自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

starrymama 發表於 18-8-15 13:40
所以我一問始都話唔明全部本地學校出來的尖子都清一色興趣係醫科, 係米真係咁啱.

...

我又覺得唔出奇,選科都有一個潮一個潮,我嗰個年代多人選IT。今年多咗人選政治,我仔學校今年有畢業生入到哈佛政治,亦有畢業生入牛津政治。女拔都有人入牛津政治。其次有好多都選BBA+Law,其實現實真象唔係全部都好似傳媒報導一樣。

珍珠宮

畀面勳章

20020116 發表於 18-8-15 13:51
我又覺得唔出奇,選科都有一個潮一個潮,我嗰個年代多人選IT。今年多咗人選政治,我仔學校今年有畢業生入 ...

我個年代尖子都係入金融同IT.
外國學術尖子係多入政治, 醫科比較上唔算多. 可能同佢地個邊讀醫的過程同前途有關, 所以個邊讀完醫又真心從醫的人我感覺上比香港多.

作為尖子, 選擇比人多, 最好能夠冷靜真心諗下自己的理想/興趣/強項. 唔好跟潮流.

公爵府

starrymama 發表於 18-8-15 13:57
我個年代尖子都係入金融同IT.
外國學術尖子係多入政治, 醫科比較上唔算多. 可能同佢地個邊讀醫的過程同前 ...

你放心都得喇,以我所知香港呢兩年多咗尖子讀政治,仲要係外國名牌大學,只係傳媒冇報啫。香港人材不缺,不過呢班人材外唔外流就難講喇

珍珠宮

畀面勳章

20020116 發表於 18-8-15 14:00
你放心都得喇,以我所知香港呢兩年多咗尖子讀政治,仲要係外國名牌大學,只係傳媒冇報啫。香港人材不缺, ...

我冇唔放心, 我好平常心.

伯爵府

功利得過讀商科?

男爵府

回覆樓主:

雖然話有言論自由,但咁樣把口唔收真係好負面喎。唔理係咪功利,我哋都須要醫生醫病。

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

係功利就唔揀醫
我做醫生個朋友講,佢話辛苦到乜咁,由讀到做都係,責任又大,佢話佢哥做business 賺得多幾多

男爵府

starrymama 發表於 18-8-15 12:21
揾錢最多的一向係從事買賣生意個批, 個批好多唔係叻係學術上.

做生意個d人有時都要講運氣,未必個個成功,我覺得醫生好叻(特別係外科醫生),靠實力
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

珍珠宮

15週年勳章

酸葡萄

大宅

回覆樓主

講真,大家想唔想或者夠唔夠膽比啲邊緣考生入到醫科嘅人去醫?係人都想比啲叻人醫架啦

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

理得人地講乜!!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

睇個人選擇讀醫嘅原因

水晶宮

回覆樓主

讀書叻但淨係為左錢,係唔會捱得過成個med school 加實習加之後既工作同training. 點都要有 d 興趣有 d 抱負先會頂得住。

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主:

人地夠分入,就有權選擇讀咩科。
夠竟係咩人咁無聊,咁樣話人地呢

男爵府

yl88 發表於 18-8-15 12:31
讀醫都好過讀神學,起碼對有貢獻!

點解這樣想? 如果仔女真的想讀神學將來say做牧師, 點解會對社會無貢獻?
:-D :-D :-D :-D

男爵府

回覆樓主

其實可否還原基本步?我自己對細路的希望是夠分可以入他想入的大學讀想讀的科,他自己想點就是他的事。 同意上面jm講細路要有目標才有拼勁考好D,讀什麼我真的不左右不插嘴。之前有個狀元去讀音樂我真心為他和他父母拍掌叫好。
:-D :-D :-D :-D

大宅

starrymama 發表於 18-8-15 13:40
所以我一問始都話唔明全部本地學校出來的尖子都清一色興趣係醫科, 係米真係咁啱.

...

朋友间男校,今年理科個班尖子,大约20幾個入佐醫科。另外一班10幾個咪揀law

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

nerolibaby 發表於 18-8-15 12:07
自己個個讀唔到嘛…

哈哈

大宅

回覆樓主

因為醫生已經係最唔需要有背景而又可以成功嘅高社會地位高人工職業,賺錢易過律師ibanker,醫到人滿足感大,感覺能人所不能,律師ibanker屋企唔夠人有錢或者無人脈已經輸一半有多

首頁

尾頁

跳至