時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我睇到佢係想扶 但後面已經一堆人衝上黎打人

又一証明做人好心係無好報

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

畀面勳章

Beanice 發表於 19-8-14 15:55
大家理性討論是好事。你說事件發生前有一陣騷動,我都睇到在畫面的右邊有大堆人向右邊移動,而女仔前方有 ...

離境大堂比暴徒佔據,成個大堂裏面都唔知邊啲係旅客同埋邊啲係暴徒,講佢為旅客有得,如當時嘅警察只係為咗坐救護員搵到受傷人士之後準備離開,根本除咗警察救護員着住制服,根本就冇識別嘅方式,就算佢拖住喼,好多但有好多裝備嘅暴力示威者一樣有,咁亂七八糟嘅情況之下,點解會去到嗰個位呢,呢個並唔係第一晚發生,下午之後都已經停晒航嘅時候,要繼續堅持佢係一個無辜嘅旅客俾警察按低或扶起,都唔想再爭拗,而家最大嘅情況就係香港呢個機場已經成為左全世界最核突最恐怖嘅機場,隻眼有冇望遠鏡去睇野去睇着一個輕輕跌低嘅旅客或者係示威者,掩蓋機場裏其他各國旅客。

珍珠宮

畀面勳章

tutik 發表於 19-8-14 12:50
點解警察比成班盾癲狗打,重响细節度挑錯處?曱甴隻隻身嬌肉貴,警察唔係人?
...

佢地既歪理係話警察有糧出,包埋比人打簡直痴線到離晒地

琥珀宮

fanny590 發表於 19-8-14 09:33
點先, 警察有冇暴力對待個女仔呀, 冇囉, 我就只見到一班恐怖分子沖出黎打警察囉
不過恐怖分子係唔會咁諗的, ...

如果個警察要制服個女人,就唔會將支警棍右手交左手完,再伸隻手出去。睇佢係衝入去剎制唔到,撞到個女人跌係地,想扶起佢。

黃絲梗係另一角度講野,妖魔化警察係佢地最大心願。

複式洋房

arkilok 發表於 19-8-14 16:14
離境大堂比暴徒佔據,成個大堂裏面都唔知邊啲係旅客同埋邊啲係暴徒,講佢為旅客有得,如當時嘅警察只係為 ...

睇報導, 事件可能是在昨晚11時左右發生吧, 當時仍是有航班離港。我是住在飛機航道, 昨晚我10時回家, 不斷有飛機離開香港, 一直未停過, 有時甚至1分鐘一班機, 航班是仍在運作。

你說下午之後都已經停晒航, 你誤解了。昨天不是宣佈停航, 而是在下午4:30起暫停航班登記服務. 已登記的旅客航班是不受影響, 由於現時大部分旅客都會預早登記, 大多是在航班起飛前48小時可以了。因此可以說絕大部份航班都有客人登記了, 因此大部分是繼續運作, 當然亦有部分需要取消。

因此那個女仔是有機會是離境旅客, 她抵機場經客運大樓入口是正常的。大家不是要爭辯自己的睇法和分析一定是正確的一個, 只是說出自己的論據支持分析, 大家交流一下。

扶起定㩒低?
大家都是在發表自己認知的去分析, 各說各的道理。正如我叔父說, 有1%是扶起個女仔不是沒可能, 只是他的當差經驗, 就認為是99%是執行拘捕。每個人看事物, 總有差異, 都得需互相尊重的。很高興我們都是平心靜氣地交流!

大宅

我見到係警察衝出去,撞倒個女仔,佢伸手想扶,但係個女仔順勢瞓低,睇落好似被人㩒住咁。我估佢以為警察拉佢,所以唔起身。

男爵府

Ytfc 發表於 19-8-14 10:11
次次拉親啲女都話警察非禮契呢度果度,呢啲咁嘅關頭我真係唔信警察仲有心情去摸
...

係囉,仲要比人影住

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

揞EYES

侯爵府

係想扶起

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

一定扶啦!襟就不用收棍!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

複式洋房

dragonIT 發表於 19-8-14 13:28
按人落地再扶起都要雙手被鎖上先啦,仲要得自己一個得一隻手扶起俾佢逃走?
...

我看不明白你的意思,要請教叔父,他明白並你說,如果是受過訓練的警察是不需要你所說的步驟。

以下是叔父的見解,他說從昨天的警方記者會就已足以證明,那位警察並非不小心撞跌那個女仔,而是一個拘捕行動。
警方給大家看的片段,不把整個過程播出,原因只有一個就是避過無足夠理據的拘捕。慶幸他的拘捕被那班聲稱救女他的男人阻止,否則如何交代。

如果確實是不小心撞跌人扶起都被打,那班圍攻他們的人更罪加一等。
當過差的人,從影片可見他的行動是沒可能是不小心衝撞到人。
不播被打前的影片,就是難以交代為什麼會向一個站著而沒有衝擊的女士作出鎮壓式拘捕的行動。
每位警員身上的手槍,在有需要時,是用來保護市民和自衛的。
他欣賞那位警員在臨危之下,能堅持掌握拔槍,同時冷靜面對攻擊他的人,沒有隨意開槍,值得表揚!
7月21日元朗西鐵事件,那兩位警員忘記用手槍保護被襲擊的市民,而選擇施然離開現場說去搵增援,真不知所謂。
去召喚有無線通話系統,如果話失靈要回警署,不是施然慢行,而是飛奔回去,完全不合格。他非常感慨。

男爵府

Beanice 發表於 19-8-15 15:50
我看不明白你的意思,要請教叔父,他明白並你說,如果是受過訓練的警察是不需要你所說的步驟。

以下是叔 ...
我唔知點解你會覺得我係睇完警方嘅片而咁講,我係睇住直播前因後果我全部睇晒,我事後喺F B重複又重複再睇片我都係覺得警察只係唔小心推跌想扶起個女仔,當時冇必要做拘捕只需要驅散。

侯爵府

回覆樓主:

警方記者會今日澄清左, 當時警員係想扶個女嘅起身。

侯爵府

好媽媽勳章

陰公,阿sir應該好傷,企唔到起身,你班仆街曱甴,等天收

就算阿sir係㩒低個女仔又點?㩒低制服佢唔得咩?執行任務又要俾曱甴圍毆
開心每一天

子爵府

成兩個幾月,咁多警察受傷,有冇記者良心報導?他們保獲法纪但也是人!希望警察記下所有工傷的警察比巿民大眾看,我們都忘了他們嗎?

侯爵府

扶啦,佢特登將警棍轉另隻手
㩒就揸棍㩒仲快靚正

子爵府

回覆樓主:

係扶!不過黄屍係要隊死阿sir冇計,莫須有早已比黄屍慣用

子爵府

baby_chu 發表於 19-8-14 09:46
我好慚愧!我喺FB見到,我唔敢講我見到嘅嘢!我FB係真名真相... 我家有老有嫩.... ...

今日有黃絲post 呢個話警察推個女仔無人性, 我都諗緊點復佢. 我再睇下片可以復了

子爵府

MsBusy 發表於 19-8-14 09:33
呢條會唔會清d?
https://www.facebook.com/groups/295202647488775/permalink/1760356677640024?sfns=mo
...

剛發現你的簽名檔很好, 借來copy 去facebook 反黃絲

首頁

尾頁

跳至