自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

mekoyo 發表於 19-4-10 19:00
不是剛新婚,我不是話老公出差去幾耐係假,只係想知下係咪做auditor 都係成日去,因為身邊冇朋友另一伴做a ...

我已經是n年前的auditor, 唔知up 唔update. 我的年代做senior 或以下level要成日返大陸,一返都幾個禮拜甚至個幾月,甚或斷斷續續幾個月(IPO), 因為audit一次好多嘢要在client office做。我自己都係senior已轉commercial, 唔知manager以上情況,不過我覺得升咗manager應該出少d同短d啩,起碼唔使坐喺client office 做field work, 不過都會要親身去吓同個客開吓會review 吓files咁,我諗就算飛都唔使咁長時間啩(除非超大job manager都要砌埋一份)。

大宅

我轉做FTM前,做左14年big 4,big 4要唔要出差,好睇你開邊啲客,好似我個朋友專做日本客,就近乎唔使出差,出都係去日本,其他既,即使做到partner,好多都出差出到暈。你老公工作巳經咁大壓力,佢需要既係一個體量獨立明白佢既老婆,唔好諗咁多啦,反正好多野你都控制唔到。仲有,如果你唔想你老公被笑到面黃,千祈唔好辭工跟佢出差。

大宅

flori 發表於 19-4-10 21:31
做咁多年都係senior asso? 其實做咁多年都唔升manager公司根本係逼緊你走。btw我朋友做咗幾年b ...

唔係多年都係senior ,係由2 nd tier 轉去big 4 ,做左年半左右,依家係senior 2 ,仲有senior 3至到Manager

珍珠宮

好媽媽勳章

咁當然飛唔飛視乎做咩job多,有人真係全部大陸job無咩幾何喺香港,我當年算少大陸job, 但有一個job都要返近一個月。

侯爵府

mekoyo 發表於 19-4-10 21:34
唔係多年都係senior ,係由2 nd tier 轉去big 4 ,做左年半左右,依家係senior 2 ,仲有senior 3至到Manag ...

正常30歲應該做到manager了,如果你同老公一樣咁後生既話其實應該搵自己想做既事分散注意力。幾年黎都擔驚受怕其實應該同老公傾下睇下點令你好過啲

子爵府

識好多auditors, 呢行出差密,工時長在這個行業係正常;食得咸魚抵得渴,呢行係辛苦但始終叫專業人士,前途穩定。頭幾年係好辛苦,但捱到manager後,可以試下轉出去做commercial,有可能出差少d.

樓主不用胡思亂想,唔係個個男仔返大陸都花天酒地,我見好多人係標準愛妻號。而且夫妻信任係基本,但當然見面時間少係會影響感情,咁你咪安排多d quality time , 有時佢去大城市出差,你咪weekend 去探下佢食餐飯順便玩下行下 lor.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

mekoyo 發表於 19-4-8 17:58
有冇JM老公係big 4做auditor 審計?
老公多出差嗎?去幾耐通常?
有冇同路人JM傾訴下(emoji),因為主要係婚 ...

唔好話經常出trip 老公要station國內或外國的都有
佢哋都有仔女
但大家都相處得自在
冇話冇咗個老公係身邊就唔得

男爵府

mekoyo 發表於 19-4-10 18:48
咁你一定好了解呢行,兩公婆都做過
先生係big 4?多要返大陸出差嗎?咩grade 至會唔洗點去出差?因為依家 ...

我想講咩grade 都要出trip。細直A1,大至partner 都要。係Big 4做,無job 出你先驚呀。因為咁係證明佢做出黎的quality 唔好,無人敢book 佢。

可能你先生手頭上的客係做廠,所以飛得密同耐。就黎過peak season,咁就可以攞假去玩啦

大宅

Aley1204 發表於 19-4-10 22:14
我想講咩grade 都要出trip。細直A1,大至partner 都要。係Big 4做,無job 出你先驚呀。因為咁係證明佢做出 ...

我都明,你係big 4做緊定以前係?
我老公黎緊做隻IPO ,又要去出差。。。

男爵府

mekoyo 發表於 19-4-10 22:17
我都明,你係big 4做緊定以前係?
我老公黎緊做隻IPO ,又要去出差。。。
...

我C6之前係big 4做呀,未升manager 之前成日飛,去埋d大陸地方聽都未聽過。升左manager 之後都有飛,佢飛左就叫阿媽陪我行街食飯。(因結婚無耐時佢就要飛大陸做野,唔太習慣一個人係屋企)peak season 時自己一個係屋企食飯悶到顛。所以當佢休息唔駛返工就去行街兼食餐靚飯補数

公爵府

小可愛11 發表於 19-4-10 20:08
完全同意,我有個 best friend (由出世識到依家幾十歲), 佢初初入big 4 做係由小薯仔做起,大熱天時著住套 ...

升到做partner 喺咪好叠米
而家仲洗唔洗咁辛苦?

公爵府

maikita 發表於 19-4-10 21:34
我轉做FTM前,做左14年big 4,big 4要唔要出差,好睇你開邊啲客,好似我個朋友專做日本客,就近乎唔使出差 ...

你會晤會出返來做?

男爵府

mekoyo 發表於 19-4-10 21:07
下,big 4 manager 一樣要出好密?咁同下屬咪冇分別。。。。

珊瑚宮

畀面勳章

littlemelody 發表於 19-4-10 22:41

升到做partner 喺咪好叠米 ?

疊唔疊米就唔知,不過我只知佢住嘅屋好正兼且比幾萬蚊佢亞媽做家用。
佢間唔時都話要出 trip.

公爵府

小可愛11 發表於 19-4-10 22:58
疊唔疊米就唔知,不過我只知佢住嘅屋好正兼且比幾萬蚊佢亞媽做家用。
佢間唔時都話要出 trip.
...

有個咁嘅仔真係安慰

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

不如你諗吓新婚趁後生搵多d錢,然後儲夠彈藥第時生小朋友咪輕鬆d囉!我表妹同佢老公以前做Big 4,各自都好忙,佢老公有段時間仲調上大陸做,出人民幣人工,又有津貼,好快就儲到首期買樓,依家兩個都離開咗Big 4自己做生意啦!

珊瑚宮

畀面勳章

littlemelody 發表於 19-4-10 22:59
有個咁嘅仔真係安慰

都係㗎,佢亞媽都幾安慰。

男爵府

mekoyo 發表於 19-4-10 21:07
下,big 4 manager 一樣要出好密?咁同下屬咪冇分別。。。。

我唸你要睇開D,而家有邊行自己做到好高職位就可以同做「靚」唔同?做中層仲慘,下邊做唔嚟,上邊又壓落嚟,自己都要一齊去包底,commercial 都一樣,就算有牌有big4底,你估又有幾多人同你嘅經驗同學歷一樣呀?答案係百幾二百人,都係audit 有牌跳出來,你又無commercial 經驗,唔係咁易揾,commercial 也一樣辛苦

你唔係做audit你一定唔會明白當中嘅工作,更可況你老公唔係紅褲仔出身,由2nd tier 入 big 4仲唔博唔加倍努力,你估真是一定有得升去Manager 㗎? 人工big 4 已經多D,你唔想佢賺多點錢就出番去細公司做啦,到時又唔好話嘥咗自己⋯⋯

男爵府

coolalalala 發表於 19-4-10 22:58
Big 4 manager除非做啲客係晒HK 如果唔係都無可能唔出trip喎
年頭呢啲peak season 真係無trip先驚
樓主你 ...

只係香港客根本養唔起自己team time cost,都要charge time 㗎,唔抓住啲IPO就等炒都得了

公爵府

小可愛11 發表於 19-4-10 23:07
都係㗎,佢亞媽都幾安慰。

咁佢係咪大把女送上門?

首頁
34567...8

尾頁

跳至