自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

茶類愛好者 發表於 19-9-8 17:05
都係嘅,但香港人多數都LIKE日本,身邊D人都想約我去日本旅行,心諗仲未對得夠多咩??
去到個邊, ...

其實係咪你諗多咗,鍾意去旅行去玩去食唔代表崇日喎。我去到嗰邊求其我比左錢佢又比得到服務我,我理得佢真情定假意,根本唔需要上心。

侯爵府

茶類愛好者 發表於 19-9-9 02:38
做日本人真心好辛苦,有好多潛規則,與人相處要識讀空氣,要識分建前&本音,怕麻煩別人/怕俾人麻煩到,要 ...

你啱,我記得我認識的日本人曾經說香港人表達好直接,不過就未到韓國人果種咁過分,比我感覺日本人忍耐力超級強,面對超級麻煩的客人永遠都笑面迎人說「大丈夫」,我都有時會諗下佢地忍埋忍埋如何減壓,睇日劇夫婦相處都客客氣氣,除了大丈夫,還有阿lee加多掛口邊

茶類愛好者    發表於 19-9-9 17:23

公爵府

茶類愛好者 發表於 19-9-8 16:41
香港地實在太多人崇日啦,包括我身邊絕大多數人。香港地多日本產品﹑資訊,眼見周圍D人崇日崇得好狂熱,雖 ...

我純粹覺得乾淨咋

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

日本食物啱自己囗味,我又好鍾意扭蛋同夾公仔,買野選擇多,親子好多好去處,日本人表面好有禮貌,以上已經係令人想一去再去嘅原因

大宅

11B 發表於 19-9-8 23:15
我都喜歡日本,但只限旅遊,因大部分地方企理,商品包裝賞心悅目。因為你工作上見到真面孔,所以反感。我 ...

講出我心中所想, 法國人還很姑寒又度

利申我同法國人共事4 年

wcpcelia    發表於 19-9-11 16:43

珍珠宮

珍珠宮

謝謝各位JM既意見,我會努力TUNE番好自己既狀態。

子爵府

甘似我既..
正如 我成日對住d 鬼佬客.. 完全對鬼佬無好感
第日完全唔想 仔女去外國留學...
千奇千奇唔好嫁鬼佬..

茶類愛好者    發表於 19-9-10 16:02

子爵府

茶類愛好者 發表於 19-9-9 02:38
做日本人真心好辛苦,有好多潛規則,與人相處要識讀空氣,要識分建前&本音,怕麻煩別人/怕俾人麻煩到,要 ...

日本人 ... 好似好多都大男人
又階級觀念重
女人嫁左個士命生BB 同照顧小朋友唔返得工... 如果個女人返工.. 老公會比人睇唔起...
所以日本人好少請工人

男爵府

茶類愛好者 發表於 19-9-8 16:41
香港地實在太多人崇日啦,包括我身邊絕大多數人。香港地多日本產品﹑資訊,眼見周圍D人崇日崇得好狂熱,雖 ...

見樓主你咁講好有共嗚,我做過幾間日本公司,而家都好討厭日本人。我d朋友做日本公司嘅都有同感,當然唔係個個啦。我覺得好多日本人超頑固,覺得自己啱晒,覺得日本/日本人優秀d,接受新事物/適應能力低。例如有些香港慣例同佢地日本唔同,佢就成日問點解咁樣,佢覺得唔係咁樣,成日質疑人,唔入鄉隨俗,成日話日本唔係咁咁咁。仲有日本人偏幫日本人,係公司會有唔同待遇。同埋做野好墨首成規,唔會變通,怕承擔責任,樣樣都要問好多人先下到決定。

茶類愛好者    發表於 19-9-10 06:13

禁止訪問

珍珠宮

tommyxsarah 發表於 19-9-10 00:03
日本人 ... 好似好多都大男人
又階級觀念重
女人嫁左個士命生BB 同照顧小朋友唔返得工... 如果個女人返工. ...

唔......與其話佢地大男人,佢地俾我既感覺係佢地身處於男女角色分工強烈既社會,對於佢地既文化,每個人的 "身份" 和 "角色" 係好重要。 即係 "女人"要有"女人"既樣子,"妻子" 要有 "妻子"既樣子,要係自己處於既 "角色"上做好本分。

例如: 身為"妻子"/ "母親" 請工人做家務,人地會覺得妳能力不足,作為"妻子"/ "母親" 係失職啦,會俾人講,佢地好介意人地點睇自己,所以日本人好少請工人。 相反,"男人"都要有 "男人"既樣子同職責,有唔少日男因為失業,無法做好男人應養家既"職責"被日女提離婚,所以日本兩性關係好難用 男尊女卑/大男人去一言蔽之。

典型日本人家庭中,講既唔係 "愛情"&"平等" ,係每個人都要係自己既"角色" 上各盡本分,要盡責。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

茶類愛好者 發表於 19-9-8 17:05
都係嘅,但香港人多數都LIKE日本,身邊D人都想約我去日本旅行,心諗仲未對得夠多咩??
去到個邊, ...
這個是地區性的⋯⋯

名古屋人就特別多這種「潛意思」⋯⋯

珍珠宮

gglc 發表於 19-9-10 00:28
見樓主你咁講好有共嗚,我做過幾間日本公司,而家都好討厭日本人。我d朋友做日本公司嘅都有同感,當然唔係 ...

係架,佢地好有優越感架,自我感覺超良好,"仲有日本人偏幫日本人,係公司會有唔同待遇" 就一定架,依佢地既民族性,日本人同非日本人既BONUS差個唔止一截,炒人都炒非日本人先(雖然日企唔會點炒人),非日本人好難升/無得升,升唔升唔係睇performance係睇年功序列,仲有好多好多,真係罄竹難書啊,JM。

男爵府

茶類愛好者 發表於 19-9-8 23:06
其實我好欣賞佢地既工作態度,而且好努力去維持好形象,只係我個人敏感左,留意到好多野,搞到之前陪人去 ...

我同你一樣對日本所有嘢都冇感覺亦唔喜歡日本人亦冇興趣去旅行, 之前被逼去左幾次, 真係冇乜興趣再去, 反而泰國就去極都唔厭, 一年去幾次都成日話要去

茶類愛好者    發表於 19-9-10 02:23

男爵府

回覆樓主:

既然唔鐘意日本人到咁,可以唔做日資。我做big4日子有日本同事,覺得無咩大問題。

珍珠宮

我覺得樓主想表示對日本文化同日本人既深入認識,
然後話自己點唔仲意佢地,
而且覺得崇日既人無知,
人地笑你都唔知。
其實呢,
去個旅行啫,
又唔係做人世,
輕輕鬆鬆放下假,
去食人地D好野,欣賞人地既美景,
去過唔仲意咪唔好再去囉。
打工都係一樣,
真係咁唔仲意點解又要做日本公司呢?

珍珠宮

你可以話日本人假到死,
但人地識表面功夫做足,包裝得好。
佢地民族有幾壓抑都好....都已經係佢地文化之一,佢哋都習慣啦。
我有日本朋友,有日本同事,有同日本人業務來往,
人人性格唔同,有D就算係男人都非常隨和,
但工作認真就係好統一,
你估香港人唔假?
大把人笑面迎人但背後講人壞話,
串起人上嚟曲直難分,
公司實有人懶、hea、靠關係上位,
不過我地可能習慣左唔覺之嘛。
總結:唔仲意日本咪唔好去囉。

茶類愛好者    發表於 19-9-10 16:04

子爵府

其實任何國家都有好人衰人,
記住你遇到的日本人,不是全部的日本人,
好似你我都係香港人,
但性恪行為上可能完全不同,
所以放眼在其他方面,
可能感覺會換然一新。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

茶類愛好者 發表於 19-9-10 00:56
唔......與其話佢地大男人,佢地俾我既感覺係佢地身處於男女角色分工強烈既社會,對於佢地既文化,每個人 ...

其實咁樣都冇錯呀

首頁

尾頁

跳至