自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

洗奶樽液一年只用4支??

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

另外:專科好貴

珍珠宮

我估我陀B到生B到依家(11個月),
洗左近廿萬。。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

樓主到底生左/過未? 邊有咁數據化?

我生三個,真係計唔掂

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

tsung 發表於 18-12-27 08:33
心水清

係啊

珊瑚宮

bbshop_bb 發表於 18-12-27 06:51
謝謝,我一直都搵一個參考預算。

備孕中,乜都唔識

加油

珊瑚宮

fiona1008 發表於 18-12-27 12:01
我反應都係,俾媽咪個讚太有心了

係啊,通常只記得大數大慨幾多
啲林沈嘢都冇特別記住

男爵府

回覆樓主:

我ivf , iui 盛為15萬掛
產檢都應該1萬
生仔開刀9萬
坐月好似7萬
買BB野真係冇計過,應該1萬5千吧。
反而生左後,餵人奶,都係買下衫仔,片,同cream 多。暫時吾太用得多錢,反而生B前用好多錢,好彩媽咪資助d,世上真係媽媽好。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我產檢同生都係政府醫院,其間有一日要入院全日驗血糖,加埋買部血糖機,個度千幾蚊。

陀B到生B後餵人奶,買康鈣C、鈣思寶、鈣片,1000蚊左右。

因為加入咗唔少奶粉媽媽會,又報咗唔少呢啲媽媽會講座聽,收唔少紗巾、手套仔、牛牛被等,最後我只係買咗10條左右紗巾,唔過100蚊。

俾咗好似5000蚊奶奶幫手煲薑醋,請親戚同公司同事食。

我喺我媽屋企坐月,唔計平時家用再俾多5千蚊,阿媽其實冇要求收錢只係我話要俾,自己全力湊B,佢負責煮飯俾我食,食普通正常飯餸,冇食過補品滴雞精個啲。

BB衫有親朋戚友送,亦有同事俾2手衫,所以自己出錢買嘅好少,1歲前衫褲鞋袜應該唔過1000蚊。

BB床淘寶貨,400蚊內,所有床上用品應該夾埋唔過1000。

返工要泵奶,買咗AVENT 手泵一個 480蚊,優合電雙泵大概400蚊,另外AVENT奶樽同儲奶杯,再加埋洗奶樽液同埋保溫袋我估全部3千蚊。

9個月後漸漸收奶,要開始補奶粉,初期食奶粉媽媽會個啲細罐試用或加幾十蚊就有大罐試用奶粉,之後去藥房買都唔係好多罐,個度應該唔超過4罐,最多千零蚊。

BB加固後食米糊為主,到9個後月先食粥仔飯,米糊我都唔記得用咗幾多,應該都十幾罐或盒,個度都1000蚊。

尿片真係唔知點計喇,初生1日8-12條,之後便便冇咁水之後先唔使換咁多條,但都要1日6-8條,幸好又係入咗啲尿片媽媽會,有試用或COUPON,同埋去藥房買,比去超市或萬0平好多。

AEON BB展時買咗成箱脫脂棉,屋企用佢濕暖水抹BB 屁股,個度好似幾百蚊,出街先用濕紙巾,買唔多過20包。

聽講座收唔少BB沖涼液同LOTION試用,朋友又送俾我,所以自己基本上唔使點買。

仲有老公買咗個小蟻CAM用黎俾我返工泵奶時可以望吓BB,個度好似百幾二百蚊。

BB玩具方面,1歲前都唔多,應該只係幾百蚊內。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

親親小孩子 發表於 18-12-27 20:56
我產檢同生都係政府醫院,其間有一日要入院全日驗血糖,加埋買部血糖機,個度千幾蚊。

陀B到生B後餵人奶, ...

仲有漏咗,雙滿月擺3圍,個度萬二蚊左右,不過長輩都俾唔少人情,所以最多只係出一半。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

JD930 發表於 18-12-27 19:56
係啊

水晶宮

好犀利,記得好detailed, 平有平養的 good example

大宅

海仔媽 發表於 18-12-27 08:14
好細心 我連呢個假期駛左幾錢都唔記得

同我一樣

大宅

馬爾泰若㬢 發表於 18-12-27 11:44
有奶粉咁平?

我當年都係差唔多。。。
頭半年食人奶,之後半人奶半奶粉,一來六個月後奶粉係平啲,二來當時我係睇邊隻奶粉平就買邊隻,有啲奶粉做promotion 或推廣,真係可以好平,我當年係買蔡少芬代言個隻,同另一隻瑞士奶粉,可以平到80蚊罐

水晶宮

回覆樓主:

bb 睇醫生用1萬? bb 幾大??

大宅

回覆樓主:

我30週,,淨計做t21都無左$7500,私家產檢$1200一次都去左6 7次,未計其他野,樓主好勁

珊瑚宮

親親小孩子 發表於 18-12-27 20:56

陀B到生B後餵人奶, ...

犀利

男爵府

回覆樓主:

以上銀碼應該淨係for個B㗎,亞媽既洗費應該冇計,咁大人一向都係要食要洗,隻不過樓主係善意提醒生多個B個家庭開支相比二人家庭既分別姐。
樓上有D係咪諗多左吖?

男爵府

bbshop_bb 發表於 18-12-27 06:51
謝謝,我一直都搵一個參考預算。

備孕中,乜都唔識

男爵府

海仔媽 發表於 18-12-27 08:14
好細心 我連呢個假期駛左幾錢都唔記得

其實我係用apps計架咋

首頁
34567...9

尾頁

跳至