自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

0q.cathy 發表於 19-7-9 18:57
吾會個個星期三都有,我估一年得幾次。

個個星期都有 我住吉島附近所以個個星期三乜嘢特價我都知

珍珠宮

畀面勳章

tungking 發表於 19-7-9 19:10
有機蛋、有機菜、有機飽、有機牛油、有機雞肉………………………………所以貴。。
我自己整就平,全部普通 ...
唔講有機, 有機冇得講. 如果全部有機, 買晒d料返來都成 $2xx 蚊, 除返開都幾十蚊份三文治.
而家只係講買d好d的材料, 講緊一百蚊內, 幾十蚊可以買到的好d 的材料. 除開都成10幾$20份成本

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我有自製芝士火腿三文治,買料連整埋一定平過出街買
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

13蚊算平了。。。。

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

我反而係自己整完就唔想係街買,又貴又唔知咩料

伯爵府

starrymama 發表於 19-7-10 11:21
唔講有機, 有機冇得講. 如果全部有機, 買晒d料返來都成 $2xx 蚊, 除返開都幾十蚊份三文治.
而家只係講買d好 ...

吾……我有朋友(男人),佢自己家製三文治……佢用三片方包、蛋、鸡肉、茄、生菜(四餸),,佢就可能過$3O。肉茄1個可用兩餐,生菜用三餐……。。
我用两片方包,蛋+煙肉(一條)、蛋+火腿(街市)……計返成本,我真系$1X頭……搞掂。

男爵府

自己整肯定平過街買啦,除非你咩都用有機材料。街買$10幾蚊個D超少料,得半塊火腿半塊芝士,同埋唔新鮮,雪左好耐咁!

公爵府

2018復活節勳章

tungking 發表於 19-7-10 13:46
吾……我有朋友(男人),佢自己家製三文治……佢用三片方包、蛋、鸡肉、茄、生菜(四餸),,佢就可能過$3O。 ...

但你朋友個包咁多料,出去買個差唔多嘅都40-50蚊

珍珠宮

畀面勳章

tungking 發表於 19-7-10 13:46
吾……我有朋友(男人),佢自己家製三文治……佢用三片方包、蛋、鸡肉、茄、生菜(四餸),,佢就可能過$3O。 ...
我一般係
牛油果 $12
方包$6 袋有6塊, 兩塊 $2
日本/ 澳洲洋蔥 $10一個, 分4次 $2.5
$16.5已經最慳.

放假時得閒d, 會加埋蛋, 之士, 蕃茄, 羅馬生菜, 吞拿魚....

伯爵府

Yuki_Yeung 發表於 19-7-10 13:51
但你朋友個包咁多料,出去買個差唔多嘅都40-50蚊

都要…………所以咪自己整。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

麵包超人^o^ 發表於 19-7-9 15:56
火腿邊有咁平呀?我係惠康買唔出名牌子都要廿幾蚊呀。。芝士仲離譜,要三大幾
...

有圖有真相,今日aeon 1包200g火腿$10,今日惠康兩包金妹火腿$31.8 200g一包

我唔知你去嗰間惠康會唔會同我去嗰間唔同時空,但你樣樣都正價時買梗係貴啦!我好窮唔減價唔會買

大宅

SandyKL 發表於 19-7-9 14:15
我日日自製三文治做早餐,最愛搽牛油、花生醬、一片芝士、香蕉切片並灑上玉桂粉,只知外面應該買唔到呢款 ...

去賣甜品野ge 店好似二x惠會平d 由其是你日日都會用

伯爵府

小華子 發表於 19-7-9 16:50
自己整一定貴,整得就預左用靚料

可能平時少整吧,一個月得一次半次~甘可能會食好D。。
但如果日日整/隔日整……可能會平民D~我自問吾會日日整$3O至4O一份三文治了

首頁

尾頁

跳至