自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

nicey 發表於 17-10-15 17:15
僱主負全責

僱主好無助。 唔可以控制工人姐姐的自由,若姐姐罔顧安全,堅持外出而導致受傷,呢個責任唔係由工人承擔,而係僱主

珍珠宮

2018復活節勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-10-15 17:26
哩度根本就係矛盾,僱主冇權力去阻止有機會發生嘅意外,但僱主卻要承擔他人疏忽而造成的責任。 仲要係保險 ...

其實呢啲條款又真係難為僱主,有事咩都要上身,有啲人話調番轉你僱主咁咁咁你又會點。。。。
當然一定要尊重工人,佢哋幫家庭忙,的確係幫咗好多職業婦女,唔可以剝削姐姐,但打住家工性質同我哋返工始終有啲唔同嘛,唔可以每一樣嘢都要同一般打工仔睇齊嚟講。

子爵府

chengcheung 發表於 17-10-14 22:03
八號風球,如果你老闆唔準你出街又得唔得呢?

我都係甘諗

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nainaitze 發表於 17-10-15 17:38
其實呢啲條款又真係難為僱主,有事咩都要上身,有啲人話調番轉你僱主咁咁咁你又會點。。。。
當然一定要尊 ...

係呀,唔可以下下用本地僱主僱員去比擬,因為本地僱主唔會包僱員生養死葬,8號風球僱員自己出去,發生咩事,香港僱主係唔駛負責任,但外傭僱主就要負責外傭一切,外傭僱主就算盡晒責任,買晒保險,但外傭堅持喺8號風球下出去,出咗事,外傭僱主就要上身,做足買晒保險都冇用,客觀條件根本唔同,香港僱主同外傭僱主負嘅責任都唔一樣,香港僱主自然唔會阻止香港僱員8號風球下出去啦!

水晶宮

ChloeMa 發表於 17-10-15 17:30
僱主好無助。 唔可以控制工人姐姐的自由,若姐姐罔顧安全,堅持外出而導致受傷,呢個責任唔係由工人承擔 ...

有好多公司係包員工醫療, 咁呢d 公司会否在8號風球撞上員工的休息日時叫员工唔好出街?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

birdbird 發表於 17-10-15 17:44

有好多公司係包員工醫療, 咁呢d 公司会否在8號風球撞上員 ...
但如果人身意外,公司都唔包喎。 你公司會包你生養死葬? 2種係不同的顧傭條件,唔可以混為一談。

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

sasatt 發表於 17-10-15 13:17
雇主沒權阻止工人8號風球放假外出
但保險唔包
但有意外雇主要負責

同問,其實僱主都不想干涉工人外出的自由,佢咁大個人,就算外面打仗,提醒咗佢都有權出去,如果佢一人做事一人當,僱主都唔想同煩佢,至多佢受傷請病假都要出糧,這點亦無所謂,正如我自己有病請假老闆都要出糧俾我。僱主只不過是擔心打風工人外出有意外,保險不賠償,僱主就要負責醫療什至送佢返家鄉的費用。

水晶宮

ChloeMa 發表於 17-10-15 18:04
但如果人身意外,公司都唔包喎。 你公司會包你生養死葬? 2種係不同的顧傭條件,唔可以混為一談。 ...

咁不如睇下買果份外傭保險有否註明惡劣天氣下的意外傷亡唔賠。

水晶宮

ChloeMa 發表於 17-10-15 18:04
但如果人身意外,公司都唔包喎。 你公司會包你生養死葬? 2種係不同的顧傭條件,唔可以混為一談。 ...

與奇怕工人在8號風球出街意外身亡, 不如怕工人好玩自殘自殺, 因為自殘自殺入院, 反而外傭保險係会唔包 (以下取自 豐x 保險網上版)

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

僱主要求拎飯服待老爺

水晶宮

MICMATL 發表於 17-10-15 18:21
同問,其實僱主都不想干涉工人外出的自由,佢咁大個人,就算外面打仗,提醒咗佢都有權出去,如果佢一人做 ...

外傭僱主不如認真地研究下買咗的外傭保有咩情況唔包。以為唔包的, 未必係; 以為包的, 可能係寫明唔包。

水晶宮

birdbird 發表於 17-10-15 18:32
咁不如睇下買果份外傭保險有否註明惡劣天氣下的意外傷亡唔賠。
你都未明,係僱主要負責呀! 俾錢嗰個係僱主。

水晶宮

ChloeMa 發表於 17-10-15 19:02
你都未明,係僱主要負責呀! 俾錢嗰個係僱主。

我明呀! 問題係僱主買果份外傭保有冇寫明唔賠8号風球的意外? d 僱主成日話 “保險唔賠”, 有幾多僱主有認真地睇过份保單咩野賠同 咩野唔賠呢?!

翡翠宮

畀面勳章

回覆樓主:

一早同姐姐講會掛8號 叫佢小心啲 但出吾出係姐姐既自由 當然到最後佢都出左去

首頁

尾頁

跳至