自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆樓主:

呢個擾民政策唔知邊個諗出嚟

N年前買餸用報紙包咸水草綁,演變到用膠袋,無論幾時用乜物料都係經營成本,商家已經打咗條數落去。
為環保想人減少用膠袋,徵費原本唔係問題,徵得費用用番落環保都講得過,但政府又唔想增加行政工作,唔去管理,直頭唔恨嗰$0.5,要商家自己收番落袋,咁點解條規例唔係唔要袋可以減5亳去鼓勵市民拒絕商家畀膠袋?買完野,收銀一手5亳子,一手膠袋,問客要邊樣,加個環保籌款箱喺左近,分分鐘啲客唔要袋要個5亳子,然後放埋入個箱,成件事咪開心好多囉!
My little Son

水晶宮

我有時都唔明d人嘈咩?5毫子姐,睇到天咁大!!仲要人地都係打份工,係要難為人

wcpcelia    發表於 19-3-27 15:39

伯爵府

karensee 發表於 19-3-27 06:15
但係商户啲膠袋唔係政府俾佢地,而係要商户自行去批發商度買,

去批發商度買膠袋非常便宜!

大宅

講起5毫子膠袋我就猛,我做某快餐連鎖,昨日有一位媽媽來買嘢,要打包,比5毫子買個膠袋,我話飲品放埋入去會容易瀉噶喎,佢立即答我,我唔理,我比左5毫子你,你搞掂佢,D語氣超差!

別墅

k-k-mummy 發表於 19-3-27 13:23
呢個擾民政策唔知邊個諗出嚟

N年前買餸用報紙包咸水草綁,演變到用膠袋,無論幾時用乜物料都係 ...

無錯,所以最大問題係政府搞徵費搞得差,果5毫係真係比政府就大家無野拗

伯爵府

因為不給膠袋, 大部分時間我都不去購物. 上淘寶買. 事實上現在很多商店的顧客都少了很多.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

小小馬奇朵 發表於 19-3-27 11:11
咁係個售貨員有問題
我喺Muji買衣物類嘅嘢,都會同售貨員拎番個透明袋入住再放入我自己袋,一直冇問題
...
muji 購物,收銀員多數會主動話幫我放入重用的透明膠袋中

禁止訪問

子爵府

dede2005 發表於 19-3-27 14:01
muji 購物,收銀員多數會主動話幫我放入重用的透明膠袋中

好貼心

侯爵府

祖明 發表於 19-3-27 02:04
我做乾貨零售,膠袋徵費已實施多年,有某D客好好,問你攞膠袋會自動俾$0.5,亦有客人好老馮咁話冇袋裝㗎?
...

要拎膠袋我比0.5冇問題
不過有d 商家收1蚊5蚊
我覺得太過
雖然收幾多錢係自行決定

所以盡量都用環保袋

琥珀宮

caryfox 發表於 19-3-27 02:55
膠袋徵費⋯⋯我是顧客,也見過不是公司濫收徵費,雖然我習慣帶著幾個環保袋出街,

但也時常見到店家 ...
同意

公爵府

祖明 發表於 19-3-27 12:25
俾時仲好悔氣掉落枱你自己執都試過

Exactly!! 俾乞丐咁

大宅

環保d 帶個袋出街 咪唔洗比5毫人地賺囉!哩到個個都咁鬼計較邊個賺個5毫。講真就算係政府袋既,你地d錢咪又係去左明日大嶼山計劃,咁樣又好有意義?原意都係想環保d姐,咁計較d錢去左邊個個袋時,不如努力d搵錢啦

子爵府

祖明 發表於 19-3-27 02:04
我做乾貨零售,膠袋徵費已實施多年,有某D客好好,問你攞膠袋會自動俾$0.5,亦有客人好老馮咁話冇袋裝㗎?
...

用紙袋同price in cost
避免d客煩

子爵府

mike89 發表於 19-3-27 12:12
試過照收錢,百佳惠康都一樣收0.5

我家附近間百佳買鮮魚或凍肉成日都照收$0.5先有背心袋,一係比平口袋你但其實裝唔曬條魚會漏血水,好心咁大間公司唔好呃小市民啦!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

siupigwai 發表於 19-3-27 13:42
無錯,所以最大問題係政府搞徵費搞得差,果5毫係真係比政府就大家無野拗
...

This is the point!
係人都知原意係少用膠袋啦,問題係好多人俾果幾毫子俾得唔gur 。好似樓上講5毫買個老麥膠袋,真心會嬲
如果真金白銀5毫買個統一嘅膠袋。真係俾政府,會少好多爭拗

公爵府

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Chowying 發表於 19-3-27 12:16
試過睇中個手袋仔,千頭,個紙袋要我兩蚊,重大大隻字人地公司 logo, 好似比埋錢佢賣廣告咁, 個心非常之 ...

做得好
廢事要人蝕左個紙袋錢

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mike89 發表於 19-3-27 12:12
試過照收錢,百佳惠康都一樣收0.5

我諗睇邊間卦

我樓下個間F字頭超市
成日都比膠袋我
我多數買幾件豁免產品加乾貨 , 咁佢就一個透明袋都唔用
次次比大膠袋

首頁

尾頁

跳至