自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

侯爵府

一家人搬去公屋住

私樓租出

過幾年,仔女大d, 再搬返入私樓。

有樓有仔女 唔好賣樓。

水晶宮

mama01 發表於 19-4-14 11:08
你原本有能力上流,現在向返下。
有樓其實好好,供樓=儲錢,我從來唔覺得係樓奴,我之前就多次加按吐現幾 ...

非常同意你的見解,仲要有3位小朋友!冇諗清楚之後係會點,先苦後甜,定先甜後苦,$2.x m , 其實好唔見洗

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

極不同意話住公屋令生活改善左,我自己公屋長大,好憎住公屋,左邊住左個痴線同道友,右邊住左個污糟人,走廊勁臭,完全唔想返屋企

男爵府

2百幾萬唔係好多錢
留返層樓 租比人住
基數大,
點樣都增值快拎住2百幾萬

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

你估個個都有公屋咩

子爵府

回覆樓主:

可能我係一個怪人。我唔覺得「樓奴」呢個term 係貶義,我覺得只係啲冇樓嘅人妒忌人哋買得起樓而起嘅term。如果有人話我「樓奴」,我唔會嬲,只會覺得酸味濃

利申:樓奴一名

ps. 樓主我其實明白你意思。每個人追求嘅目標都唔一樣,只係你所追求嘅唔係普遍人認同嘅(由私樓搬去公屋),每一種決定都一定有利有弊,其實自己認為生活得開心滿足就好

公爵府

YUK774 發表於 19-4-14 08:55
今時今日個個望上車,幸運既我同老公早十幾年買到第一層樓,睇住樓價狂升,高賣賺左人生第一個一百萬
然後 ...

樓主,買賣樓有洗費,兩球放銀行冇咩用!
不如,私樓放租比租客幫你供仲有數為!

大宅

賣左層較大既私樓,全家搬返去阿媽間公屋,住得一定比以前逼…… 唔使供樓每個月都只儲得1萬,賣樓套現亦都只套到2百零萬,在香港真係唔算多,如果你唔投資連通脹都蝕埋…… 真的好左嗎?

用戶要求終止服務

得二百幾萬會好快meet曬
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

男爵府

今時今日個個望上車,幸運既我同老公早十幾年買到第一層樓,睇住樓價狂升,高賣賺左人生第一個一百萬
然後 ...

好簡單,因為你有三條化骨龍,如果你而家唔住私樓,你得一間公屋,將來點分俾三個?唔好望「無父母幫手都自己買到樓」,除非三個子女都做律師、醫生~當然,如果成真,就真係好為你高興~

伯爵府

回覆樓主:

其實係咪搞唔掂所以先至要搬返公屋, 始終又要供樓仲要養三個,都幾大壓力

伯爵府

回覆樓主:

你可以住呀媽間公屋?你地有名?

伯爵府

龍山仔仔 發表於 19-4-14 12:09
好簡單,因為你有三條化骨龍,如果你而家唔住私樓,你得一間公屋,將來點分俾三個?唔好望「無父母幫手都 ...

我最近睇到d招聘廣告,請個律師仔2-30000月薪咋!唔係見習律師喎!

男爵府

然後 ...

係架 差在你想唔想返去住公屋

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

自己鍾意點就點

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

買咗後3年內賣樓要俾SSD,所以你唔好賣樓住喇。你又唔急住要用錢唔洗賣樓啦,將層樓出租,租金應該夠供樓加雜費。你一樣唔洗自己供樓,每月可儲過萬蚊。
將來仔女大咗先至賣咗佢分3份首期俾仔女,咁對仔女嘅幫助更大。

男爵府

我以為我睇錯咗,搬返公屋點樣生活質素提升咗?

其實我想講供樓都算係儲蓄,層樓都係資產,唔一定要每個月儲落銀行嗰「一萬」蚊先叫做儲蓄

公爵府

結左婚,有私樓,有老公,想賣私樓,返去痴外家公屋 ?

哈哈哈 ! 太cheap啦,好好的榜樣留比自己仔女睇,有感而發即是有諗過

水晶宮

有「亞媽間公屋」就梗係天下無敵啦!人人都有咩?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁
34567...14

尾頁

跳至