自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

一定唔會生啦,通常事與願違,再生系仔點算?年紀大生bb應該幾辛苦,生出黎質素亦未必好,湊B亦會有心無力,呢個年代你估仲系天生天養咩,況且其實你要靠人至可以搞得掂,我一定唔會要。

子爵府

如果明知搞唔掂..梗係唔好生拉

我plan 生老3 都plan 左4 年...
同c6 覺得唔會影響生活 ,保持正常生活,先生第3 個

不過有第3 個又好開心既

公爵府

牛年勳章

人無完美, 人生又係無完美, 如果我係妳, 享受當下

伯爵府

人生永遠無完美

我本身想生兩個但而家得一個,都有遺憾架,但應該要理性D思考,生活條件唔適合生多個就無謂勉強了

侯爵府

親子王國15週年勳章

我覺得最主要係為生女而生,因為有可能係仔 仲有樓主自己講無耐性,又預左生第三個要做 ftm, 我見過啲無耐性的 ftm 係好恐怖,啲小朋友都好辛苦,家人個個唔好受

如果樓主係超鐘意小朋友,預左3個仔都 okay, enjoy 全職湊小朋友,咁就諗得過

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我處景同你差唔多,不過我選擇唔生啦,兩個仔開始大,我先有自己時間可以同朋友去玩,同老公二人世界去旅行。唔想而家又生多個b來困住自己。
雖然我老公已經煩左我一年叫我追女,不過我話包生女架?! 有100%生女秘方先好搵我
至於孝順方面,我識好多生女都係唔生性,又敗家又唔親個亞媽。所以仔女無所謂啦,自己教好佢,仔女都咁孝順,另外仲要講緣份。

珍珠宮

回覆樓主:

睇完個背景,我會選擇唔生

珍珠宮

回覆樓主:

你兩個囝仲好細?上左小學另一回事,唔生好過

男爵府

回覆樓主:

我係第三胎追到個女,不過我細仔k3,我30歲時生第三胎,又唔一定要ftm,我好多朋友都生3個,請兩個姐姐
暫時我覺得女真係乖過仔好多,但生多個冇哂自由,明明以前可以一拖二去街去旅行,而家掉唔低個女又做唔到一拖三,帶埋姐姐一部的士都坐唔落,成日要等c6揸7人車先可以全家去街,一放假就覺得好悶

侯爵府

畀面勳章

tester5 發表於 19-12-10 12:41
同意樓上Jm話。

自己又冇咩耐性,再生又係仔,咁點算?

無錯,我99直係當我女咁,因為佢得兩個仔,所以行街扮靚呢d, 佢冇女就搵我代替 買野兩件先有平又會預埋我一份

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

blbaby 發表於 19-12-10 12:19
c6無特別偏好,生第一個時,非常有耐性;生第二個時,耐性跌咗一半!佢覺得兩個小朋友已經Okay,對性別無 ...

本身無乜耐性,但對小朋友各方面都有d要求—》淨依句,已經no 啦。生囡青春期也可以激死你,不要過份美化成件事。何況你根本冇把握。

珍珠宮

生第三個無論仔定女必定更辛苦,成頭家更嘈,屋更亂,私人時間及空間係零!
如果又係仔你接受到嗎?
你會因湊細路壓力而大發脾氣嗎?
會因忙於湊細路影響夫妻感情嗎?
你問下自己再決左

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

blbaby 發表於 19-12-10 12:19
c6無特別偏好,生第一個時,非常有耐性;生第二個時,耐性跌咗一半!佢覺得兩個小朋友已經Okay,對性別無 ...

連你自己都無乜耐性,生咗靠你C6一個人搵6個人食,仲未計養外父外母。人都癲!以佢家境就可行?點解要吼住老爺奶奶啲錢?你哋宜家公一份婆一份都因為老爺奶奶經濟上有幫輕才叫做過得稍為無壓力,生多個你又唔返工,你老爺奶奶又要幫多啲?你有無諗過老人家啲積蓄有出無入?其實你極度自私!

侯爵府

回覆樓主:

我都係兩個仔,我同c6都鐘意囡,但一諗到有機會三個仔就吾敢生,我覺得兩個仔已經係我極限。或者咁諗,人生就梗會有啲吾完滿,何必強求要完美。

大宅

唔好生啦,我就係生三個,日日攰到極點。

子爵府

我未到40都plan緊退休, 你40先來生多個, 仲要男家父母補貼, 無佢地補貼即係吾夠錢生活, 仲點生多個呀。不如比心機富養兩個仔啦。女吾一定孝順貼心, 我自己已係一個好例子。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

咁就梗係唔生
靠老公份人工又搞唔掂,仲要靠兩老,你唔做野咁唔通用你6299俾既錢去養你父母?

你地耐性又冇乜,又有要求,第時日日夜夜對住小朋友分分鐘日鬧夜鬧

萬一生出黎又係仔,唔知你會唔會好失望而唔中意佢...

伯爵府

虎到金來勳章

你真係天真,點解你覺得生個女會孝順你同埋你好肯定今胎生女.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

點解生仔要6299 補貼?

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

女未必一定孝順嘅!我朋友個女都好激氣,學業成績好差,又經常參與示威活動。
我有仔有女,我仔係暖男,每日都有幫手做家務,比我個女做得還多。見爸爸話我時,佢識教爸爸對媽媽説話要溫柔添。

首頁
34567...9

尾頁

跳至