婆媳關係

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

KILW 發表於 19-9-2 04:33
Bb喊重唔重要係睇佢咩事喊,湊得耐你會發現除左有生命危險之外,bb大把係又喊唔係又喊嘅時候,唔係人地唔 ...

同意慈母多敗兒呢句,我自己都學緊
我係肯定bb唔係唔舒服,冇即時危險就由佢喊果種亞媽,當然眼尾會望吓有冇喊到變色

男爵府

陪月勳章

Wongbbbbbbbb 發表於 19-8-31 14:54
結果,引發我同我妹世界大戰嘈到好甘:佢認為我不應話人,bb只是喊左5秒而且很安全(在床仔訓醒喊)。但我 ...

佢地唔明白做阿媽既心情, 你妹妹有小朋友未? 未有, 到時有, 叫佢自己感受下, 針唔吉到肉

依家10個人中8個都會以手機為重

伯爵府

Wongbbbbbbbb 發表於 19-8-31 14:50
我Bb7個半月大,住娘家,我是full time mum自己照顧bb,只有準備bb食物/洗澡/去比較久廁所/我食飯時才會找 ...

点解做ftm又住娘家?你老公住边?又係靠你娘家? ……难怪你妹甘反感……

已刪除用户

回覆樓主:

翡翠宮

hoiching0516 發表於 19-9-2 15:51
佢地唔明白做阿媽既心情, 你妹妹有小朋友未? 未有, 到時有, 叫佢自己感受下, 針唔吉到肉

就算係我生既都吾會5秒有反應囉
誇張

男爵府

回覆樓主:

一喊就理到BB大d會好容易扭計引你注意,係安全情況下,佢又唔係特登唔洗下下捉錯處,唔係其他家人都會有壓力

別墅

yaubb2014 發表於 19-9-2 16:09
点解做ftm又住娘家?你老公住边?又係靠你娘家? ……难怪你妹甘反感……
...

笑了,不要太多幻想,你想像力真豐富!令你失望了,我老公不是靠娘家,我娘家有白事,我因逝去親人太傷心及做白事儀式而搬回娘家住一個月,當然帶埋bb,剛好我爸媽又想成日同孫仔玩。

別墅

Yee_ng 發表於 19-9-2 18:34
一喊就理到BB大d會好容易扭計引你注意,係安全情況下,佢又唔係特登唔洗下下捉錯處,唔係其他家人都會有壓 ...

我明白喇,唔會再因湊bb事而嘈了!多謝你

別墅

mini1204 發表於 19-9-2 17:45
誇張

正!唔上黎問下都唔知原來大多數人都可以由得bb喊!在下授教了!今次令我見識多左!多謝你們留言比我知!

別墅

藍尾巴 發表於 19-9-2 16:45
比我係你妹,掂都唔掂你個b,好似個世界得你個b咁,人地覆個message又話人閒聊,丁字腳又比你話,果個仲要 ...

經過今次,我都唔想再打搞呀妹了,盡量唔希望佢參與我bb既一切,費事比佢鬧,其實呀妹今次都好傷我心。

得喇得喇,你令我知道對小動物/流浪動物/bb/小朋友付出唔可以自認愛心爆棚呀嘛,知喇!可能你心目中,愛心唔係對小動物/小朋友/bb,係對成年人!

我無唔比bb喊啊,只係嬲我媽媽態度,因為比著我,真係會放底部手機先,如果當時,我媽媽有放底手機上前安慰下呀b就好喇。我無唔比呀b喊,係唔理解大人對bb個態度。經過呢個post,我明白到大多數人可以接受呀b喊一陣,呢個真係令我見識多左!點都要多謝大家留言,在下授教了!

丁字腳=身體語言=心情輕鬆舒暢
覆msg=問左呀媽=真係閒聊

別墅

hoiching0516 發表於 19-9-2 15:51

真係啊!我見留言既人都話繼續玩手機無問題,可以由得呀b安全地喊一陣!實在令我大開眼界,我知道bb安全地喊一陣係唔會有事,我唔係傻既,我是在介意那種不在乎的態度!唉,算啦,我一廂情願以為家人會同我一樣咁在乎呀b,一廂情願地以為呀b重要過手機msg!

問過呀妹佢話唔想生bb,佢目前表示將來唔會生。

別墅

cpycpyhelen 發表於 19-9-2 12:12
其實又唔洗甘緊張既,只係喊左5秘鐘姐,
又唔係有咩危險,除非係喊好耐啦,唔係既話喊幾下我又覺得冇咩問 ...

好的,現在明白了,謝謝你的留言

別墅

猫物語 發表於 19-9-2 09:09
我反而想四大長老唔好一喊就理,又氹又抱,喊一陣唔會壞嘅。

你有咁緊張你bb既四大長老好幸福啊

別墅

KILW 發表於 19-9-2 04:33
Bb喊重唔重要係睇佢咩事喊,湊得耐你會發現除左有生命危險之外,bb大把係又喊唔係又喊嘅時候,唔係人地唔 ...

我知道比bb安全地喊下唔會有咩大問題,好多人都誤會左我以為我唔比bb喊,其實我係唔開心家人原來無我咁關心呀b,係我一廂情願左。

我也有睇育兒書/去健康院聽姑娘教,當然知道湊b的小常識!只是難過原來自己一廂情願地高估家人對bb態度,尤其是決定唔生仔的妹妹.......家人對我黎講是世上最close最close的人,絕對能牽動我情緒。

我無以為自己岩晒,只係有啲驚訝,嘈完交先發現呀妹原來無我想像中咁喜歡我bb⋯⋯

「放底手機即時安撫bb」表面上係一個「湊仔動作」,背後其實體現緊一種「在乎、關心、重視」。

別墅

Wongbbbbbbbb 發表於 19-9-2 20:49
正!唔上黎問下都唔知原來大多數人都可以由得bb喊!在下授教了!今次令我見識多左!多謝你們留言比我知!
...

如果比個b喊5秒都叫唔理個bb,以你既講法,我係ftm亦冇四大長老同住幫忙,平時去洗碗,個仔訓醒係bb床到喊,我一般都係由佢喊一陣洗埋隻碗先過去抱佢,咁我應該叫虐兒啦… 善意一提,你要明白一點…個b唔係你屋企人有份陀有份生既,當然唔及你自己咁在乎,唔好期望其他人同你做法諗法一樣,咁樣只會揾交黎嗌

大宅

Wongbbbbbbbb 發表於 19-8-31 14:50
我Bb7個半月大,住娘家,我是full time mum自己照顧bb,只有準備bb食物/洗澡/去比較久廁所/我食飯時才會找 ...

但喊幾秒真係好小事咋喎,反而人地即刻去安撫bb我又覺得太緊張,我係媽媽都覺得冇咁嘅必要

大宅

Wongbbbbbbbb 發表於 19-9-2 21:40

我知道比bb安全地喊下唔會有咩大問題,好多人都誤會左 ...

其實呀妹係因為你嘅反應先咁講嘅

男爵府

陪月勳章

mini1204 發表於 19-9-2 17:45
誇張

大家湊仔方法唔同,有緊張的,有放任的,互相尊重就ok lar

男爵府

Wongbbbbbbbb 發表於 19-9-2 21:40

我知道比bb安全地喊下唔會有咩大問題,好多人都誤會左 ...

完全唔同意唔放低手機安撫個b就代表無關心、無重視。你無唔比個b喊,因無論你比定唔比個b都自然會喊,只不過你覺得一個人要仆到去理個b先叫錫同重視個b,仲要覺得樓上話長老喺bb一喊即抱係幸福...
個b你嘅,慈母多敗兒嘅真理其實唔洗好耐就體驗到,你繼續做個愛心爆棚有求即應嘅媽媽絕對無問題。

大宅

其實你改標題啦,追左你個post 幾日,評咩論啫,所以唔支持你既都俾你串,淨係覺得支持你嗰啲先係好既,你呢啲唔叫評論,叫求支持,求擁護。難為個個都真心想你好,講多都哂氣。

你個妹開你波係絕對正常

首頁
34567...8

尾頁

跳至