自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

myaisha0435 發表於 17-6-15 21:30
當我見到台灣三四童開始讀三字經弟子規嘅時候.....

我覺得香港上既中文堂,簡直係天堂
我文學老師佢中一時學蘭亭集序, 我呢, 中六/七先學。純粹從課文來講, 我覺得係簡單左。但問題係, 考試出題先係重點, 我諗呢樣難倒唔少考生

珍珠宮

Dalmatian 發表於 17-6-16 00:03
係唔啱聽,你有冇覺得自己好似cctv? 連佢仲刨緊孔子家語都知
都中二,放手啦...

讀書吾明揾人問好正常,最就手亞爸亞媽!

大宅

Dalmatian 發表於 17-6-16 00:03
係唔啱聽,你有冇覺得自己好似cctv? 連佢仲刨緊孔子家語都知
都中二,放手啦...

我 F1 已放手,係全部科都放手,我和阿女一齊坐梳化,我一端,佢一端,我只係眼見到讀佢乜,耳聽到佢背書,而我係上我 BK傾, 冇問過佢一句,只係見佢一個中文搞到如此狼狽不堪,覺得中文甚艱難。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

myaisha0435 發表於 17-6-15 22:13
但係讀書本來就唔應該係死讀死背呀,呢種係最錯既讀書態度

死讀書跟本學唔到野,佢隨著年紀越大成績會越 ...

我以前就係咁,所以愈讀愈差。冇去理解課文,原來一堆文言文"字詞" 响不同位置,就有唔同解釋。

我見亞仔學校初中有本協助埋解課文嘅書仔,好似註解咁,同教點理解各課文的內容。

亦見亞女不時做中文功課時,都會上網找吓人哋對果首詩或文章的見解。
如燕詩同慈嗚夜啼的比較,寫作手法,文體等。

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

melonfans 發表於 17-6-16 00:11
讀書吾明揾人問好正常,最就手亞爸亞媽!

就手同適合係兩回事

男爵府

放棄中文,預備定之後去外國讀書。反正英中,一定掂。

男爵府

小傑媽媽 發表於 17-6-16 00:13
我仔讀緊高中,明年考DSE啦,中文都係佢既弱項,所以都好明白樓主既心情!不過中文就係咁樣,唔係表面睇得 ...

中文其實係考你會唔會融會貫通

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

樓主,加油啊!

中文不是死的,反而是最有情感的。我自己很愛中文。每一個作者一定有'原因'才會無啦啦寫篇嘢出嚟,不是說情就是說理。而大多考試的文章,當中的深層意思都係同'人生觀‘有關,只要多看,其實來來去去都係果啲老套大道理。 (中文最吸引就係呢到) 文言文其實都係背,盡量睇多啲,反而文言文嘅問題會簡單直接點。白話文章真係問得好深入。

我覺得投放多點情感同正面思考去讀中文,最重要係可以培養學生良好的價值觀,人生觀。

男爵府

回覆 mingmin豬 的帖子

我不知有冇估錯,我女可能同校但f1。我女係set D,但升了中一後中文又係唔識讀,小測UT又不派卷回來,想同佢研究下都唔得。想補習都要知弱點,都唔能夠對症下藥。阿女又話阿sir冇解要怎樣答才拿到分,我諗下年一定跌set。。。。。

大宅

回覆樓主:

明白你心情,我囡都係中二,中文對佢來講係盲點,而家隔日做練習(大陸同香港練習),今次考試合格,期待進步

侯爵府

唔通我一句唔係數學人就唔洗讀咩
每個人都有強弱
佢肯讀 要DSE拎3唔難 又不是只得中文閱讀卷
宜家入大學都唔一定睇中文

我就考DSE嘅
中四第一次考中閱
完全唔知佢想點
差小小不合格
心諗大劑
點知合格已經係好勁個堆 勁多人肥
讀到中六已經慣左考中閱時自己都唔知自己做緊乜答緊乜
最後DSE中閱我係有星嫁
所以 唔好以為岩岩PASS就叫差
中閱Pass已經好好

另外文言文睇多啲就識
絕對易過白話文
因為黎黎去去都個3篤屁
就係比人貶官啊調去守水塘啊或者怨個政局
無乜嘢要理解
文言文有得操 白話文就一定無

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

慢慢黎啦。我d 文科都好差,俾晒心機去答題,明明係叫我去分析,但答唔到個model answet 即係冇用。遊戲規則如此,唯有盡力去讀。

我老公響外國大,佢話考試作答只要言之有物,分析有理據,基本上有分,聽到我好羨慕,我諗咁既答題方式好難被香港老師接受。

珍珠宮

減齡達人勳章

melonfans 發表於 17-6-15 23:46
今時吾同往日,如果你80後係無文言文讀,你咪吾覺難!
我70後讀文言文都只係考書本內容,衣家吾係,考課外 ...

我係70後,考會考和a level中文閱讀理解係有文言文嗰喎,不過只佔一篇。

伯爵府

mingmin豬 發表於 17-6-15 20:13
首先,老師,佢話老師教得好……,一味寫 Notes 叫佢哋背,但課文只佔 30%。

二,從來冇派測驗、 ...

補習是為一選擇
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

珍珠宮

畀面勳章

Joant 發表於 17-6-16 02:49
唔通我一句唔係數學人就唔洗讀咩
每個人都有強弱
佢肯讀 要DSE拎3唔難 又不是只得中文閱讀卷

你又啱,d文言文又真係來來去去都係果d野

男爵府

mingmin豬 發表於 17-6-15 19:16
,我女中二,佢話學校總會整兩篇水蛇春咁長又唔知邊度揾嘅文章,然後又節錄當中一節/一段 ...
我個女小二都要做呢類既閱讀理解,老師話唯一方法係睇多D書,同睇多D書
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

放棄中文?除非你唔打算考 dse, 或者唔打算入大學,否則點可能放棄?中二仲有時間追,中學中文屬深層次,並非靠上堂學課本就得,要多做多思考,學好中文比學好英文困難得多,樓主女兒主科弱,或考慮專科補習啦。

伯爵府

躁!

首頁

尾頁

跳至