自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

英國佬之心

子爵府

回覆樓主:

39條人命,無論什麼國藉,上車哪刻每個人心中必定抱住希望往西方國家,必定為求生而犯險,現在是39個想努力活下來的人在途中枉死,在櫃中哪種絕望豈會是玩弄政治的人可比較

RIP

水晶宮

apple~y 發表於 19-10-26 14:17
好無人性
自己明明係中國人知中國人死會甘開心,抽水

人地英國人對咁多偷渡者凍死都都表示難過,香港呢班所謂仇中反中愛港高尚人,不停熱烈鼓掌、冷嘲熱諷,點自我陶醉都掩蓋唔到佢地骨子裹的卑劣人格

子爵府

畀面勳章

曱甴其實好可憐,自己祖先係中國人,但係又叫人支那,又話咩chinaz,其實咪又係話緊自己,分分鐘自己or老豆老母都係大陸落黎,真係兩面不是人!

別墅

Alex123 發表於 19-10-26 12:16
我唔覺有人一口咬定全部是中國人,只是大家不明白為何黨報-環球時報話:中國人慘死,英國要負責任。

其實 ...

同意喎,係環時自己一口咬定係中國人在先,第一時間係怪英國,而唔係為死者感到悲痛...反而英國人不論種族地低頭默哀...

別墅

ricecooking 發表於 19-10-26 14:29
人地英國人對咁多偷渡者凍死都都表示難過,香港呢班所謂仇中反中愛港高尚人,不停熱烈鼓掌、冷嘲熱諷,點 ...

有證據香港人拍手掌?定你自己諗?

珍珠宮

banbanmm 發表於 19-10-26 13:52
無論係偷渡定販賣人口,都要靠全球各國政府齊心對抗。幾十個人經貨櫃入境而邊境人員不知,英國政府真係冇 ...

無論係偷渡定販賣人口,都要靠全球各國政府齊心對抗。這句說話放在哪處也沒人會話錯。

但當懷疑自己國民可能偷渡中死亡,唔係應該檢討一下為何今天還有人想偷渡咩?反而想把責任推卸或轉移到其他國家,不是奇怪嗎?

每個國家每日也有大量貨櫃出入口,包括香港及國內,你認為真的每個也會查嗎?
加上歐洲共同體的邊境管制更放鬆。

六、七十年代大量國內人偷渡來香港,當中有不少人更是游水來香港而浸死。難道也是香港人的錯?

大宅

banbanmm 發表於 19-10-26 09:33
無論死者是哪一個國籍的人,都是一件人間悲劇。

可惜一班人馬上跳出嚟抽政治水, 譏諷原所在地扮繁榮、為 ...

謝謝你理解我!

男爵府

ricecooking 發表於 19-10-26 14:22
無証件下英國第一時間公布係中國人,佢哋平時第一眼連遊客是中國、韓國、星馬都未必分到,點解第一時間確 ...

當日睇新聞時, 覺得英警方有歧視中國人的懸疑, 無證據下第一時間就話係中國人, 而唔係查證那貨車如何入境, 點解可以入到境? 是偷渡定人口販賣?

R I P

大宅

sinsinbaby 發表於 19-10-26 10:20
樓主有轉移視線?我睇唔到喔。
我只係見到樓主係因為見到好多人未查明真相已經認定係某一個原因,所以先開 ...

謝謝你明我!
我喺fb見到大部分人都喺度冷嘲熱諷,真喺覺得好恐怖。

大宅

myaisha0435 發表於 19-10-26 08:04
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/390666/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E8%B2%A8%E8%BB% ...

謝謝!已看到

珍珠宮

畀面勳章

Alex123 發表於 19-10-26 14:46

無論係偷渡定販賣人口,都要靠全球各國政府齊心對抗。這句 ...

如果要逐個貨櫃查先可以防止罪案,咁嗰個政府太低能。

你個游水偷渡比喻都好爛下, 借問聲,如果貨櫃入咗香港境而非英國境,香港政府係咪會畀人鬧爆?

討論時,可唔可以放下立場持平少少呢?

侯爵府

tester5 發表於 19-10-25 14:21
死左咁多中國人已經好慘,請你唔好再消費佢地啦。

你睇邊份報紙知道死全是中國人?你唔好咁黑心消費中國人啦

你咁憎中國人一係漂白自己一係染黑自己啦,唔好成日扮中立抵毁中國人
8-)

大宅

catcatloves 發表於 19-10-26 14:27
39條人命,無論什麼國藉,上車哪刻每個人心中必定抱住希望往西方國家,必定為求生而犯險,現在是39個想努力 ...

曾經睇過類似電影,果種臨死的絕望,睇完部戲自己心情都要幾日先走得出黎。
愿死者可迴歸自己家園,靈魂得以安息。

伯爵府

LOVEMANDY 發表於 19-10-26 14:32
曱甴其實好可憐,自己祖先係中國人,但係又叫人支那,又話咩chinaz,其實咪又係話緊自己,分分鐘自己or老豆 ...
講得無錯。祖先係中國人,無得改變。我無國家觀念,亦唔愛國,但我會為國家強大而自豪

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

二小姐 發表於 19-10-26 15:01
你睇邊份報紙知道死全是中國人?你唔好咁黑心消費中國人啦

你咁憎中國人一係漂白自己一係染黑自己啦,唔 ...

Now 新聞台,冇講中國人,但當時報稱華人。
我早上睇now時,仲只係講39個人,我當時仲唸係咪歐州難民,晚上6點新聞己轉報是「華人」。
當然之後有講有越南人。

無論任何人,中國人又好、越南人又好,歐洲難民又好,都是同樣價值的人類,唔存在邊個高貴一點或低賤一點,39人,同樣是悲劇。

黑唔黑心,睇下你自己個心黑唔黑而矣。

請問我那一句黑心?那一句抵毁中國人?

男爵府

ANGE_FB 發表於 19-10-26 14:51
當日睇新聞時, 覺得英警方有歧視中國人的懸疑, 無證據下第一時間就話係中國人, 而唔係查證那貨車如何入境, ...

點都好, 幾十條人命背後, 係幾十個慘無人道故事

唔係點會揾命搏, 好彩死唔去, 都唔方有運, 好似以前賣豬仔去金山咁

老闆有良心, 比足夠工資,放你告老還鄉,客死異鄉無名小卒, 又不知幾多

有命回國個幾十年都苦過dee dee

去到比黑社會操控,就預左

公爵府

Mm233 發表於 19-10-25 14:37
如果係細路女人就仲有可能

買成年男人..買一個成本高風險大 唔合理 要買不如買非洲人 九成九都係偷渡

比較合常理的推測

子爵府

軒旻媽咪 發表於 19-10-26 14:54
謝謝你明我!
我喺fb見到大部分人都喺度冷嘲熱諷,真喺覺得好恐怖。

唔止fb啦,呢到都好多黃人即刻衝晒出來講

水晶宮

LOVEMANDY 發表於 19-10-26 14:32
曱甴其實好可憐,自己祖先係中國人,但係又叫人支那,又話咩chinaz,其實咪又係話緊自己,分分鐘自己or老豆 ...

係,其實唔認又點,外國人睇完佢本護照,睇埋佢個樣咪一樣知佢係中國人,呃自己就得,呃唔到其實人囉

首頁

尾頁

跳至