自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

樓主,你的東西並不適合今次送禮,俾利是算吧。

而那些你不合用的東西,又想環保不要丟入垃圾桶,直接問親戚朋友誰想接收,他們有需要便會跟你拿,如你以人哋生女為由而硬塞俾佢和藉此省一點利是錢,只會令人覺得你呢位長輩小家

333s    發表於 17-6-24 18:59

子爵府

回覆樓主:

通常去探新生bb,我都係買尿片,仲要係細碼,千萬不要買初生。 我著眼點係bb用到的,一般bb出生前,他的父母都會準備晒應用的,所以初生品,我就唔送,送2個月可用到。講真去探bb,我真係拎到死下,4包片好重架! 樓主,有心送俾bb,就著眼bb用到。 你講那些禮物,留返你自己用!

子爵府

aliensss2008 發表於 17-6-23 21:09
1-4完全同bb 野無關
唔想要不如放上網賣
好過塞俾人

係,收個個人一定好無奈

男爵府

ivycwl 發表於 17-6-24 04:35
原來樓主大陸人?佢次次d回覆都奇奇怪怪

睇上文下理用字, 我估係

珊瑚宮

回覆樓主:

我都有個外甥女,如果今日成人,生bb, 我會封三千蚊利是,一樓既禮物名單,一樣都唔會送

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

送嘢唔係錯,但明知人哋最需要唔係咁既嘢,為左清雜物而去送就令人反感。香港物資豐富係一件事,家有冇用既嘢一係上網賣,一係上Facebook 問有冇親友要,或者送去救世軍都好過九唔搭八地夾硬送俾人

象牙宮

bing-jing 發表於 17-6-24 20:34
我都有個外甥女,如果今日成人,生bb, 我會封三千蚊利是,一樓既禮物名單,一樣都唔會送
...

我有太多外甥女了。
同時, 我沒你富有。 封三千蚊利是。

是可以封的, 但未必有那个必要。我还得自己養活自己, 醫病, 養老.... 等。

待有遺囑分時, 可能她有份都未定。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

chudull 發表於 17-6-24 09:23
二手如果用得着無所謂,如揹帶,bb床,媽媽袋,不過要問過人先,啱先送,另外我會再加其他嘢如新衫仔,補品 ...

我唔介意用 二手揹帶,bb床,媽媽袋, 新衫仔,補品,尿片

我想送出去的貨物, 上午上网查了, 等值數百元。不過千。
十人, 九个說 cheap, 港人一般性好富有的。 哈哈。

原意問意見, 建設性的有, 極少人。 2/3 都是判官者。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珊瑚宮

333s 發表於 17-6-24 20:54
我有太多外甥女了。

你錯了,我並不富有,我自己一星期的零用也只是幾百元,只是每人對用錢的價值觀不同,人際關係亦有異,而重點係我想講一樓的禮物名單我一件也不會送

至於你最後會送甚麼,封幾多,遺囑怎安排……我冇興趣知

伯爵府

回覆樓主

又一隻丁蟹,
話知你啲嘢幾值錢啦,唔啱用就唔啱用架啦
唔通你有件全新泳衣$3000 ,未着過嘅
要拎去送俾人啊?
九唔搭八
啲人話唔要啊,又好大口氣啊

水晶宮

333s 發表於 17-6-24 11:22
HK 土生土長。

土生土長, 性格, 作風, 各不同。

其實我真係有個土生土長香港既朋友同你寫嘢好似,佢同你寫嘢又係咁,斷斷續續,不過可能佢好細個已去英國讀書,所以中文程度有限,佢寫嘢睇到我好頭痕

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

搵屋企唔要既野賀外甥女...
聖誕聯歡交換禮物嗎?
樓主同外甥關係好疏離吧
建議乜都唔送就擺
好過親友間遺臭萬年
---生命無價,請支持領養---

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

樓主同我有個親人極似:佢買咗啲鞋呀,褲呀等等自己返家試又唔鍾意就喺我哋家族活動上,夾硬質比我哋任何人,好似要人試玻璃鞋咁,邊個着得落就要邊個接收咗佢唔要嘅嘢,唔理人哋本身適合與否,總之以為送比人就唔係浪費。勉強接收咗轉頭只係放入救世軍回收箱

大宅

333s 發表於 17-6-24 20:54
我有太多外甥女了。

又係你問大家封幾多 。 人地答封 3000 , 你又話冇咁富貴比唔起 , 咁即係你自己心中都有個數啦 !
封禮呢啲因人而異 , 你想封幾多咪幾多囉 !

水晶宮

回覆樓主

不如調返轉講,我嗰時生B, 我d姨媽姑姐,通常封$500 !

大宅

love2talk 發表於 17-6-23 21:30

珍珠宮

shirleyandchu 發表於 17-6-23 23:49
呢排bk 特別多騎呢人

唔係呢排掛?

呢位樓主好資深架,不過佢既鋪,我全部看完都唔可以100%理解。

子爵府

嘩屋企唔用唔要D野就當送禮

首頁

尾頁

跳至