自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

回覆 gigi1227 的帖子

導盲

/工作犬被Train到可以 Pee / Poo on comand .

公爵府

emasdfg 發表於 18-8-18 14:06
你呢種人就係我鐘意狗多個人嘅原因。

同我講邏輯? 條街有人所以地球上其他物種全部應該消失,以免影響到 ...

只要唔好「影響其他人」,您鍾意養乜、養幾多隻,點養法都唔會關任何人事,話知你養隻恐龍都冇人會理您㗎。
唔明白依家已經有狗廁所同狗公園㗎啦?乜守秩序跟規則真係咁難?正如汽車就要响道路上行駛一樣,駛上行人路或唔跟規則就俾人鬧,俾人白眼,怪得邊個?
仲有,請您明白一個人行為是否自私,應該係由身邊嘅人評論,並唔係自己把口講出黎。如果真係由當事人口中覺得自己行為唔自私就係唔自私的話,咁呢個世界就會有好多您呢啲人㗎啦。

Miulo    發表於 18-8-18 18:46

公爵府

IamTvbuddy 發表於 18-8-18 14:59
回覆 gigi1227 的帖子

導盲

好乖

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

複式洋房

WWT1234 發表於 18-8-18 16:20

只要唔好「影響其他人」,您鍾意養乜、養幾多隻,點養法都 ...

守規矩當然係一定要,包括拾狗屎以及用狗帶。
但規矩並冇包括你所講嘅「條街有人就唔好阻住啦」。如你要咁講,咁唔守規矩嗰個係你,因為規矩冇話過只准人類先可使用條街。

香港係有狗公園,咁隻狗都要行去狗公園啦係嘛?唔通你發明咗隨意門?
定係你覺得養狗人士唔住喺狗公園入面就唔唔好養?

仲有,要講「阻街影響別人」,有啲人咪仲阻街~唔單止影響別人,值頭阻埋小動物添呀

複式洋房

M.I.L.L. 發表於 18-8-18 11:54
各樣生物死物都是共同擁有地球,即使一條路,都不是人類專有的,但經過多年人類把大部份資源都據為己有。。 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

公爵府

emasdfg 發表於 18-8-18 17:08

提提您,養唔養狗完全係狗主自己個人問題,自己冇能力養或自私自利咁養,對隻狗黎講完全係無辜,但係千奇咪搵隻狗黎做自己自私自利行為嘅擋箭牌!
其實租架貨van ,坐的士去狗公園有幾咁難?冇錢?冇時間?
負責任嘅狗主無論路程幾長幾短都可以將自己狗隻送去,而且帶狗狗散步去廁所完全係狗主自己個人責任,你唔好話您冇諗過就養。
正如車主想駛自己架車入停車場一樣,都係响由道路駛入停車場並唔會剷上行人路,唔守規矩,唔通啲車主都係住响停車場?

其實,您知唔知點解汔車有道路,單車有專用線,人有行人路,但係狗冇俾狗行嘅專用線?

複式洋房

WWT1234 發表於 18-8-18 17:39

提提您,養唔養狗完全係狗主自己個人問題,自己冇能力養或 ...

提提你,究竟你係唔係唔明白[規矩]係咩意思? 洗唔洗返去讀吓書?規矩係由authorities set 嘅 guideline, 唔係你個人意見。香港邊一條規矩係狗唔可以喺條街到行?

你嘅車上行人路嘅例子係完全唔relevant。車唔可行上行人路係規矩,係法律。除咗禁區外,狗唔可行上行人路完全唔係咩規矩,亦冇任何法律根據。只係你個人自私自利嘅諗法

中形及大形狗隻至少每日去街兩次,每日租貨van兩次去狗公園?唔夠錢咁做非常正常。
狗主帶狗喺街/狗公園行完全係個人option, 同你所謂嘅負責任完全無關
地球上一定會有其他物種存在,總會有啲野阻住你行路,你諗清楚自己生存喺世上咁多嘢阻住你行路,不如及早喺地球上消失

公爵府

emasdfg 發表於 18-8-18 18:43

提提你,究竟你係唔係唔明白[規矩]係咩意思? 洗唔洗返去讀 ...

其實我唔明白唔緊要,我讀幾多書都唔重要,最重要係您哋啲自私嘅狗主做埋啲行為係好神憎鬼厭。你唔好再搵隻狗做擋箭牌啦,唔通隻狗識睇字?陰功⋯

至於架車駛上行人路唔relevant, 咁行人唔行行人路,行馬路又啱唔啱?呢個行人俾司機boo,俾司機問候屋企老人家,我只可以講,鬧得好!

請您接受一個現實,就係一個人驚狗就驚狗,話之你隻狗幾咁大隻同幾咁細隻都係狗,唔通隻曱甴大隻識飛嘅先叫曱甴,細隻就叫dolly咩。
既然您哋咁自私唔理他人感受在先,咁隨意放狗而遭人白眼,俾人問候。怪得邊個?

您呢啲完全唔顧及他人感受嘅自私狗主行為,真係洗銅錢夾大聲啲典範。

您究竟知唔知道點解汽車行駛馬路,單車有專用綫,行人有行人路,但係狗冇狗專用路嘅原因?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

newme 發表於 18-8-17 23:54
真心問,請不要誤會這是鬧交帖。我都有親人朋友養狗,對於狗我無討厭。

我見到有D狗主好似當自己隻狗係公 ...

呢類人唔係因為隻狗,都有其他嘢覺得自己大曬

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

我夠覺得好多家長覺得自己小朋友大晒,成日著鞋踩上座位,冇品冇同理心既人周街都係。d人冇品唔養狗養其他動物一樣會冇品

子爵府

畀面勳章

calvin1230hk 發表於 18-8-18 01:09
唔可以話大晒嘅,有D真係太過了。
好似狗狗去完便便唔處理,見過有個C9隻狗痾完,佢扮唔知走咗去,D街坊叫 ...

直頭賤啦唔執屎,鬼唔望佢自己踩返中

複式洋房

WWT1234 發表於 18-8-18 19:22

其實我唔明白唔緊要,我讀幾多書都唔重要,最重要係您哋啲 ...

咦?乜你唔同我拗規矩嘞咩?
我明呀,因為common sense 就係狗係用行人路囉,規矩呢㗎嘛。 common sense 你有冇??

而你講多100次乜q 車上行人路嘅example都係一樣,唔relevant 就係唔relevant, 因為車用馬路先係規矩。 其實你lag機定係理解能力有問題?不斷重複又重複講一樣錯嘅事

自私自利係你呢種人姐,你個人唔鐘意就希望全世界其他人/物種死開就曬你。唔單止自私仲好q反智。

都係嗰句啦,世界上所有物種喺你面前消失係冇可能,你自己消失咪仲好~

複式洋房

子爵府

畀面勳章

emasdfg 發表於 18-8-18 17:08

唔好勞氣,法例冇規定狗不可以使用道路,跟足規矩做不去觸犯法例就得,所以唔駛理佢地d唔鍾意狗既人講野,有d人係好霸道,自己唔鍾意就連人地鍾意都覺得篤眼篤鼻,同樣地自己鍾意既野唔好逼人地都鍾意

公爵府

emasdfg 發表於 18-8-18 20:48
咦?乜你唔同我拗規矩嘞咩?
我明呀,因為common sense 就係狗係用行人路囉,規矩呢㗎嘛。 common sense ...

我估您到依家都唔知自己錯咗啲乜,仲一直以為自己啱曬。

當有人指出問題所在您就咋訓,大佬呀!您要咋訓冇人會叫得醒您。有時道理係未必啱咋訓嘅人聽,唔啱聽嘅道理,就算我講多幾次您都會覺得irrelevant.

您要清楚知道呢個世界並唔係淨係得您和您的狗狗,我只希望您和您的狗狗出街時能尊重其他道路使用者啲感受。

複式洋房

象牙宮

2024年龍年勳章

月見草 發表於 18-8-18 00:44
乜冇養過狗就會心理唔平衡?
有醫學根據嗎?

真係O嘴。

複式洋房

cherrycwy 發表於 18-8-18 21:15
唔好勞氣,法例冇規定狗不可以使用道路,跟足規矩做不去觸犯法例就得,所以唔駛理佢地d唔鍾意狗既人講野, ...

我冇勞氣呀,仲比佢笑死添~ 完全就係以為自己大曬嘅完美人辦
其實我唔係逼人地鐘意狗,只係好驚有狗主會因為某啲人嘅謬論而委屈咗狗狗,唔比狗狗去街。

公爵府

emasdfg 發表於 18-8-18 22:06
哈哈哈,我錯咩呀?真係唔知喎, 有邊一點係錯咗?

我都可以話,你呢個人好影響到我,影響到我使用BK嘅心 ...

你本字典只有狗狗,邊會有「錯」呢個字?既然您都明白乜嘢叫影響,咁希望您明白唔好影響其他道路使用者「心情」。

不過,有一樣嘢好唔明,住我樓下都有人養狗,我哋大家都互相尊重對方。唔知點解您令我突然咁憎佢哋!唔通真係老鼠屎效應?

好老實,以下嘅報導真係一單都厭多

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180816/58571359

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20160723/19706753

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20070626/7255479

首頁

尾頁

跳至