自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

雙子豬 發表於 20-1-3 00:35
阿士匹靈

阿士匹靈只要飲食清淡就可以啦,現在家人心情比較差,多支持多關心,吾好飲補湯。祝家人早日康復!

複式洋房

醒目開學勳章

Wawaapple 發表於 20-1-2 10:15
唔好意思,我呀爸兩個月前都係中風(爆血管)⋯⋯手腳行動冇問題,但係反而係記唔返啲事,日常生活的名字唔 ...

http://www.hk-stroke-a.org.hk/

公爵府

雙子豬 發表於 20-1-1 16:26
大家好,新一年祝大家身體健康,事事順利!

今日去探媽媽,依然唔肯食醫院餐,辛苦晒病房EE餵食餵藥,我都 ...

如果有糖尿病, 食粥要小心, 因為粥的升糖指數很高

大宅

做針灸,同埋一定要多啲郁動,有助恢復行動,唔好懶

水晶宮

ocarebear 發表於 20-1-3 14:23
食緊薄血藥, 是否任何針灸都不可以?家中老人家小中風後開始食薄血藥, 已經兩年, 最近腳痛, 開始針灸腳,是 ...

問過幾個西醫都唔見意,所以針灸之前最好再問清楚

大宅

20162016 發表於 20-1-3 16:05

我認識啲醫生,本身都抗拒針灸。如果想針灸,真係要同主診醫生反應下,佢地可能先放行。我自己懷孕時就筋膜炎,好痛,生咗都抱唔到bb,我係針灸好返,唔使做手術。

水晶宮

natalieau 發表於 20-1-3 16:17
我認識啲醫生,本身都抗拒針灸。如果想針灸,真係要同主診醫生反應下,佢地可能先放行。我自己懷孕時就筋 ...

如果普通針灸唔得,有時會加埋電,係有效的

公爵府

20162016 發表於 20-1-3 16:05

明白, 謝謝回覆

男爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

我無中風過, 不過就有試過針灸, 我係因為面癱問題做. 不過我覺得2者都係神經科好相似. 對我嚟講針灸好有效, 好快有改善, 比起政府啲物理治療. 我當時病發後2星期先睇. 呀醫師話黃金期係病發一星期睇針灸最有效果. 可以既話你都快d搵醫師醫院同佢睇下. 不過係要時間比啲耐心. 病人自己都要努力每天試下郁動. 加油哦.

子爵府

雙子豬 發表於 20-1-2 13:44
之前醫生明明話唔得,今日再問多次又話會幫我轉達!可能見佢穩定左!J座中醫話,只要醫生簽同意書,佢地就 ...

希望可以得!Good Good!

大宅

2024勳章 2023年兔年勳章

natalieau 發表於 20-1-3 14:13
另外,今日姑娘話針灸係新服務,可能未必個個清楚,自己追問下。佢地太忙都未必記得跟進。
...

可能我問到姑娘都認得晒我,我今日一入病房就主動同我講叫我快d拎份同意書俾醫生簽!其實我之前問過中醫果邊,佢地話同意書係主診醫生呢邊,而家呢邊又叫我問返中醫果邊拎,唯有聽日再問清楚份form到底邊到拎!可能真係新服務,行政咁混亂!不過起碼叫做有希望,你都加油呀!

大宅

Teletrend 發表於 20-1-3 19:13
希望可以得!Good Good!

多謝!醫生叫我拎form俾佢,感覺係有希望!希望盡快做好行政手續,盡快做到評估,開始治療!

大宅

雙子豬 發表於 20-1-3 20:32
多謝!醫生叫我拎form俾佢,感覺係有希望!希望盡快做好行政手續,盡快做到評估,開始治療!
...

咁我都明天追問一下,我都想快啲俾佢針灸治療。

大宅

natalieau 發表於 20-1-4 00:10
咁我都明天追問一下,我都想快啲俾佢針灸治療。

激死,為左份form係邊度有得攞都咁煩!中醫又堅稱份form係醫院攞,叫我再問多次病房姑娘,病房經理!

大宅

雙子豬 發表於 20-1-4 09:26
激死,為左份form係邊度有得攞都咁煩!中醫又堅稱份form係醫院攞,叫我再問多次病房姑娘,病房經理!
...

我一陣都問下。再update 你

大宅

natalieau 發表於 20-1-4 11:27
我一陣都問下。再update 你

好,麻煩晒!我而家又變返無助mode,大家推黎推去。。。

大宅

雙子豬 發表於 20-1-4 12:44
好,麻煩晒!我而家又變返無助mode,大家推黎推去。。。

我問咗係主診醫生寫,我家人仲未可以針灸。

伯爵府

畀面勳章

慢吞吞E 發表於 20-1-3 00:28
無講係出血性或缺血性中風,都絕對吾可以亂食安宮,我係醫院聽到中醫講,食吾岩死得重快!我缺血性中風, ...

「無講係出血性或缺血性中風,都絕對吾可以亂食安宮,我係醫院聽到中醫講,食吾岩死得重快!」—-》
咪係囉,呢度JM 仲不斷叫人食安宮,仲無知到叫人問sales 姐姐點食,人地賣藥既,一定叫你當補品日日食。

男爵府

cheechi 發表於 20-1-8 23:19
「無講係出血性或缺血性中風,都絕對吾可以亂食安宮,我係醫院聽到中醫講,食吾岩死得重快!」—-》
咪係 ...

我中風時,斷晒片,一醒既時候我老公都15、16吾知比吾比我食好,我當時只想到,如果我食左有咩事,我老公會吾會因為咁比醫院告,重有佢一定會成世都怪自己,我寧願下半世好吾返都吾會博,之後係醫院見隔離床有病人係醫院中醫黎幫佢針灸,我親口問中醫,係坊間神化左牛黃丸

男爵府

cheechi 發表於 20-1-8 23:19
咪係 ...

病友係爆血管,食左死得更快,我缺血性亦吾可食,因我腦有出血水,食左又係死得更快,重要睇體質岩吾岩食。即使針灸亦要睇中風情況,我情況中醫都吾可以同我針灸,好多人話針灸有用效果好,我吾敢否定,但我可以肯定物理治療同心態好重要,中風可以好返到咩情度,我過來人係醫生同治療師都答吾到你

首頁

尾頁

跳至