夫婦情感

跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

其實樓主一直活係老公底下,老公唔比點點點,出走一星期要靠阿媽接濟都唔識死,仍然話佢老公問題,佢老公固然最大問題,但明知是困局,自己係唔係要行出個困局,你堅持做局中人,又有邊個幫到你?

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

Chujaimama 發表於 19-3-21 11:00
回覆 kiss 的帖子

對!如果發皮氣走時可以因爲就咁擺低小朋友,都好自我下。要靠爸爸媽媽比錢,又驚老公CU ...
言辭咁辛辣直接
你同叫樓主潛水del po有咩分別

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

寶石宮

回覆樓主:

做ftm做得咁慘,不如自己搵自己洗

琥珀宮

點解咁既情況,你咁多年都唔搵嘢做?唔好話咩要湊小朋友,搵PT都得啫............................你老公俾哂屋企開支,層樓你無出錢又有得落名,但你只數你老公缺點,感覺非常不滿

男爵府

mini1204 發表於 19-3-20 10:04
唔係得佢一個人明; 係人都睇我出你驚咩,

而係99%既人都唔明點解你要將主動權雙手捧上

之前轉做ftm主要係想自己跟小朋友學業同照顧佢地,想照顧佢地多2-3年完成小學
而咁多年黎老公搵既錢係足夠正常開支
如果唔係佢咁洗錢,經濟係唔會有問題

老公講野唔止難聽,佢係個種逼你到牆角對住你咆哮,精神虐待個種

男爵府

Solarflare 發表於 19-3-20 08:27
咁你而家打算點?

沉日簽咗名做壓力測試,銀行經理話1個月內回覆可以借幾多,到時再簽名作實

呢個月內搵機會問佢究竟咩打算,係咪必要加按?

其實我想問加按層樓(低d利息) 筆錢攞嚟還現有供款個loan係咪work?仲有無其他方法?有無人咁做?

男爵府

beanlala 發表於 19-3-21 12:25
其實樓主一直活係老公底下,老公唔比點點點,出走一星期要靠阿媽接濟都唔識死,仍然話佢老公問題,佢老公固 ...

老婆出走唔係返外家唔通去酒店?

男爵府

littlefunpig 發表於 19-3-20 08:56
你拎到咪拎,大把媽媽又工作做野供樓湊小朋友俾錢請工人
有工人你都可以唔返工
懶到咁而家先知咩都無就要 ...

點解有工人,個阿媽留屋企照顧小朋友就叫懶?

男爵府

Chujaimama 發表於 19-3-21 01:54
我又覺得樓主自己都有問題,一味賴老公大男人,你有冇諗過可能佢維持頭家已負債,你唔加按係為自己離婚時有 ...

佢之前未失業時彈票係因為佢只係keep好少錢係我地聯名戶口,譬如佢搵$10000,佢會入$5000落我地聯名戶口,但係同時佢亦都係呢個戶口找數,到我要開支票時,就有機會彈票
並唔係佢本身無錢

除供樓供車,佢而家唔係有咩其他債務,佢純粹想攞錢出嚟做後備,怕份工唔穩定
我已經再三問佢要唔要我出黎搵工幫補,但同時我亦都要求cut走一d不必要既開支。佢唔肯cut,我打10份工都填唔到數

點解錢用去邊我無權出聲,到一日負擔唔到我就要比你地話我唔陪佢共患難?

男爵府

jumug 發表於 19-3-21 16:06
沉日簽咗名做壓力測試,銀行經理話1個月內回覆可以借幾多,到時再簽名作實

呢個月內搵機會問佢究竟咩打算 ...

如你地屋企經濟真係咁唔掂。
可否考慮大屋般細屋, 住細啲, 差餉地租都平, 最好舊樓因為管理費都平。
過咩生活, 都要睇自已能力。既然你老公已經無能力support 住大屋+有工人使+ftm生活... 開源節流才是辦法, 搬細屋cut工人, 話唔定仲會有番多餘既現金落袋。
同老公傾, 叫佢不要死充面子, 借錢渡日, 不會有好結果的。
我媽之前買樓... land search 時發現前業主搞到借4按 (唔好問我點借)... 好明顯還唔起, 才賣樓。唔想變成佢咁, 你兩公婆好好做下 financial planning吧。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jumug 發表於 19-3-21 16:10
點解有工人,個阿媽留屋企照顧小朋友就叫懶?

其實工人已經可以照顧小朋友。做ftm而有工人我都唔知有咩好做。呢度咁多jm都有同樣既疑問

男爵府

Chujaimama 發表於 19-3-21 11:00
回覆 kiss 的帖子

對!如果發皮氣走時可以因爲就咁擺低小朋友,都好自我下。要靠爸爸媽媽比錢,又驚老公CU ...

我地之前有好多問題,我比咗一年時間佢都無理會,再加上佢火爆既性格令我頂唔順。我媽叫我返外家唔好同佢正面衝突。 我無掉低小朋友,我每一日都有返去佢屋企附近睇佢地同陪佢地做功課溫書

我走個星期爸媽亦都無比錢我,我自己之前打工有積蓄,無去到1蚊都無

請你睇返我之前d post,佢人工唔係少,只係佢個人好大洗,洗錢亦都唔同我商量。如果唔係根本就唔會有經濟問題

翡翠宮

jumug 發表於 19-3-21 16:01
之前轉做ftm主要係想自己跟小朋友學業同照顧佢地,想照顧佢地多2-3年完成小學
而咁多年黎老公搵既錢係足夠 ...

佢而家擺明就係有問題啦; 我寧願精神虐待好過個袋一蚊都無

男爵府

littlefunpig 發表於 19-3-21 16:53
其實工人已經可以照顧小朋友。做ftm而有工人我都唔知有咩好做。呢度咁多jm都有同樣既疑問
...

淨係搞小朋友功課,安排興趣班,測驗考試....都已經好忙同好大壓力
我另外負責洗衫同煮早午晚飯,姐姐只係協助角色

再者,工人姐姐唔會自動自覺,要踢一踢先做。工人亦都唔可以代替媽媽位置。我離開個幾日,有次返去睇小朋友飯餸,姐姐只係pack咗3條單骨雞翼+白飯,小朋友投訴唔夠飽....去外傭page就會見到好多奇怪嘢

當然,在職媽媽隻眼開隻眼閉唔介意,都無話唔得既

翡翠宮

jumug 發表於 19-3-21 16:31
佢之前未失業時彈票係因為佢只係keep好少錢係我地聯名戶口,譬如佢搵$10000,佢會入$5000落我地聯名戶口, ...

佢而家唔係有咩其他債務

你肯定? 點肯定? 佢財政咩都唔同你講; 佢同你講既野都只係想你幫佢簽名
你如何肯定佢無其他債務?

打工唔係只係想填數; 你要令你自己有錢係身; 你問佢拎佢都比得咁勉強;咁點解唔自己去賺呢? 7仔返半日都有幾千啦

翡翠宮

jumug 發表於 19-3-21 17:24
淨係搞小朋友功課,安排興趣班,測驗考試....
我另外負責洗衫同煮早午晚飯

咁炒左個工人; 睇黎佢都無做D咩幫輕你, 洗衫煮飯都係你;工人做咩? 吸塵買送洗厕所唔洗8個鐘吧.

炒左佢最少拉均每月減6-7千

男爵府

mini1204 發表於 19-3-21 17:25
佢而家唔係有咩其他債務

你肯定? 點肯定? 佢財政咩都唔同你講; 佢同你講既野都只係想你幫佢簽名

係唔肯定架,我問佢,佢咁答,我無得求證
真係衰d唸,我怕佢叫我返黎只係幫佢簽名

沉日銀行經理講咗個最高貸款額我都嚇一跳,好怕佢借咗唔知又洗去邊

我唔係完全無錢係身,小朋友返學之前我仲有返工,有少少積蓄,不過唔多

男爵府

Solarflare 發表於 19-3-21 16:35

如你地屋企經濟真係咁唔掂。

我明白呢個道理,所以亦都唔想加按
只係唔知點推

佢呢排對我好正常,無發脾氣

別墅

回覆 lingfu 的帖子

有時直接講比對方思考,好過扭曲事實,圍爐取暖樓主一定好唔岩聽,但大家很花心思時間去回應樓主無非都係想幫佢姐。

別墅

回覆 jumug 的帖子

唔係講緊你去酒店定朋友度定外家,而係講緊要靠爸媽接濟比生活費你。

首頁
34567...12

尾頁

跳至