自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

唔可咁樣比較,加拿大,skytrain壞,唔會報新聞,你去到冇得搭就冇得搭架喇,人地話知你喺車站急到碌地沙。。。。同埋,外國地方大,渣車多,根本唔係咁多人搭交通工具。

水晶宮

lolomaymay 發表於 17-8-5 18:19
觀塘線壞足幾粒鐘都仲未回復正常,好明顯香港係做唔到用鐵路為主幹

...

珍珠宮

jaycee_mami 發表於 17-8-6 09:14
9日內有5次故障, 涉及不同的幹線,

竟然有人出來撐港鐵, 不停用外國例子來比較, 說人地比我們更差....

樓主出發點題係"香港係有咩資格用鐵路為主幹", 地鐵作為人羣流通主幹呢資格, 其實係無可爭議, 香港路面跟本容不下400萬人口交通, 何況依家係近750萬人口, 仲未計外來訪客。如果拿不同地方而承擔這樣的運輸能量的鐵路來比較, 港鐵就算計埋上面所提出事故毛病, 依然係位居世界一流。

如果樓主老老實實地批評係近日/近年港鐵事故多了, 而且好多明顯係管理/技術上出毛病, 咁我又非常同意喎。
簡單如: 把車廂訂購由英國製造轉為內地韓國製造, 出基本車廂規格要求不是一樣的的嗎? 何來門口和月台高低不協調? 車門和月台之間距離更可能在半呎人以上? 老人小孩輪椅都可能隨時坎入軌坑?
引進個跛腳電子OP系統, 維修機件部件QC 屢走漏眼.....呢都係應該批評, 港鐵亦應該在針對性作出改善, 包括管理思維。

goat    發表於 17-8-7 11:41

伯爵府

回覆樓主

法國鐵路成百年,殘舊壞連月台都有尿味

沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

子爵府

回覆樓主:

早排紐約嘅鐵路先壞到上報紙國際版

子爵府

brindlewin 發表於 17-8-5 19:05
港鐵真係我見識過不少中外城市中最好的幾個。

對,其實我地港人D效率算快,港鐵舊線唔驚唔覺都幾十年了,壞的机會多左是必然的了,D人勞氣就糸淨識加價袋錢,唔花多D錢系換新机件度,成日要成客suffer

子爵府

lolomaymay 發表於 17-8-5 18:19
觀塘線壞足幾粒鐘都仲未回復正常,好明顯香港係做唔到用鐵路為主幹

...

係呀,冇資格,用返巴士小巴做主幹,加密班次,等路面多d車,最好人人都用路面交通工具,唔好靠地鐵,就算方便都唔好搭,成日壞,冇人搭佢就自然會被淘汰

大宅

開心吸收勳章

所以我選擇巴士,港鐵故障多又收得貴

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

香港都叫吾夠好?真係身在福中不知福!

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

I9528 發表於 17-8-5 19:21
我建議香港取消晒 d 鐵路,只用陸上其他交通工具,睇下到時,入唔入到健力士塞車時間
...

好毒

大宅

brindlewin 發表於 17-8-6 10:42
樓主出發點題係"香港係有咩資格用鐵路為主幹", 地鐵作為人羣流通主幹呢資格, 其實係無可爭議, 香港路面跟 ...

多謝你認真回答我想討論嘅問題
港鐵係世界上一流嘅鐵路我唔反對
只係見最近太多意外故障
令我覺得香港嘅交通政策真係唔可以太偏重鐵路,而係應該平衡唔同交通工具,因為巴士小巴等等都係香港交通嘅主幹,唔係一有事起黎就會大癱瘓

goat    發表於 17-8-7 11:41

大宅

開心吸收勳章

伯爵府

回覆樓主:

上面啲jm都係拎大城市嘅鐵路去比較姐 拎啲得兩三條線嘅去比 完全無可比性

大宅

開心吸收勳章

香港快,準時呀!

珍珠宮

lolomaymay 發表於 17-8-7 11:38
多謝你認真回答我想討論嘅問題
港鐵係世界上一流嘅鐵路我唔反對
只係見最近太多意外故障

巴士小巴已經一街都係, 但路面根本容不下。
我自己揸車的, 但去到有些地區, 我唔揸亦唔會選坐巴士小巴~~~唔想坐係度藕, 又落唔到車.......一係自己行, 一係落地鐵。
有日我去觀塘碼頭, 坐船去筲箕灣只係15 分鐘應該快過茖地鐵左轉右轉, 但兩個碼頭都係前不著村後不到店咁, 成隻可載百人嘅船得3個客.....小時候呢條線好多人班次又密

男爵府

畀面勳章

巴士服務穩定,答港鐵簡直自作自受

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

冇去過歐美,但係.....台灣每逢長假遇上天氣唔好.....

會有好多人在捷運站喊.....返唔到屋企呀

香港鐵路發生事故一定有交通安排同其實交通工具比乘客,

我覺得已經好好......至少香港人唔會返唔到屋企....

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

大力大力 發表於 17-8-5 22:06
x 2

觀塘線是最早開通的,用咗應該有四十年了,系統老化是好自然的~
觀塘線仲係咁多條線路之中,經歷最多轉變的一條,先經東隧過海,繼而變成去咗調景嶺,最後連油麻地都伸延到黃埔,試問一個人入廠三幾次之後都會變得弱不禁風,何況呢 d 大型電器系統?其實鐵路可以睇成電器的一種
講真,同樣情況在將軍澳支線通車時都有經常發生
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

但其實問題的癥結所在,係觀塘的對外交通有太多太多限制,只要觀塘道有 d 咩事,響觀塘嘅人就郁都無得郁,將來安達臣石礦場完成發展之後,觀塘的對外交通只會只會越來越惡劣,其實觀塘係需要有新的鐵路路線才可以扭轉如此困局,最後香港的而且確係有資格用鐵路為主幹,但前題係要先發展出替代路線
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主

港鐵近年qc越做越差,故障次數不斷增加,車嘅零件轉做國貨慳成本但又繼續加價,所謂罰款咪又係左手交右手,完全無阻嚇力

首頁

尾頁

跳至