想生BB

跳至

首頁
34567...13

尾頁

別墅

littleppooo 發表於 18-9-3 12:50
哈哈,我會摸住腹位講嘢,為佢祈禱(emoji)

我拉扯唔算好密,m come feel多少少。

我倆公婆每晚都為整個IVF療程祈禱,得與否都是祂的安排,最重要心裏有平安。

懷孕過程要經歷很多高低起伏,即使成功著床後,前面還有很多關要走,真是關關難過 關關過,沒有祂就真是很難過。

別墅

Angela0417 發表於 18-9-3 16:00
我倆公婆每晚都為整個IVF療程祈禱,得與否都是祂的安排,最重要心裏有平安。

懷孕過程要經歷很多高低起伏 ...

真的, 關關難過, 關關過。 懷胎十月, 好多事可能會發生, 要面對, 做ivf嘅媽媽一定要特別堅強,勇往直前!
冇野難到我地嘅! 我地一齊為自己打氣, 集氣,加油
只要有信心, 豬bb 一定會痴住我地豬媽媽架

大宅

Salad168 發表於 18-9-3 00:17
恭喜妳!希望接妳好孕!

你係放胎第幾日開始有感覺架?

我頭一個星期都好有feel,不過有d人又冇乜feel ,個個唔同。因人而異

大宅

littleppooo 發表於 18-9-3 07:17
我放胎後,完全冇將生冷嘢入過口。
我日日飲花膠/響螺燉雞湯。
食蛋白、飲鮮奶。

Good ,食雞蛋,蛋黃多食埋,對bb 好好架。

大宅

littleppooo 發表於 18-9-3 07:24
雖然係可惜,但中到一個已經係安慰!好好保護呢個珍貴嘅bb。
有時候自己都幾多嘅緊張,谷m geel會唔舒服, ...

唔好諗咁多,呢d都係因人而異。未必個個都會有著床血架,你衣家最緊要放鬆心情,睇多d搞笑野。緊張會令子宮收縮,bb難痴實。我都係10幾日後先有小小啡。盡量做d令自己開心既事。

別墅

Angela0417 發表於 18-9-3 16:00

懷孕過程要經歷很多高低起伏 ...

我都係剛剛8月31日係台灣植入,醫師話要等14日先可以驗,真係每一日都令到人好緊張呀!

大宅

回覆 yukicheung0901 的帖子

你放胎個日係幾點放吖?知唔知放胎前幾時將粒胚胎解凍?

別墅

zzzccc 發表於 18-9-3 17:24
我都係剛剛8月31日係台灣植入,醫師話要等14日先可以驗,真係每一日都令到人好緊張呀!
...

係呀, 好似每日d時間都過得好慢咁,
我等左7日咋。。。我9月12日先可以驗!
今日條腰有d冤痛, 你地有冇呢?

大宅

Y.L 發表於 18-9-3 18:59
回覆 yukicheung0901 的帖子

你放胎個日係幾點放吖?知唔知放胎前幾時將粒胚胎解凍? ...

前1-2日解凍。我放胎係朝早9點幾放

大宅

咁早解凍架!我放胎前一個鐘先解凍好,所以見唔到有無持續分裂 / 變差。我都以為會提前1,2日解凍好,放胎前問醫生有無再分裂,佢先話岩岩解凍左一個鐘,所以睇唔到。其實會唔會提早啲解凍會好啲

大宅

Y.L 發表於 18-9-3 19:39
咁早解凍架!我放胎前一個鐘先解凍好,所以見唔到有無持續分裂 / 變差。我都以為會提前1,2日解凍好,放胎 ...

係呀,我植入前2日佢解凍咗一粒,植入前一大早係咁炸我。話果粒胚胎有一個細胞萎縮咗。因為我有4粒day3胎。我諗佢諗住培植到day5掛。好彩萎縮果粒係B grade 。植入前一日解凍果粒就係A. Grade

大宅

yukicheung0901 發表於 18-9-3 20:36
係呀,我植入前2日佢解凍咗一粒,植入前一大早係咁炸我。話果粒胚胎有一個細胞萎縮咗。因為我有4粒day3胎 ...

我得3粒,2粒grade1,1粒grade2,3粒都8cell,放咗1粒,醫院聽日先話到畀我知嗰2粒等唔等到day5雪起。(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

oomilk 發表於 18-9-3 19:14
係呀, 好似每日d時間都過得好慢咁,
我等左7日咋。。。我9月12日先可以驗!
今日條腰有d冤痛, 你地有冇 ...

我時不時都腰痛,不過最痛都係放胎後day 1 & 2, 直情痛到醒咗要坐起身,唔知咩事

今日超級攰,一起身返工就好似冇瞓過咁,完全冇精神工作,好辛苦先捱到放工。

等待好痛苦呀,仲有兩日 前晚發夢抽血驗bingo, 希望會成真啦,繼續祈禱

大宅

littleppooo 發表於 18-9-3 20:55
我得3粒,2粒grade1,1粒grade2,3粒都8cell,放咗1粒,醫院聽日先話到畀我知嗰2粒等唔等到day5雪起。(emoji ...

哦。。你係邊間醫院做架?

大宅

yukicheung0901 發表於 18-9-3 21:39
哦。。你係邊間醫院做架?

QM公家呀

大宅

RisaRisa 發表於 18-9-3 21:16
我時不時都腰痛,不過最痛都係放胎後day 1 & 2, 直情痛到醒咗要坐起身,唔知咩事

今日超級攰, ...

我都係!
我星期四放,連放4日,今日先返返工。
真係攰到一個點
我仲一直打喊露,不下30個喊露

別墅

littleppooo 發表於 18-9-3 21:47
我都係!
我星期四放,連放4日,今日先返返工。
真係攰到一個點

我星期五放咖。但放完之後又無咩特別感覺,唔會覺得好攰喎!仲要等多10日先驗得!

別墅

我都28/8 放左~ 我放day 5 胎~ 我完全冇感覺😢d人話會吉吉地又冇胃口~ 我反而係係屋企悶到成日食野~ 之後又見到jm用紅d綠d驗~ 咁岩屋企有~ 我又玩下琴日~ 紅d得一條淺控~ 綠d 白雪雪😢好難捱~11 號先驗血

別墅

Emily620 發表於 18-9-4 11:15
我都28/8 放左~ 我放day 5 胎~ 我完全冇感覺😢d人話會吉吉地又冇胃口~ 我反而係係屋企悶到成日食 ...

加油jm 好快一齊報喜

別墅

回覆 zzzccc 的帖子

一齊加油你地等待期間有咩特別反應
我仲有7 日去驗 好驚

首頁
34567...13

尾頁

跳至