妥協。

我視生養 ...

請問你小朋友現在幾大?

伯爵府

jojoplanet 發表於 17-1-20 14:18
當我好嬲完冷靜後就會諗當初有咗但未生之前我對小朋友有咩期望? 我諗好多父母都係咁..就係健康同快樂..其實 ...

唔同年紀就有唔同問題,最好學似西人,佢18就當佢成年。 咁諗個心可能好d.
如果生之前見到你呢句,討債,還債,我估我唔會生。

伯爵府

再揀一次仲生唔生?
我對小朋友冇咩耐性

本身鍾意 到生左覺得自己無想像中咁愛小朋友
玩係ok 湊係另一回事
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

男爵府

我家姐

子爵府

eddng 發表於 17-1-11 19:00
我係超討厭小朋友的人
岩岩識我老公果時佢都係,話唔生
之後慢慢佢改變左,話想生

我本身又係唔鐘意小朋友, 年輕時仲落過Tim
都係近呢幾年先鐘意小朋友( 不過都係乖同生得可愛個d) 婚後3 年生左個女, 現在半歲對我黎講仲係地獄多過天堂, 我老公都叫做肯幫手同我有請保母湊下⋯ 我都感受到你個「 兩年」 抑鬱生活

子爵府

再揀一次仲生唔生?
我對小朋友冇咩耐性

首頁

尾頁

跳至