自由講場

跳至

首頁
34567...35

尾頁

珊瑚宮

mvshop8888 發表於 19-5-20 07:18
好大件事喎

系。買了華為機好大鑊(小米吾知會吾會封)系香港入貨鋪頭都大大鑊(呢排華為好好賣)

大宅

minlbc 發表於 19-5-20 08:28

所以我唔明,美國公司要求放回數據在美國,有何問題?

佢而家就係中國嘅數據要放美國,歐洲數據又唔見佢咁搞?數據係跟用家,唔係跟公司啊!有乜唔明?

同埋哩單嘢都唔關數據事,係侵侵為了打華為,declare national emergency,你覺得而家美國係唔係national emergency?為了一個商業公司,5G打唔過人哋,又冇證據可以控告人哋,走唔到法律途徑,全世界第一大國要declare national emergency wor,我都唔知應該講侵侵低班,定係華為比我哋想像嘅高班太多

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

hk1 發表於 19-5-20 07:30
美國人喺貿易談判中一直要求中國開放雲端運算, 要容許美國將雲端運算伺服器放喺美國, 經此一役中國更加不 ...

x 2

近幾年越嚟越覺得美國,真是一個超級無賴, 维持美元霸權發美債,要全世界付出血汗為他們服務消費~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

珍珠宮

lingfu 發表於 19-5-20 07:55
唔會冇替代品
本身大陸都唔行google
轉用大陸啲store,用微信唔好用whatsapp就得

唔好亂刷OS,變石頭冇人可憐㗎
裝VPN比較簡單

珍珠宮

細細聲 發表於 19-5-20 07:17
本身仲諗住買部華為。。。

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

好老實講冇得用google map,gmail,我會轉會囉

子爵府

畀面勳章

secretrose 發表於 19-5-20 07:57

如果華為想去其他市場,無左Google 係賣唔出。

係架,所以咪要回歸天國
不過d人覺得中國科技咁好,可以試下轉用百度唔用google, 唔用whatsapp用微信既
我就寧願繼續用iPhone,我用唔慣好野

大宅

fatchu@home 發表於 19-5-20 07:29
下。。。。但佢講新款冇?咁依家買嘅就冇問題啦。。。

唔係呀,係以後 Android 有更新,而家所有華為機都唔可以更新

大宅

minlbc 發表於 19-5-20 08:25
依家放在那裡?

依家中國國內的數據必須放係中國,歐洲的數據放喺歐洲, 香港的可以隨處放, 因為冇法例監管

大宅

Amy1974 發表於 19-5-20 08:31
重未打到火燒頤明園,唔使咁擔心嘅。

成日厲害了,引火上身,同無知嘅清朝皇帝一個樣。大陸嘅科技只係幼 ...

咁要睇邊一塊,講真e commerce, payment, eco system integration同gaming大陸係贏美國、尤其頭2個,係贏世界其他國家好多好多。但中國人好實際,絕大多數efforts都擺係可以直接賺錢嘅front line development,最基礎嘅foundation就差美國九條街。所以冇Android會好大影響。如果北京出政策,補貼基礎研究,中國畢竟咁多工程師,可能可以追到美國都唔定。

翡翠宮

回覆樓主:

華為加油!一定唔可以比美國奸人得逞

珍珠宮

woodpecker 發表於 19-5-20 08:02
香港人可能唔支持中共,但係無可否認而家嘅中共在大陸人嚟講算係得民心喎,佢地生活好咗好多,各方面都有 ...

唔一定,美國中部嘅美國人好支持他
如果提前大選,佢可能會贏,這是大家都非常擔心的事

子爵府

12312 發表於 19-5-20 08:36
系。買了華為機好大鑊(小米吾知會吾會封)系香港入貨鋪頭都大大鑊(呢排華為好好賣)
...

咪用百度、微博、上天涯社區囉,大陸都有人人網(Facebook) , youtu , 對生活唔會有影響,最大影響係香港本土人對外啫,有海外passport 既都無影響。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Amy1974 發表於 19-5-20 08:31
重未打到火燒頤明園,唔使咁擔心嘅。

成日厲害了,引火上身,同無知嘅清朝皇帝一個樣。大陸嘅科技只係幼 ...

如果中國嘅科技真係幼稚園咁嘅程度,美國會驚到要打壓佢咩?

你覺得中國如果只係自誇,會呃到美國?中國唔發表中國製造2025(製造業政策),美國就會幪盛盛乜都唔知?
中國唔應該發展高技術製造業?應該千秋萬世幫人車底褲?

fyi, 德國都發表左德國製造2030工業計劃

https://english.bdi.eu/topics/germany/germany-2030/

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

20020116 發表於 19-5-20 08:24
都係胡溫時代好

其實都唔係太關事! 因5g肥豬肉個個要爭! 侵侵見勢色唔對, 用下3流手段啫
放下自在

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章

mizuho 發表於 19-5-20 08:45
唔一定,美國中部嘅美國人好支持他
如果提前大選,佢可能會贏,這是大家都非常擔心的事
...

就係一半半囉,而且選佢都唔代表佢得民心,因為有部份選民係因為更加唔想民主黨勝出而選Trump。

我之前個post 係回應果位jm 嘅得民心論。

珍珠宮

bobosweet 發表於 19-5-20 08:14
無左google 架,可以有另一個架,只要有市場,你慌D app唔上你個架?
...

所謂框架應該係OS,唔係App store
做OS嘅能力大陸仲未有,而且現在沒有一家公司有合適嘅setup去做OS,就是做,裡面很多硬件需要美國的供應商提供driver結合嘅合作,還是會受阻

大宅

cattz288 發表於 19-5-20 08:48
其實都唔係太關事! 因5g肥豬肉個個要爭! 侵侵見勢色唔對, 用下3流手段啫

其實而家中國就好像90年代頭嘅日本,發展到哩個程度,唔理你做咩,美國都一定會出手打你架啦,不過侵侵真係唔要面,做得咁難睇都有,連掩飾都唔掩飾下

首頁
34567...35

尾頁

跳至