自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

sugar_hihi 發表於 18-2-22 13:16
6年黎佢愈來愈覺得自己係我老公,唔比出街,放工一定要返屋企,大時大節一定要先去佢屋企,嚴重操控狂同強 ...

好恐怖
唔怪得你搵定屋先再分手
襯佢返工執野走

子爵府

6年黎佢愈來愈覺得自己係我老公,唔比出街,放工一定要返屋企,大時大節一定要先去佢屋企,嚴重操控狂同強 ...

你先 34歲, 如果咁樣模式生活再多 30-40年, 怕你只會遲早抑鬱病死

做你地既仔女都吾會開心, 阿爸操控, 阿媽抑鬱

除非你可以食番住佢,咁就要睇你有無呢個勇氣及智慧了

男爵府

回覆樓主:

如果唔係一時衝動嘅決定就唔需要拖泥帶水
祝你前路更幸福

伯爵府

回覆樓主

勉強無幸福, 祝福你

伯爵府

sugar_hihi 發表於 18-2-22 12:48
同男友6年喇,呢2,3年好多磨擦,覺得唔能夠生活落去,而對方一直憧憬住我地出年會結婚生仔,我地一齊住架 ...

只能提醒你, 小心人身安全

水晶宮

你講既難題我日日面對,我唔覺有困難地處理,因我曾好認真地爆佢1次解決左

其實好睇你怎面對的心態如1杯得半杯水的杯子

仍有愛去解決的話,正面溝通,真係唔通就正面理性地分手

生活習慣各有不同,你實在唔慣呢種模式就同佢講,說我碗會洗,幾時洗係我自由,睇唔過眼就自己洗。 家務,做邊樣先,做唔做,幾時做係由我決定,呢個係我的生活模式,你可以做我唔阻止,但你唔駛教我做!正如男人揸車都好憎女人出聲1樣,明白嗎?

同佢講多1樣,你話呢對鞋,你著得最舒服,同著左好多年,你亦好喜愛,但鞋帶過緊會拎到你著得好唔舒服,調到適中就最好,比d空間大家

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

winwin417 發表於 18-2-22 12:54
如果有d野你接受唔到,佢又唔肯改,就早d分手。唔好拖到第時結左婚先黎後悔
...

完全同意

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主

妳已經下左決心,拖拉對雙方都辛苦,要講分手搵個公眾場所。

祝福妳找到適合的人
人生本是苦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

不如同佢講性格合又互不妥協,想搬出去一個人住。大家分开冷静下,不見面三個月,考慮值不值得為对方去改變。留個下台階俾佢,亦等於留條後路俾自己。

上面jm說得对,找个公共地方說分手,執野走及搬屋時有朋友在場“幫手”安全d。

伯爵府

回覆樓主:

如果你諗清楚就分啦
而家都已經覺得唔適合點行成世

大宅

同男友6年喇,呢2,3年好多磨擦,覺得唔能夠生活落去,而對方一直憧憬住我地出年會結婚生仔,我地一齊住架 ...

屋都搵埋,你決心好大。
要注意分手嘅禮儀,一定要注意對方情緒,對對方而言係突發,你執曬野走,佢要留返喺舊地面對一切,你吔屋企邊樣都有回憶,佢情緒波動係必然,希望可以幫對方過情關。

子爵府

回覆樓主

小心處理,我唔知男方既諗法啦,但係盡量唔好同佢單獨時執野,同佢講完之後,搵一日等佢返咗工/有人陪同下好d ....

水晶宮

回覆樓主

我想話自己隨便收拾一些必需品就好了,有好多情殺案是殺死女事主的朋友,而個當時人是冇受任何傷害的,公衆地方也不見得安全。我表弟的堂家長是放工后,被個男人叫住佢企左在路邊,個男人用刀仔桶左好多刀,連腸都出埋來,即時死了。個男人又系嚴重操控狂。系要話個女人有其它男人,但她真的冇 law , anyway 小心d

子爵府

回覆樓主:

唔拖拖拉拉仲好,係痛苦……但唔好比佢有錯覺你會返轉頭……對大家都好

子爵府

回覆樓主

希望一切順利

男爵府

回覆樓主:

而家走, 只係花了你6年時間。

唔走, 餘下唔夠1x個6年, 只有用來憎恨呢個人。

子爵府

回覆樓主

記住吾好系屋企講丫,好危險

伯爵府

回覆樓主:

長痛不如短痛,想當年我都係一次過執野走無再返轉頭。。。6年半唔想再浪費時間

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

有問題,佢唔願傾之餘仲覺得自己無問題,咁我都頂唔順。雖然6年唔算短,但結婚 suppose 一世,宜家只係失戀,even 嫁唔去都可以做單身貴族或盛女。結咗婚先忍無可忍,就要做失婚婦人,甚至單親媽媽。
既然你都租咗屋,俾埋訂,咁就搬啦! 為免同佢有爭執,你最好每日逐啲帶走啲輕 can 嘢,大件嘢約搬運公司在一個佢返咗工嘅 weekday 嚟搬。 搬完 whatsapp 話佢知你已搬走,鎖匙約佢在大家樂之類地方交收。祝新一年,新開始,好運來!

男爵府

spikenard 發表於 18-2-22 14:31
你講既難題我日日面對,我唔覺有困難地處理,因我曾好認真地爆佢1次解決左

其實好睇你怎面對的心態如1杯 ...

非常同意!

首頁
34567...11

尾頁

跳至