自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我朋友同我住埋同一座大廈, 佢個女係視障, 有一次朝早係樓下見到朋友個女拖住隻導盲犬, 我同佢打招呼, 傾左一陣, 有D 街坊好似好驚咁即刻走開, 攪到我都唔敢再傾落去。

我想講, 導盲犬真係好乖架, 佢可以帶住我朋友個女四圍去, 上個星期仲帶埋隻狗狗去台灣玩完返嚟。

水晶宮

畀面勳章

Iceheart 發表於 18-1-26 19:19
似係。
睇过報道,好似除盲人外,有時訓練員會預先按狗主路線訓練狗隻,有錯請指教。
...

你講得啱! 我有一日返工見到有兩個唔係視障既人,帶住隻導盲犬搭地鐵。乖到呢....一直扒喺地下,直至嗰兩個訓練員拉佢起身落車。狗狗着住件背心,寫住導盲犬訓練

大宅

Miss.Hui 發表於 18-1-27 09:44
就咁睇樓主都無惡意,只是不了解,疑惑,所以有啲驚
我自己就咁睇,導盲犬仍是一件相對新的事物
有人未係 ...

所以樓主咪係為後來者做福利,一啲唔認識嘅人睇左呢個post就認識左,咁就公民教育左啦,好好呀

大宅

canies 發表於 18-1-27 09:16
我都冇意冒犯,不過你講呢兩樣嘢盲嘅都係做得到嘅。

有好多人都仲認為視障人士玩唔到電話睇唔到啲制㩒唔到(emoji),其實視障人士好多想像唔到嘅野野都做到,例如開火煮飯。不過升降機啲按鈕有凸字好似唔係今日先有嘅事

大宅

回覆樓主

http://s.nextmedia.com/apple_sub/a.php?i=20160911&sec_id=16510419&s=16510419&a=19766983

唔清楚視障人士點用電話嘅可了解下

大宅

TRUBIMA 發表於 18-1-27 11:15
另想講, 如果驚其實可以行開,,,,,我驚某d人, 我都會行開,,,,而唔係要人行開...離題的 ...

唉,如果人人好似你咁正常就好啦
好多人個概念係「我係街度見到個自然自語嘅人我好驚佢唔知會唔會襲擊人,自己快啲走開」但「我係街或升降機見到隻狗我好驚佢唔知會唔會襲擊人,你唔準入黎」

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

avril19 發表於 18-1-26 19:25
樓主個post應該俾多啲人睇到,了解多啲導盲犬

唔講我都唔知原來會有訓練員帶出街實習

寶石宮

2023年兔年勳章

buonobi 發表於 18-1-26 19:06
岩岩放工繁忙時間係港鐵大圍站見到有人拖住大狗係東鐵線落車再轉馬鞍山線

繁忙時間有隻大狗一齊逼車真係幾 ...

希望係導盲犬 唔係博大霧

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有次搭西鐵, 隻導盲太伏係地下, 條脷舐地下, 搞到濕左一撻, 我反宜覺得佢好可愛
但我唔明, 果個人, 明明睇唔到野, 但竟然知我眼定定望住佢隻狗, 不停用腳頂住隻狗, 唔比佢有行動

大宅

Poyau 發表於 18-1-27 12:18
希望係導盲犬 唔係博大霧

咁大隻狗好難博大霧喎
另外每隻訓練中及服役中導盲犬都會有證件,如有需要職員可要求查證
訓練中導盲犬會有制服,服役中導盲犬會有導盲鞍(見圖)

大宅

selinako^^ 發表於 18-1-27 12:21
有次搭西鐵, 隻導盲太伏係地下, 條脷舐地下, 搞到濕左一撻, 我反宜覺得佢好可愛
但我唔明, 果個人, 明明睇 ...

我唔知你見嗰隻係訓練犬定服役中,但視障人士使用者都有可能係弱視,佢可能見到側邊有影所以想盡量減低對其他人嘅影響,佢未必係見到你眼甘甘望住佢

珍珠宮

學會放下 發表於 18-1-27 03:00
隻狗又唔係喺道吠叫,又唔係E起牙想咬人?又何來好恐佈呢?其實樓主本身好驚狗?所以睇到MTR有狗出現咁大反 ...
我都認為樓主唔清楚導盲犬有咩權利,但同佢怕唔怕狗係兩件事, 就算隻狗唔E起牙, 一個人真係怕狗的話, 反應大D唔出奇, 何必judge一個人怕狗呢

大宅

buonobi 發表於 18-1-26 19:16
但我見佢又襟lift又講電話 唔似視障?
我無得罪意思
咁導盲犬又可唔可以搭mtr?

導盲犬可坐港鉄的

複式洋房

做導盲犬係好偉大既事,他們就等於是盲人的另一雙眼,基本上牠們是(被動地)幫助人類,好值得尊重!
在街上看見不要搞佢地,因為佢地工作中不要影響牠們,惟一可做的就是看看那位盲人或弱視者是否要幫忙,可能有時會左穿右插,但好明顯他們是不想的,我們遷就他們就OK了~ 如果覺得咁樣係阻礙到你,我沒話說,咁common sense/general knowledge既問題,那人狗都不如~

男爵府

buonobi 發表於 18-1-26 19:16
但我見佢又襟lift又講電話 唔似視障?
我無得罪意思
咁導盲犬又可唔可以搭mtr?

導盲犬是可以搭。所以你驚就以後都係自己包的士好穩陣尐

伯爵府

jobseekers 發表於 18-1-27 02:44
導盲犬,我次次見到有人鬧佢地都會喊
因為有一隻on train既住我附近,真係好乖好乖,我成日覺 ...
不如咁諗,上天俾佢地一個咁重要可以幫到人類嘅使命,此生任務完成,下世就可升呢唔使做畜牲,或者變番做人啦

伯爵府

meimeilam 發表於 18-1-27 11:17
我朋友同我住埋同一座大廈, 佢個女係視障, 有一次朝早係樓下見到朋友個女拖住隻導盲犬, 我同佢打招呼, 傾左 ...
人同狗都可以出國玩,勁

大宅

toaiko 發表於 18-1-27 12:54
做導盲犬係好偉大既事,他們就等於是盲人的另一雙眼,基本上牠們是(被動地)幫助人類,好值得尊重!
在街上看 ...
同意, 佢地受過訓練係好聽話好乖, 所以係網上見到D什麼交通工具同食店對佢地做出D歧視行為, 我都會好嬲, 唔怕得罪講句, 我覺得歧視果D人好可恥 可悲.

子爵府

回覆樓主

應該係受訓中嘅導盲犬啦
驚嘅咪自己行開啲囉,或者問職員囉,你追住影相做乜

公爵府

是否 拉布拉多

首頁

尾頁

跳至