自由講場

跳至

首頁
34567...24

尾頁

琥珀宮

sherrycsl 發表於 19-6-28 19:58
仲有10日就擺酒,突然又有野煩。

我係女,我媽咪當初講好要6圍 另外媽咪自己加4圍朋友(自己比錢),今日 ...

真係無錢負擔唔到,就同媽咪講,多咗果圍女家比錢,你所收女家金器,擺完酒會比晒佢。
若你媽緊急錢,應該會答應。你老公亦管不到你如何處理收到的女家金器

男爵府

sherrycsl 發表於 19-6-28 21:47

因為總數擺30至40圍

點解對戒同結婚相咁貴?

你地係洗多左好多?

你地做法好似成熟,但實質諗得唔夠遠!咁樣洗法,係咪無預到啲鬆動錢for BB用?bb出身要洗好多錢!禮金其實唔多,因為你媽咪會買金器俾你,啲禮金最後響番哂度,即係最後都係你袋番!

子爵府

WaiCar 發表於 19-6-28 21:25
老實講我覺得你們呢種情況,唔擺酒,留番啲錢傍身好啲。
養小朋友,建立一個家庭,要有儲蓄。
既然而家已經 ...

同意
留番d錢將來用好過

男爵府

畀面勳章

sherrycsl 發表於 19-6-28 19:58
仲有10日就擺酒,突然又有野煩。

我係女,我媽咪當初講好要6圍 另外媽咪自己加4圍朋友(自己比錢),今日 ...

你老公可以儲到錢搞個婚禮已經好叻仔相信你老公唔係計較果1圍酒席錢,而係你媽咪臨擺酒前10日突然又要多1圍你可以氹下佢叫佢比住先,擺完酒會溶部份金器比番佢,相信佢唔會真係要收番你既

願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sherrycsl 發表於 19-6-28 21:58
第一而家係冇錢喇
第二我老公執着個問題係如果我媽咪錫我根本唔會計較嗰一圍我有得收到屋企嘅金器
因為理性 ...

如果你老公錫你,就願意比多果一圍。

子爵府

其實你有冇唸過你罷酒地方講要30圍,end up 可能係32圍, 因為你現正係估人數, 唔到個日都唔知有幾多人出現?

如果end up 真係多過你expect 既圍數, 又點算?

大宅

其實一圍可以既,我自己都係確定酒席,都係大概十日八日後擺酒,先知加多6圍,你地果30至40萬都預左用曬,其實酒席就算無賺,唔係打和,都唔會差好遠,點到幫到一半,一圍都唔會令你地over

男爵府

sherrycsl 發表於 19-6-28 20:13
可能大家笑我10000都冇,但我同老公生意才剛起步,老公就一早預左女家比6圍+38888 禮金
我地只有20歲,老公 ...

我真係唔知講咩好,雖然係好後生,但係你媽咪都養咗你咁多年,原來收6圍酒席+$38888 = 賣女你真係淨係值咁小錢?

複式洋房

KE_Lam 發表於 19-6-28 23:13
其實一圍可以既,我自己都係確定酒席,都係大概十日八日後擺酒,先知加多6圍,你地果30至40萬都預左用曬, ...

其實個重點唔係加唔加到一圍 係我老公覺得家完嗰一圍啲錢又係我阿媽收返。。。 佢覺得無端端又再有要求

我呢個女人真係好冇用 又唔識哄阿媽又唔識求老公

複式洋房

太平公主 發表於 19-6-28 23:14
我真係唔知講咩好,雖然係好後生,但係你媽咪都養咗你咁多年,原來收6圍酒席+$38888 = 賣女你真 ...

你要諗下,大把人老公冇錢嘅求其註冊就算㗎,其實我真係要好好滿足

珍珠宮

sherrycsl 發表於 19-6-28 20:05

老公找數,冇得我話事(emoji)

咁你俾$老公話,你媽那邊俾返$佢,得唔得?
不過,呢件事上面,我個人覺得你媽唔啱,一早要講明係6+1圍嘛。

大宅

sherrycsl 發表於 19-6-28 23:15
其實個重點唔係加唔加到一圍 係我老公覺得家完嗰一圍啲錢又係我阿媽收返。。。 佢覺得無端端又再有要求

...

一係你同媽商量下,真係無錢,其實有時候真係到寫帖先知會多人,一係同你老公同媽講,真係最後呢一圍,之後再加都無

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

得三十幾四十萬積蓄,生左個b又開始做生意,都將d錢攞曬去擺酒同去旅行,你地好有勇氣

我自問好市儈無現金無安全感,唔會為個得一日嘅婚禮洗曬所有錢

你8千都無就直接同你媽講囉!我諗你媽唔會要你地兩個連手機都賣埋籌嗰8千呱!

複式洋房

LokYauYau 發表於 19-6-28 23:18
咁你俾$老公話,你媽那邊俾返$佢,得唔得?
不過,呢件事上面,我個人覺得你媽唔啱,一早要講明係6+1圍嘛 ...

雖然佢係我媽咪,但係當時雙方出嚟傾計又冇講到明 而家佢又唔肯主動搵人哋父母 我又咁蠢嘅人點同老公講 我點可能解決咩

假如我老公 好有錢 說話就唔同講法了(emoji)

複式洋房

竇漪房 發表於 19-6-28 23:21
得三十幾四十萬積蓄,生左個b又開始做生意,都將d錢攞曬去擺酒同去旅行,你地好有勇氣

我自問好市儈 ...

啦啦啦我哋同佢講咗我哋身上淨返xxxx
然後媽咪話 呢啲唔關佢事 冇錢要自己解決☹

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

sherrycsl 發表於 19-6-28 23:21
雖然佢係我媽咪,但係當時雙方出嚟傾計又冇講到明 而家佢又唔肯主動搵人哋父母 我又咁蠢嘅人點同老公講 我 ...

你結婚當日,斟茶利是都夠俾1圍酒,自己俾啦。
同埋當日有人情收,有d人冇錢會拆去付酒席。

大宅

piggip77 發表於 19-6-28 23:11
其實你有冇唸過你罷酒地方講要30圍,end up 可能係32圍, 因為你現正係估人數, 唔到個日都唔知有幾多人出現? ...

係羅,分分鐘唔多,係剛剛少一圍,其實係可以俾媽媽

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

I9528 發表於 19-6-28 20:04
我嘅角度 : 好女兩頭瞞,自己比錢

X2

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

超級特務 發表於 19-6-28 23:23

你結婚當日,斟茶利是都夠俾1圍酒,自己俾啦。

擺酒通常會俾人臨時加多3圍,多1圍又唔算過份。
拆咗當日收到人情利是都夠俾,無謂為8000蚊爭執傷和氣。
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

sherrycsl 發表於 19-6-28 23:22
啦啦啦我哋同佢講咗我哋身上淨返xxxx
然後媽咪話 呢啲唔關佢事 冇錢要自己解決☹
...

嘩,你阿媽咁講嘢㗎。唔關佢事自己解决?!
好呀,一係叫女家親戚要來,一係叫佢地嚟到冇位坐。。。佢自己冇面咋。

首頁
34567...24

尾頁

跳至