自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

IloveJJ 發表於 19-4-11 19:54
係囉!咁先好,學到自己獨立嘛!我啲細佬當年何止無人無物,連錢都無,阿媽只有錢買機票,佢哋自己申請獎 ...

問題我想14歲前比佢過去,女仔來講呢個年齡比佢一個人去真係有d唔放心…而且,有身份在當地點都平d,起碼中學有幾年全免先,大學合資格再申請助學金……
我女表姐,大二,剛19歲,已預先取錄PhD program...有排讀,條數好襟計……

大宅

我覺得安全計 加拿大
美國讀書 會開心好多 生活多姿多采好多 見識都係

我係中學-大學都係加拿大

大宅

加拿大大麻合法所以選美國? 美國都有州份大麻係合法, 例如加州, 就算係唔合法既州份都唔難買到, 學校入面總會有朋友個朋友個朋友可以班到大麻返黎!
所以佢係想食就會食, 食過都唔等如會上癮, 呢樣冇得擔心

公爵府

Cara2006 發表於 19-4-11 11:55
另一考慮係 $。
美國讀大學,USD 6-7 萬一年。有名的全部 private u。除非入到 ivy league,普通一間美國 ...

樓主女兒係美國公民,如果讀公立大學, in state tuition 都係萬幾美金一年,相信仍然係貴過加拿大,不過我諗樓主最大嘅顧慮唔係錢,而係安全問題

公爵府

[quote]Cara2006 發表於 19-4-11 12:48

美國好的大學,九成 private u

都唔係嘅,公立大學都有唔少好好嘅,好似樓主母校 UC Berkeley、U of Michigan,U of North Carolina,等等,世界排名都唔低㗎

公爵府

jesswu 發表於 19-4-10 22:08
我本身都是UC Berkeley 畢業的……所以都好想個女入到

State u 計 legacy 嗎?

公爵府

jesswu 發表於 19-4-11 11:27
我6年前搞好鬼煩
可能遇着個麻煩官

可能而家查得嚴左,我十幾年前做,真係好簡單,咩都冇問

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

無話可說 發表於 19-4-10 14:29
加拿大,感覺治安好d! 我無親戚係美國

但加大麻⋯⋯

珍珠宮

大學一定係美國,選擇多
中學就真係要睇吓仔女ready未
如果ready而且錢不是問題,美國東岸私立寄宿為首選,親戚朋友都係麻煩人哋,冇必要

公爵府

jesswu 發表於 19-4-11 11:36
我會跟去…我未住過加拿大……有d怕……
有年夏天去Vancouver 都凍到要着turtle neck..
已經係夏天,已經 ...

住開加州,Pacific Northwest 真係會住唔慣,夏天要著 turtle neck 應該唔係常態,但一年有 8 個月陰天落雨,加州人真係投晒降
我暑假後都帶仔返美國,我都掙扎左好幾年去 Bay Area 還是 Seattle,最後都揀 Seattle,治安同學校 quality 係我 top concerns,然後當然係樓價啦,綜合幾個因素,Seattle 雖然天氣令人卻步,仍然勝出
我大仔而家都喺 Berkeley,佢話呢幾年治安真係差左好多,日光日白 campus 都有搶劫,Telegraph 一帶一向都 lau gau,People's Park 最近被學校鏟左,homeless 同道友四散,而家全城都係,沿著 University,Shattuck 同 MLK 最多,我仔話夜晚返屋企都帶住 pepper mace,都咪話唔擔心

大宅

美國
因為在美國中學畢業去申請加拿大大學,會容易過你在加拿大讀完中學申請美國大學。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

公爵府

pomanlife 發表於 19-4-12 10:04
但加大麻⋯⋯

呢 d 唔驚得咁多,即使唔合法,都有好多渠道攞得到,我三十幾年前喺麻省讀 high school,New England 地區嘅寄宿學校都算管得嚴,但學生一樣買到大麻
唯一辦法係自己睇實仔女,教佢地遠離毒品

禁止訪問

大宅

美國好D.. 加國好多強國人移民去
美冇咁易拎到身份..

公爵府

IloveJJ 發表於 19-4-12 10:56
咁好驚喎!
係呀,佢而家一放假就即刻想離開學校,來緊 5 月考完試,叫我哋幫佢訂機票返香港,嗰日考完,要嗰晚就走,留耐少少都唔願

大宅

回覆樓主:

美國

本身温哥華讀high school + U...工作機會少

依家系美國工作..寧願留美為仔女舖路, 安全方面(無得避)

不過識好多人都系去community college,再上U (UCLA, UC Berkeley, 連Stanford 都有),學費平1半

of cuz 去邊度讀都要有目標,潔身自愛

禁止訪問

公爵府

IloveJJ 發表於 19-4-12 12:11
咁其實係咪唔好去美國讀書呢?
但學校的確係好學校
或者咁睇啦,如果學校真係好,我仍然會比仔女去讀,叫佢地自己萬事小心,佢哋住喺嗰度,知道大概咩地方要避開嘅,真係覺得好唔安全,也可以要求校警陪,大致上 ok 嘅
如果學校只係普通,咁就衡量下囉,治安唔好嘅地方就唔好去了,反正普通學校到處都有

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至