自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

chillimom 發表於 17-6-8 16:49
在推斷落去,咁香港根本唔適合有BB

唔用B車就唔可以有B?人類咪早該玩完?原來B車咁重要

珍珠宮

bu-b 發表於 17-6-8 17:50
一歲以下當然揹都無問題,但兩、三歲點揹?呢d歲數可能去去下街已經要瞓覺,無bb車咁點好?真係要唔好出街 ...

其實一歲已後已經行,而為咩要去行街呢?到底B需要去,還是大人要去?
我的確是揹的,幾乎冇用過B車。如果行行下佢累了,我會揾公園餐廳坐下,俾佢眠一陣,再唔係返屋企。
我諗最大原因係我冇咩行街癮,真係需要買野就速戰速決。

大宅

cherrylui28 發表於 17-6-8 18:01
有個辛苦d嘅方法,
Bb車同孭帶都帶出街,
上扶手電梯時孭返阿b,

我都系咁做

大宅

keikeilok 發表於 17-6-8 18:16
你個標題
不過叫手腳健全果啲人自律下唔好同我地帶住bb既爭好冇?
...

同意,推BB車上扶手電梯點講都唔啱。不過又話父母自私,又話父母要自律。就真的不近人情

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

lovelykitty 發表於 17-6-8 15:58
我唔知你有無睇條片啦,萬一bb車用扶手電梯時鬆咗一粒鑼C,都會對電梯做成好大傷害。

4月先去完日本10日。非繁忙時間同weekend都好多日本人推bb車喎!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實如有得揀我都唔會用電梯,一來真係危險,但奈何啲lift就要排好耐先搭到,明明夠位入多架b車,就結果比後面1個人果啲衝入去,真係好無奈架有時

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我唔知你有無睇條片啦,萬一bb車用扶手電梯時鬆咗一粒鑼C,都會對電梯做成好大傷害。

另。唔該真係唔好以為日本人唔推bb車啦~日本本身都好多牌子出bb車啦!難道只供出口麽?!

大宅

onalumni 發表於 17-6-8 15:42
如果得你一個推BB車,等搭lift,10次都入唔到,其他人只會打尖,唔會讓給推BB車或坐輪椅的人。你就會明白點 ...

同意。有手有腳不殘而廢搭(emoji)(emoji),搞到真正有需要人仕等十幾架(emoji)(emoji)都入唔到,何其可恥!

伯爵府

onalumni 發表於 17-6-8 15:42
如果得你一個推BB車,等搭lift,10次都入唔到,其他人只會打尖,唔會讓給推BB車或坐輪椅的人。你就會明白點 ...
咁又唔可以以自己覺得有需要而覺得人地無需要既....打尖當然唔啱...
升降機既發明就係要方便人啫...你覺得你有需要...人地都可以覺得有需要...

珍珠宮

願我能 發表於 17-6-8 16:13
講一大堆都係藉口,咩等唔到lift、無lift嗰啲。。。
我自己寧願等都唔會用扶手,因為唔怕一萬最怕萬一,累 ...

咁提示吓你要留意時間。搭地鐵過時唔出閘會被加收車資的。

珍珠宮

唔係個個bb 都可以用揹帶,我個仔bb 時好肥,係重到用揹帶都唔得。一定要用bb .車,但用bb 車實好難搭到lift。

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

樓主都係講出事實,善意提醒各位,仔女係自己的,安唔安全其實同佢無關的。

當然,其他jm講既我都知道係真有其事,因我都係媽媽,但點做就係各人選擇了,只係要知道清楚當中風險。

(利申,依家長期用揹帶,以前曾經推b車上扶手電梯,都係覺得好牙煙,而lift又入唔到,狂俾人打尖,唯有揹住。我有腰患,亦曾經好細粒,但無辦法,安全第一,辛苦都照忍)

帶返頭盔先,唔係想批評其他人做法,各有難處。

侯爵府

回覆樓主:

發生事咪又鬧囉
香港人

侯爵府

zola 發表於 17-6-8 19:07
樓主都係講出事實,善意提醒各位,仔女係自己的,安唔安全其實同佢無關的。

當然,其他jm講既我都知道係真 ...

咪係
乜都大條道理
條命係自己的
人地好心提醒
仲要俾人噴

珍珠宮

InkCartridge 發表於 17-6-8 16:54
咁可唔可以好似坐巴士咁,搭扶手電梯時,摺起個BB車先呢?

摺得到咁不如去搭巴士啦駛鬼去搭地鐵

侯爵府

2018復活節勳章

lovelykitty 發表於 17-6-8 15:27
請父母們自律...一時貪方便推bb車使用扶手電梯...係一個超自私既行為.

鏗鏘集:電梯安全

因為唔想等電梯, 我用咩帶多

但我女唔鐘意咩帶, 所以抱多

珍珠宮

yui1625 發表於 17-6-8 16:19
咁又唔能夠咁武斷既再講,香港真係唔到度度有升降機
我都係做左阿媽先知原來咁多地方係一D都唔user friendl ...

我都同意,有邊個媽媽係特登唔搭(emoji),走去扶手電梯??
勸告媽媽嘅同時,都更加勸告相關機構重視各方需要、勸人多d禮讓體諒!
問題絕對不會係單方面

伯爵府

青青河邊草 發表於 17-6-8 19:11
咪係
乜都大條道理
條命係自己的
登樓主唔抵

水晶宮

回覆樓主

我自己從未試過推住阿囡坐電梯,一來我控制唔到,同埋萬一有乜意外,累人累己 ~
但都想講,試過好多次推B車坐lift,d阿嬋都打尖,真心想爆粗叫佢排隊

珍珠宮

回覆樓主:

樓主~其實你應該要叫啲可以搭扶手電梯嘅人自律,讓番俾有需要嘅人!
你知唔知推住BB車,等半個鐘電梯,係咩感受?
推住搭扶手,唔係自私,係無奈!!

首頁
34567...10

尾頁

跳至