自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我一夠18歲就搬出去住,
唔想再對住阿媽

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

emimi 發表於 19-4-14 17:33
有d老人家唔係咁,中意圍住仔女轉,冇乜愛好興趣,嗜好就係擔心新抱煮嘅餸唔岩佢個30幾歲嘅仔口味,唔就算 ...

嗜好就係擔心新抱煮嘅餸唔岩佢個30幾歲嘅仔口味 睇到呢句笑死咗!

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

bmuimami 發表於 19-4-14 18:02
樓上有意見話一夠18歲就搬走,可能我得一個女,佢而家19歲,仲讀緊書,冇住宿舍,想像唔到佢可以點獨立生活 ...

唔駛搞,佢仲好年輕,留係屋企,又肯分擔家務的話,完全冇問題。至於獨立,到時候就識。不如爭取多啲同個女相處的時光。

伯爵府

PS123 發表於 19-4-14 18:11
覺得小朋友建立自己家庭開始要搬出,因為山不能藏二虎 !

二虎係邊兩隻老虎?

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我後生時買咗樓都無搬出去住,痴住阿爸阿媽住,可能覺得未有心理準備獨立,直到結婚後先正式搬番自己層樓住。
依家呢個年代樓價又高,租金又貴,我唔介意仔女大個後都痴住我

伯爵府

crt1234 發表於 19-4-14 18:40
我個仔就係咁
智商問題,長年失業,揾親既只有臨時既包裝工
收入底,俾佢媽媽趕走

唉,先天因素佢都控制唔到,你個仔都盡左力,成碼有臨時工,好彩有你照顧佢。

伯爵府

tyyho1 發表於 19-4-14 19:00
我自從17歲出國留學....
之後個廿年幾乎都係出面住...

出面住慣左,一般好少返返去住

伯爵府

1928mickey 發表於 19-4-14 20:51
現今社會結婚前後迫住同屋企住,男女家不分

結果一係好close, 一係有磨擦

侯爵府

通常結了婚就搬出去住啦, 我都希望仔第日結了婚自己有自己屋企啦

侯爵府

回覆 IloveJJ 的帖子

行得走得當然無問題

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

obligation118 發表於 19-4-14 23:04
二虎係邊兩隻老虎?

只係我個人認為..:一個家庭入面總有一個最話事,子女結咗婚就係兩個家庭,住埋一齊會產生好多矛盾。

子爵府

木土土 發表於 19-4-14 19:39
想幫佢自住再申請綜緩?

除非上左公屋
即使佢拎綜援,援助金亦唔夠佢生活所需
唯有同佢一齊住劏房,直到我唔能夠工作先一齊拎綜援

男爵府

回覆樓主:

結左婚搬左出去,覺得自己住真係真係好爽皮

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

結婚就最好搬出去住,免得相見好,同住難!

琥珀宮

crt1234 發表於 19-4-15 21:40
除非上左公屋
即使佢拎綜援,援助金亦唔夠佢生活所需
唯有同佢一齊住劏房,直到我唔能夠工作先一齊拎綜援

咁點解要搬離屋企住劏房?

你話係你個仔,佢阿媽趕佢走,你又話同佢一齊住劏房,究竟邊個阿媽趕佢走?

大宅

屋企有空間+關係好+未婚
我覺得ok

我自己就係大學畢業後正式搬出去

子爵府

木土土 發表於 19-4-15 21:51
咁點解要搬離屋企住劏房?

你話係你個仔,佢阿媽趕佢走,你又話同佢一齊住劏房,究竟邊個阿媽趕佢走?:un ...

我老婆(佢阿媽)見佢大多時間無返工,覺得佢無用而趕佢走
但以佢既能力,趕佢走,無人幫之下,佢只能露宿街頭
我唔想佢露宿街頭之下,就自資出錢租劏房,同佢一齊住
(因佢自己一人無能力完全照顧自己)

琥珀宮

crt1234 發表於 19-4-15 22:16
我老婆(佢阿媽)見佢大多時間無返工,覺得佢無用而趕佢走
但以佢既能力,趕佢走,無人幫之下,佢只能露宿 ...

你話佢未到智障,只係智商低,其實可以利用呢個機會比佢自住學下獨立,當然你可以時常去照顧佢。
你唔當一齊住,就可以幫佢申請單人綜緩,錢唔夠,你再補貼,好過全部要你負擔

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

結左婚就唔應該再起原生家庭住,我所有兄弟姊妹包括我自己結婚後就搬走,將來我仔結婚後我唔想同佢一齊住。

公爵府

回覆樓主:

我唔得…同阿媽係火星撞地球,間中見面都有交拗,加上佢性格火爆,一發脾氣就會亂掟嘢,屋企D碗碟,電器都已經俾佢掟爛幾次,我真係唔識同佢相處!

首頁

尾頁

跳至