自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

禁止訪問

子爵府

"危險得過粒子彈? 周圍都係人喎, 唔一定準㗎,之前咪有個差人開5槍,得1槍中個犯。"

唔好意思,呢段真係正,睇一次笑一次。

大宅

2018復活節勳章

傻豬仔 發表於 18-11-7 10:36
係,十幾年前有個軍裝比痴線佬界頸,因此變左植物人,而家做警察真係唔易,開鎗又死,唔開鎗又死 :igiveup ...

好記得呢單,一把界刀,害人一世變植物人,比死更難受。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

女警vs持刀男開槍制服都甘多野講,如果今次系男警相信佢要一死以謝天下。
有無一條規例話系鬧市系唔可以開槍?依家就知個男人持刀者,當時嘅女警系咪要考慮埋佢身上有無爆炸品/助燃物?我仲記得上次俾個神經阿伯燒親嘅女學生,好心痛佢。

珍珠宮

牛子 發表於 18-11-7 11:25
香港警察都是善良的, 制服非華裔疑犯前都要識講16國語言示警, 如果唔係就有班維權人士衝出嚟架啦
...

珍珠宮

jodylulu 發表於 18-11-7 09:14
個女警有排解話

救了市民,應該加許

公爵府

傻佬多,自我核心。
期待2019

公爵府

傻佬多,自我核心。
期待2019

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

神經病人

侯爵府

啲C字頭咁多仇警人
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

珍珠宮

olkan 發表於 18-11-7 09:19

有排俾人照肺,唔洗升。

勇敢地救了市民,點解要俾人照肺?不是應該讃賞?

侯爵府

環保接龍勳章

諗係昨晚睇J2套韓劇, 新紥師兄, 講警察, 又係話警察開槍好大鑊, 有排寫報告/問話, 直情當嗰警察係疑犯咁.
件事剛剛發生啫,
但我相信警察有足夠專業訓練既.
俾多D時間去了解才批判吧.

禁止訪問

珍珠宮

ngokwan 發表於 18-11-7 11:50
勇敢地救了市民,點解要俾人照肺?不是應該讃賞?

因為警方有守則,地鐵站咁多人,再開槍係好危險嫁,如果唔係射中個犯,射倒途人,真係死人/重傷就慘了。可況個壞人係攞小刀,又唔係槍或殺傷力重嘅武器。咁嘅情況去開槍變得過火了。

男爵府

castle100 發表於 18-11-7 09:36
回覆 淘寶 的帖子

昨晚營盆街百佳先有道友偷嘢比人捉!我同仔撞到正!嚇死!仲有美居m記成日好多D道友流浪 ...

我都見過,係旺角金魚街買魚中,個道友瘦猛猛,都要幾個便衣大力㩒實,先捉得住。店舖老細話咪睇佢係道友,發起力時好大力,要幾個警察先㩒得住,重話周不時見到。

琥珀宮

jodylulu 發表於 18-11-7 09:14
個女警有排解話

個女警好彩,萬一打到途人,佢就大穫。

珍珠宮

olkan 發表於 18-11-7 11:57
因為警方有守則,地鐵站咁多人,再開槍係好危險嫁,如果唔係射中個犯,射倒途人,真係死人/重傷就慘了。可 ...

如果如果。。。

如果個犯拿小刀斬死途人,大家會覺得怎樣?

禁止訪問

珍珠宮

木土土 發表於 18-11-7 11:59

同埋真係好有勇氣, 和自信熗法準先得

要知道, 好多差人既熗都是善良的熗, 未開過, 因為開火真係要寫報告都好煩, 同埋有機會要接受心理附導

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

明顯襲警喎~

木土土 發表於 18-11-7 11:59

【星島日報報道】警方今早在深水埗港鐵站大堂截查一名男子時,對方亮出鎅刀指嚇,警員經警告無效後對方開一槍,男子腹部中彈送院治理,目前情況危殆。大批警員封鎖現場調查。

事發在今早7時許,一名隸屬西九龍機動部隊的女警巡經港鐵站大堂時,截查一名50多歲男子,對方突然亮出一把紅色鎅刀指嚇,女警先對其作出警告,無效後拔槍並射向該男子。疑犯腹部中槍,被警員制服,受傷由救護車送瑪嘉烈醫院救治。

大批警員到場調查,並封鎖地鐵站內部分通道,警員在現場大堂檢獲一把紅色鎅刀,地面遺下數張紗布及一枝筆。案件交由西九龍總區重案組跟進。至於開槍的女警就由重案組探員陪同下,返回警署協助調查,其佩槍交鑑證科檢驗。另外,傷者在醫院接受手術後,已經取出彈頭,並由醫護人員交給探員,他目前情況危殆。

深水埗分區指揮官周毅剛警司表示,事發在今早7時40分,西九龍總區機動部隊展開反罪惡行動,一男一女警員巡經深水埗港鐵站大堂時,發現一名中國籍男子行迹可疑,於是上前截查。該名男子當時前胸孭有一個背囊,他突然從背囊取出一把長約15厘米長的鎅刀,並露出刀鋒企圖襲擊女警員。女警員感到生命受到威脅,經警告無效下,向其開槍。該名男子左腹中槍,受傷由救護車送往瑪嘉烈醫院救治。案件交由西九龍總區重案組調查。

周毅剛續說,該名男子持本港身份證,警方正調查其動機。他強調,警方有足夠的指引及訓練,去處理同類事件。他又指,該名女警有信心擊中疑犯下才開槍。案件目前仍在調查。

據悉,開槍女警入職5年,約半年前調至西九龍機動部隊。至於受傷男子有案底。

放下自在

首頁
34567...12

尾頁

跳至