時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

alicemic 發表於 19-10-4 18:54
無讀書? 由1965年已經供水比香港, 當年有150咩?

香港並非因水荒而引入東江水的,當中有政治因素。
引述李家翹(香港中文大學政治與行政學系講師)
一,東江水(過量)輸港,香港的水塘成為了東江水的儲水庫,有否削弱了其本有的集水能力?

二、如果1978 年萬宜水庫建成後,香港繼續強化(而非弱化)其供水能力——致力省下、產出、收集、循環再用更多的水,香港真的有必要依靠東江嗎?

新加坡,土地面積比香港小,長年依賴馬來西亞供水。經過幾十年不懈營建,新國在2010 年已能全不依靠馬來西亞而自主供水。香港為什麼不能?就如我篇首說,供水是政治的結果。這樣看,近年特區政府推行的「全面水資源管理」,又是個什麼東西?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ahlungko 發表於 19-10-4 19:07
我從未見過中國主動對某個國家的內政事務指指點點,算吧啦,d人系咁啦,中國就是原罪!不需要理會!!
...

我見佢講到字字鏗鏘以為真係有件咁嘅事咋! 原來又係作嘢

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ahpoo 發表於 19-10-4 19:08
香港並非因水荒而引入東江水的,當中有政治因素。
引述李家翹(香港中文大學政治與行政學系講師)
一,東 ...

你講呢啲嘢同150個名額有乜關係呢?

珍珠宮

alicemic 發表於 19-10-4 19:10
你講呢啲嘢同150個名額有乜關係呢?

水利工程沒了,人又多了,東江水就更要被依賴了,慶幸有祖國慷慨,如果唔係真係要學新加坡屎水化淡

公爵府

畀面勳章

十一月既台灣之旅決定取消

翡翠宮

ahpoo 發表於 19-10-4 19:14
水利工程沒了,人又多了,東江水就更要被依賴了,慶幸有祖國慷慨,如果唔係真係要學新加坡屎水化淡
...

1965年香港人口得359萬, 嗰陣時都仲未有150個名額, 但係而家將所有因數多歸咎喺150個度究竟啲油係咪腦殘呢?

男爵府

牛年勳章

浪女 發表於 19-10-4 16:58
對香港行政指指點點,佢哋個政府不知所謂

咁你應該罷埋去台灣,英國美國佢哋指指點點咗好耐喇

珍珠宮

alicemic 發表於 19-10-4 19:18
1965年香港人口得359萬, 嗰陣時都仲未有150個名額, 但係而家將所有因數多歸咎喺150個度究竟啲油係咪腦殘呢 ...

150可能係其中一個因素姐,唔使緊張傾下偈姐

翡翠宮

ahpoo 發表於 19-10-4 19:34
150可能係其中一個因素姐,唔使緊張傾下偈姐

1965年引入東江水1995年先有150個名額, 爭三十年嘅嘢都可以拉埋一齊講? 究竟係我緊張定係你故意混淆視聽?

大宅

icinisan 發表於 19-10-4 17:21
返大陸, 記住坐高鐵.

大陸航空公司有飛來香港的飛機, Boeing, Air-Bus .. 全部都係美國、法國造的.
你對XY染色體都係來自大陸人
你情何以堪

禁止訪問

大宅

icinisan 發表於 19-10-4 19:54
你都記住食多的狗糧, 跪得耐的.
你個死白痴曱甴,過主吧你

珍珠宮

alicemic 發表於 19-10-4 19:42
1965年引入東江水1995年先有150個名額, 爭三十年嘅嘢都可以拉埋一齊講? 究竟係我緊張定係你故意混淆視聽? ...

有人回覆話未有東江水前香港夠水飲,甘有jm話而家係靠東江水,甘點解以前夠而家唔夠,要靠東江水呢?甘每日150又的確係其一因素咼唔係咩

翡翠宮

ahpoo 發表於 19-10-4 20:03
有人回覆話未有東江水前香港夠水飲,甘有jm話而家係靠東江水,甘點解以前夠而家唔夠,要靠東江水呢?甘每 ...

我咪答咗未有東江水之前四日供一次水囉咁都叫夠飲?

男爵府

畀面勳章

大米愛老鼠 發表於 19-10-4 17:44
無腦,凈系回答高貴港人都係用樽裝水沖涼就得啦

無腦兼白痴

珍珠宮

alicemic 發表於 19-10-4 20:04

別跟那些陰陽怪氣的傢伙說了。

當年香港旱災,經常制水,嚴重影響香港民生、打擊工商業,港英政府只好請求中國售賣東江水以解燃眉之急。當時中國答應賣水給香港港英政府是有附帶條件的,就要把香港那些國民黨的人遣送去台灣。港英政府做到了,當年那些國民黨人是被強制遣送離開香港的。

至於說「夠飲」,呵呵,當年香港的26座鹹水樓是怎麼來的呢?就是因為淡水供應不足了。直到80年代才被陸續發現,陰功!

翡翠宮

平平常常 發表於 19-10-4 20:37
別跟那些陰陽怪氣的傢伙說了。

當年香港旱災,經常制水,嚴重影響香港民生、打擊工商業,港英政府只好請 ...

點解我係都要同佢講呢? 係因為bk越嚟越多年青人會上嚟, 如果畀啲有心人不斷發放呢啲虛假信息而唔去澄清, 後生一代會對香港嘅唔會越嚟越深, 所以希望知道真相嘅姊妹多啲企出嚟講返事實畀一班後生嘅人知, 等佢哋冇咁易畀人誤導而搞到憤世嫉俗!

大米愛老鼠    發表於 19-10-4 21:22

水晶宮

MerryMe 發表於 19-10-4 17:24
但佢講出左好多人心聲
我唔係黃絲,我反對暴力丶違法行為,但如果林鄭處理得好,香港唔會走到呢步:p ...

Agree

珍珠宮

alicemic 發表於 19-10-4 20:04

你係咪覆錯人啊我無話夠,亦都未fact check,只係覺得,無論當時夠唔夠,而家人越來越多,唔夠都非不可能無意冒犯啊!好人一生平安

翡翠宮

ahpoo 發表於 19-10-4 20:57
你係咪覆錯人啊我無話夠,亦都未fact check,只係覺得,無論當時夠唔夠,而家人越來越多,唔夠都非不 ...

你腦失憶? 係你話東江水關150個事喎! 仲話未有東江水前香港都夠水飲, 我咪覆你未有東江水之前四日供一次水囉?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

首頁

尾頁

跳至