自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

侯爵府

共勉之姐妹,你不孤單。很多FTM 也有自我形象低落既諗法。但相信這只是暫時性選擇,一切還是自己掌握之內。

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

我都曾經做過半年,真係好空虛,每日如是,湊小朋友返,放學,煮飯,做家務,最大樂趣就係老公返屋企,可以陪我傾下……但時間越長老公壓力好似越大,個人好辛苦咁,所以最後我都係揾工返……雖然人工大不如前,不過對自己心靈好d, 感覺老公個人都輕鬆咗

侯爵府

pocoyo123 發表於 17-3-29 00:29
我都做左6年, 早兩年覺得好悶, 好有衝動搵分工做下, 但亞都係比較細, 未放心得下, 明年亞仔上中學, 我決定 ...
咁我地小朋友差唔多大,我都好想出去做野,因為留家時間太長,個仔開始大有自己諗法,温書都唔使全天後人釘人,更覺自己無聊,不過給臨呈分(出年)先做番野怕自己後悔!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

完全明白你,所以我出返嚟做野,起碼有同事傾吓會開心d,

男爵府

回覆樓主:

我諗做ftm 都好睇性格,有啲jm好享受... 有啲就覺得悶,我自己就唔做到ftm,因為我唔鍾諗呆響屋企又要湊小朋友,太困身啦!我寧願返工

伯爵府

真係會抑鬱,我老公開初都唔明,唔駛你做家務只係湊仔,有幾辛苦(嗰陣大既歲半,細既剛出世)。其實有得出去幾個鐘,同啲人傾下計,都好似會差滿電咁,可惜幾年黎,都未試過離開佢地多過半日。返工係辛苦,但有糧出,係屋企做同樣既野係冇糧出嫁。可能我犯賤,返工真係會開心好多

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

甘你可以同樓主做朋友, 有啱傾話題, 甘咪唔悶囉

伯爵府

jessie_CC 發表於 17-3-28 22:37
日日如是,日日家務,煮飯,教做功課,温習,星期六帶學野,同朋友無咩共同話題,好想疏遠無小朋友既朋友, ...

呢d只係過度期,每位自已照顧小朋友的媽媽都經歷,抽到時間就做d自己想做嘅事吧

伯爵府

sumsum_so 發表於 17-3-29 08:46
真係會抑鬱,我老公開初都唔明,唔駛你做家務只係湊仔,有幾辛苦(嗰陣大既歲半,細既剛出世)。其實有得出 ...

Jm所寫的十分正確,每個男人和女人都係咁諗法,我認為

子爵府

熱血勳章

jessie_CC 發表於 17-3-28 23:37
咁你地會唔會因為做ftm而少左原來未生小朋友時既朋友?會點處理朋友間既關係?因我係悶到唔知同人講咩好
...

我做左8年。。又吳悶喎。。睇下書睇下動畫。。睇下網頁又一日。。其實湊小朋友都要好多資訊。。你吳自己日日update下好快就同小朋友無話題。。基本上我每日都睇好多各式既資訊同小朋友分享。。可能因為我單邊。。所以我好注重同對仔女既溝通。。每日佢地放學反黎。。我地就好像朋友聚會噤好多野講。。

珍珠宮

jessie_CC 發表於 17-3-28 22:37
日日如是,日日家務,煮飯,教做功課,温習,星期六帶學野,同朋友無咩共同話題,好想疏遠無小朋友既朋友, ...

到!個人好攰,咩都吾想做吾想理,好想訓返2曰去玩。

吾好有人叫我阿媽,最好去玩咩都吾洗做

子爵府

熱血勳章

與其要夾硬同朋友打關係。。我零願同小朋友溝通多點。。了解佢都多點。。做ftm不都是因爲想多點時間倍小朋友而已!?

已刪除用户

珍珠宮

sumsum_so 發表於 17-3-29 08:46
真係會抑鬱,我老公開初都唔明,唔駛你做家務只係湊仔,有幾辛苦(嗰陣大既歲半,細既剛出世)。其實有得出 ...

我命苦,返工同做ftm都忙死

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

其實ftm有好多野可以寄託架,如果有空檔就上下bk汲取知識,bk絕對係一個寶庫嚟架,又可以去下圖書館睇下書,plan下小朋友野!始終做左阿媽,就一定要調節自己嘅心態,要為小朋友諗多啲!

大宅

kyn2017 發表於 17-3-28 22:51
我同你一樣都係自己湊兩個,朝頭早一起身就沖奶,洗奶樽,煲定水,自己刷牙洗臉!然後再幫仔女換衫煮早餐, ...

我都係一模一樣。。一隻copy cat

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

其實我做過三年ftm,都做過兩年working mum,依家返part time!我覺得做working mum起碼有年假,自己請下假去整下頭髮買下野都唔洗求人看住仔女,ftm就要老公配合,如果老公唔生性,ftm真係幾痛苦幾無助架!否則冇哂自由,就會成日懷緬舊時做囡時光!

男爵府

fatdum 發表於 17-3-29 03:25
本來我既人生係黑白,而家做左ftm 8個月; 真係得返黑色!
返工起碼都有放工,但ftm係冇
服侍完個細又要服侍 ...

但working mum 旅工返去仲要做返ftm嘅嘢,咪仲忙。

大宅

做FTM忙得來好悶, 因為冇實際收入,
想買自己喜歡的東西,
又可能要睇人面色,
$亦會盡量留給子女,
有小朋友實在太多$要用
自我價值會低落!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

jessie_CC 發表於 17-3-28 22:44
就係抽唔到時間,一湊二,家庭又唔係富裕有錢都想留比小朋友學,所以學得做人好悶無哂自己咁
...

做下兼職,多個$安心

首頁
34567...11

尾頁

跳至