自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

sistercute2 發表於 19-10-16 23:41
無架,
我說左我是大鄉里,之前以為溫哥華好像瑞士,北歐咁,打算都是求其行下,睇吓當地環境。
China tow ...

我唔記得邊條街一直行,只覺越行越冷清,大概6點到去一間網上有介紹的酒樓吃晚飯,沿途唔見有流浪者。

3年已變化咁大?是否因為大麻合法化才如此?或當地經濟差咗?

珍珠宮

mandysio 發表於 19-10-17 07:03
就算Sydney的Chinatown, 冇大時大節,我都唔會夜晚出去啦。
日頭都還好。

年前平時夜晚去都好熱鬧啊!禮品店開到好夜,我食的那間酒樓我記得坐滿人。你是否最近去?
Brisbane Chinatown 因為近我住的Marriott 酒店,行過去好快到,不過禮品店好早關門,好在食店都多人。覺得治安好好。

今年夜晚去Melbourne China town,唔止華人喜歡去Chinatown ,我見唔少是外國人,有些店外排隊等食。好在我在香港一早book定出名酒樓食海鮮。

珍珠宮

jjnothing 發表於 19-10-17 00:00
喺溫哥華要走到去Chinatown食點心 成個溫哥華都係中餐館喎

我有去麒麟酒樓飲茶和吃晚飯,要早些book 位,才有位。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

sistercute2 發表於 19-10-16 22:54
岩岩去完banff國家公園,途經溫哥華。
本身對呢個城市充滿期待,感覺啲人好有文化,市容好好,好安全,正如 ...

Vancouver Chinatown 果邊治安唔好,冇被打劫、車被打爛窗偷嘢就快走。去第二道觀光: 去Park.

伯爵府

ash_yehyeh 發表於 19-10-16 23:31
學你講

地區問題

香港就黎會有好多流浪漢架喇

伯爵府

大陸情況相反左,以前上深圳成街乞兒流浪漢,經常跟實你乞錢,依家返上去少之又少,好多人重有錢過我

珍珠宮

rebeccalin 發表於 19-10-17 00:49
老實講,以前的香港治安真係好好。國內以前好差,但宜家一二線城市治安絕對比巴黎,意大利,西班牙或者英美 ...

我啲西雅圖包車是在香港book 咗一位在那邊生活好多年的香港人,有程是車埋行李,玩幾個景點,夜晚才會去酒店,佢真是好細心,有些地方,佢會提我要注重財物,我啲去玩時,佢亦會幫我啲睇住行李。

男爵府

呢哋就係民主派國家嘅發展,你去美國加州灣區downtown睇下,仲得人驚,好多homeless,屎尿大麻味,治安好差。幾年前都無咁嚴重,民主黨當權,越來越差。

珍珠宮

sistercute2 發表於 19-10-16 23:51
澳洲的China town無咁誇張,我都明China town的人會窮啲。
但waterfront說晒有錢區,一街之隔,竟然超多人 ...

根本個個國家都係有窮人,貧富問題並非香港獨有,大家只係羨慕別人嘅好,以為過到去就好過偶像劇一般嘅生活。

珍珠宮

sistercute2 發表於 19-10-17 00:48
會不會難民的問題?
我個次都直接去左南部郊區。

上年暑假去Berlin, 東歐某些大城市市中心景點真是玩得唔安心,去旅行真是要小心。

公爵府

bbc2018 發表於 19-10-17 08:06
5年前平時夜晚去都好熱鬧啊!禮品店開到好夜,我食的那間酒樓我記得坐滿人。你是否最近去?
Brisbane Chin ...

現在Sydney很多地區都有酒樓,中式餐館。不過我經常覺得太晚的Sydney 那裡都不適合走。除非一大班人活動。

公爵府

babyangie 發表於 19-10-16 23:47
全世界既China town都好雜
唔識當地語言,融入唔到當地生活,黑市工人等先會咁樣聚埋一齊
(同我地南亞聚集 ...

去旅行
我係唔入China town
通常特别窮特别雜

好似大陸二線地方

水晶宮

回覆樓主:

樓主只係講自己所見所聞,同自己想像有落差,又唔係生安白造,有D回應咁激動

珍珠宮

Joball 發表於 19-10-17 08:40
去旅行
我係唔入China town
通常特别窮特别雜

唔一定啊!

倫敦唔是啊!

悉尼,Melbourne 唔是啊!

今年暑假去荷蘭,Chinatown 近Central station, 好多餐廳,有一間賣珍珠奶茶,排隊的外國人好多。

2年前去Boston Chinatown食Boston龍蝦,夜晚去都有唔少華人店舖有開。見唔到流浪客。最近不知如何?
反而 New York因為太多景點,没有時間去唐人街,在某些街頭比較雜。
通常因為去唔少日子,食得太多西餐,家人又想食下中餐,想睇下唐人街就去。
是否有些唐人街例外吧!

大宅

sistercute2 發表於 19-10-17 01:28
http://m.vanfun.com/Article/Detail/17688

你住十幾年都不如我去幾日。

你去嗰個位分分鐘係人哋嗰啲畀美沙酮啲道友嗰個位嚟嘅! 人哋每一日都係去嗰度拎美沙酮去上電嘅!咁你要去嗰個位,梗係多嗰啲閒雜人等㗎喇

唔係井底, 而係冇諗過你特登去人哋派美沙酮嘅地方嚟總括Vancouver嘅狀況啫!

每個地方都會有好同唔好嘅一面,只不過溫哥華好嘅一面你自己睇唔到啫!

冇人話你講大話,只不過你講嘅嘢係以偏概全

公爵府

bbc2018 發表於 19-10-17 08:57
唔一定啊!

倫敦唔是啊!

响英國、泰國去過
感覺麻麻

同埋去旅行
去china town 唔知為乜

香港好多中國嘢

大宅

小小馬奇朵 發表於 19-10-17 01:53
多謝分享
我未去過,不過睇完你講,個腦即刻有畫面

去溫哥華玩呀就會去stanley park,coal harbor,yale town, gas Town, Granville Island, North Vancouver嗰啲地方或戶外地方,點會去全溫哥華最雜嘅地方嘅啫 真係另類preference

男爵府

陪月勳章

以前既香港真係好好, 呢幾個月, 見識到香港變成中國管治後會有幾咁恐怖. 大陸出左意外可以冇新聞報, 或者將死傷者既數字報細. 宜家既香港? 發生左既野唔會如實報導, 開始做假新聞. 黑警鍾意點就點, 喺街上亂打被捕人士, 咁都得? 以前既香港係咪咁?
再係咁落去, 香港會變成好似大陸咁了, 啲人無啦啦走出馬路扮被車撞然後屈你, 周街搶細路, 公安鍾意拉你就拉你, 新聞唔可以如實報導, 死左人, 要報細數扮無事, 巿面開始賣假貨, 假奶粉假蛋, 你想講出事實? 啲暴民就會打你打至重傷什至打死你, 身邊人想幫你, 一樣被滅聲. 有邊個想香港變成咁?

珍珠宮

Joball 發表於 19-10-17 09:04
响英國、泰國去過
感覺麻麻

因為我去旅行唔是一個人,要就家人有時朋友,好多時去的日子亦長,順路或想去就去。

荷蘭本來都無諗住去,但是去十幾日,阿囡又想飲珍珠奶茶又在旺區,就過去。去見識都好,不會人云亦云。

不過個個想法唔同。

象牙宮

2024年龍年勳章

deco99 發表於 19-10-17 08:29
呢哋就係民主派國家嘅發展,你去美國加州灣區downtown睇下,仲得人驚,好多homeless,屎尿大麻味,治安好差 ...

聽當地人講,因為加州天氣好,政府從寒冷州份運咗路宿者去 San Fran, LA 呢D大城市。

姑仔上次出 trip 住 union square 周邊酒店,一到埗,都嚇一跳。

首頁
34567...10

尾頁

跳至